Δεν «βλέπει» ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014 η Citi που, κόντρα στις περισσότερες προβλέψεις, προχωρά σε μια μάλλον απαισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ.

Προβλέπει συνέχιση της ύφεσης το 2014 και το 2015, ενώ εκτιμά πως το κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα αποτελεί τον μόνο δρόμο προς την δημοσιονομική βιωσιμότητα για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η Citi εκτιμά πως οι περαιτέρω αυξήσεις φόρων που έχουν σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών, πιθανότατα θα αφήσουν βυθισμένη την Ελλάδα σε ύφεση το 2014 ακόμα και το 2015. 

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η ύφεση στην Ελλάδα υποχώρησε στο 3% το γ’ τρίμηνο κυρίως χάρη στην μειωμένη δημοσιονομική απορρόφηση το 2011-2012 και την πτώση του πληθωρισμού. Για το 2013 ο οίκος τοποθετεί την συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 3,3%, αναμένοντας άμβλυνση της ύφεσης στο 1,9% το 2014 και 0,5% το 2015. Η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει για την Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τη Citi, η χώρα θα δει ανάπτυξη το 2016 με ρυθμό 1,1%.

Επίσης, η Citi υποβαθμίζει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στη χώρα κυρίως λόγω του μεγάλου κενού στο ΑΕΠ της Ελλάδας τους επόμενους μήνες. Έτσι λοιπόν, προβλέπει μείωση του πληθωρισμού κατά 0,8% φέτος, 2,9% το 2014 και 2,4% το 2015. Οι τιμές καταναλωτή θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά στην Ελλάδα το 2018, εκτιμά ο οίκος.

Δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις της τράπεζας και για την πορεία του δημοσίου χρέους το οποίο προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ φέτος, για να ενισχυθεί περαιτέρω στο 190% και 199% του ΑΕΠ τα έτη 2014 και 2015, αντίστοιχα, και αυτό έχοντας συνυπολογίσει στις εκτιμήσεις της νέα μείωση του κόστους των δανείων του επίσημου τομέα.

«Οι διαπραγματεύσεις για νέα ανακούφιση της Ελλάδας από το βάρος του χρέους μέσω κουρέματος των ομολόγων του επίσημου τομέα θα εγείρουν πολιτική αστάθεια αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών», υπογραμμίζει ενώ τοποθετείται λέγοντας πως μόνο το κούρεμα αυτών των τίτλων θα αποκαθιστούσε την δημοσιονομική βιωσιμότητα στην Ελλάδα. «Μια τέτοια συμφωνία ωστόσο είναι απίθανο να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα», σημειώνει η Citi, χωρίς να αποκλείει ωστόσο μικρού μεγέθους OSI το 2014 που δεν θα είναι όμως αρκετό για να αποκαταστήσει την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οίκος εκτιμά πως το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα χρόνια, ενώ «βλέπει» ανάγκη για OSI για Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία. Παράλληλα, εκτιμά πως μεσοπρόθεσμα Ισπανία και Ιταλία δεν θα χρειαστούν PSI, αν και τονίζει πως η αναδιάρθρωση χρέους για αυτές τις χώρες παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος, ειδικότερα αν η πορεία του ΑΕΠ απογοητεύσει.

Η Citi εκτιμά πως η Σλοβενία ενδέχεται να αποτελέσει την 6η χώρα της ευρωζώνης που θα ζητήσει διάσωση το επόμενο έτος. 

Μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2014, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πηγές από το Eurogroup.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς του, με τους οποίους θα παρουσιάσει το βασικό σχέδιο της ελληνικής προεδρίας, θα επιδιώξει κυρίως μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές με στόχο να διασφαλίσει περαιτέρω ελαφρύνσεις στο πεδίο της εξυπηρέτησης του χρέους, για παράδειγμα την παράταση της αποπληρωμής των δανείων.

«Ο συντηρητικός πολιτικός θα ήθελε πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας μια παραχώρηση στο θέμα αυτό», αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο όπως διευκρινίζεται από κύκλους του Eurogroup διέρρευσε χθες «ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».

Μια συμφωνία θα προκύψει αργότερα από ό,τι προγραμματιζόταν, καθώς η Αθήνα θα πρέπει -παρά τα εύσημα που της απονέμουν Βρυξέλλες και Βερολίνο- να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αναφέρουν πηγές του Eurogroup. Και στις δεσμεύσεις αυτές ανήκει μεταξύ άλλων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα.

«Μια περαιτέρω ενίσχυση των νεοναζί θέλουν όλοι να αποτρέψουν»

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι έχουν ανέβει οι τόνοι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Αναφέρεται ότι ο Σαμαράς θα προτιμούσε να παρακάμψει την τρόικα και να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του και κυρίως με τη Γερμανία και υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος φέρεται να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια της οποίας του επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πάρει νέα μέτρα λιτότητας.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Απρίλιο και εν μέσω της ελληνικής προεδρίας προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και εκεί θα διαπιστωθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο. Αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν αρέσει στον Σαμαρά, ο οποίος θα προτιμούσε να πάει στις ευρωεκλογές έχοντας διασφαλίσει από πριν ένα θετικό μήνυμα. Αλλά κυρίως αυτό είναι που δεν θέλει η καγκελάριος Μέρκελ ακριβώς εξαιτίας των ευρωεκλογών, διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Τέλος, η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και επισημαίνεται ότι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, η οποία παραμένει τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. «Μια περαιτέρω ενίσχυση των νεοναζί θέλουν όλοι να αποτρέψουν, στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο η συνταγή για αυτό δεν είναι ακόμη σαφής», καταλήγει το δημοσίευμα.

Deutche Welle

Επανέρχονται στις προβλέψεις τους για την Ελλάδα οι Financial Times σε άρθρο του Wolfgang Münchau σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, με φόντο το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.

«Οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας δεν θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις του προς τους γερμανούς ψηφοφόρους επειδή «η πολιτική τάξη είναι απροετοίμαστη για όσα θα συμβούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αναφερόμενος στους σκοπέλους που πρέπει να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη γράφει χαρακτηριστικά για τη χώρα μας πως οι ενέσεις προς την Ελλάδα, είτε με την επιμήκυνση δανείων, είτε με χαμηλά επιτόκια δεν πρόκειται να έχουν αντίκρυσμα καθώς το χρέος παρά τις προβλέψεις και τον στόχο του 124% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 160%.

Αυτό όπως αναφέρουν οδηγεί είτε σε χρεοκοπία είτε σε δραχμή είτε και στα δύο.

«Ας πάρουμε ένα απλό δείγμα από τις ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στο στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ.

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ ή και τα δύο.

Η τακτική της ΕΕ να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια, φτάνει στο φυσικό της τέλος», είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα των Financial Times.

Τσουχτερό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης 18 μηνών αλλά με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων Jumpo Απ. Βακάκη, για το «μπάζωμα» 4 στρεμμάτων αναδασωτέας έκτασης στην Κηφισιά με χώματα που προέρχονταν από την πισίνα την οποία έχει στη βίλα του.

Ο επιχειρηματίας ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο, υποχρεώθηκε να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο 100.200 ευρώ.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Δασαρχείου Πεντέλης με αφορμή καταγγελίες κατοίκων της περιοχής Κοκκιναρά, σύμφωνα με τις οποίες τεράστιες ποσότητες χώματος που προέρχονταν από εκσκαφές που έγιναν για την κατασκευή πισίνας 700 μ2 στη βίλα του επιχειρηματία κατέληγαν στη συγκεκριμένη έκταση, στην οδό Φανοπούλου. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στον Κοκκιναρά, είχε καεί το 2007 και ο δήμαρχος Κηφισιάς είχε προχωρήσει στην αναδάσωση της περιοχής.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες ένα χιλιόμετρο πιο πάνω ο επιχειρηματίας Απ. Βακάκης, έφτιαχνε σπίτι με πισίνα,. Για τα συγκεκριμένα 4 στρέμματα πάντως που «μπαζώθηκαν», αντιδικεί με το δασαρχείο καθώς τη θεωρεί ιδιωτική δασική έκταση (άρα θεωρεί πώς έχει δικαίωμα να ρίξει τα μπάζα από την πισίνα του) ενώ το δασαρχείο δημόσια.

Στην υπόθεση κατηγορούμενος ήταν και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος με πλειοψηφία 2-1 (μειοψηφούντος του πρόεδρου του δικαστηρίου) και καταδικάστηκε στην ίδια ποινή που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία.

Η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει πάντως να αθωωθεί ο δήμαρχος για όλες τις κατηγορίες, αφού δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη γνώση του για το περιστατικό, και να καταδικαστεί ο επιχειρηματίας μόνο για την κατηγορία του μπαζώματος της έκτασης.

Η εμπλοκή του δημάρχου Κηφισιάς υπήρξε με βάση μαρτυρικές καταθέσεις σύμφωνα με τις οποίες ο ιδιώτης εργολάβος (οποίος σήμερα έχει αποβιώσει) που είχε αναλάβει την ρίψη των μπάζων , είχε πει σε κατοίκους διάφορες και εν πολλοίς αντικρουόμενες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες λειτουργούσε εκ μέρους του δήμου.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι και η πλευρά Βακάκη, αναγνωρίζει πώς η ρίψη έγινε με εντολή του επιχειρηματία και ουδεμία ανάμειξη ή γνώση είχε ο δήμος. Αυτό κατέθεσε μάλιστα στο δικαστήριο ο μάρτυρας απ΄την πλευρά του ιδιοκτήτη του Jumpo , μηχανικός κ. Προεστάκης.

Ο συνήγορος του δημάρχου Λεωνίδας Λώρας προσκόμισε μάλιστα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει ανοιχτή αντιδικία του δήμου με τον επιχειρηματία, αφού έχει διαταχθεί η κατεδάφιση ενός τοιχίου που υπήρχε στην επίμαχη έκταση αλλά και δυο πυλώνες της ΔΕΗ. 

Στην τραγική ειρωνεία της αντίθεσης ανάμεσα στις αλληλοσυγκρουόμενες αναλύσεις των διάφορων εμπειρογνωμόνων σε σχέση με την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας επικεντρώνεται το άρθρο της ιταλικής έκδοσης του διεθνούς οικονομικού σάιτ, με την υπογραφή του Αλεσάντρο Προϊέτι.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των στατιστικών. Κάθε νέο στοιχείο σχετικά με την οικονομία της Αθήνας, καταφέρνει το δύσκολο έργο να πείσει τον παρατηρητή για ποικιλία συμπερασμάτων: υπάρχουν οι εκτιμήσεις της "επίσημης γραμμής" της κυβέρνησης, εκείνες της τρόικας, μετά οι άλλες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τώρα τελευταία έχει μπει στον χορό και ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody's.

Έτσι το άμεσο μέλλον στη σκιά του Παρθενώνα, αλλάζει ανάλογα με το σενάριο από "αισιόδοξο" μέχρι και απόλυτα "βυθισμένο στην ύφεση".

Αρχίζοντας με τον οίκο αξιολόγησης. Η Moody's πρόσφατα αναβάθμισε την Ελλάδα: ξεκινώντας από το "μηδέν" στα δελτία των αποτελεσμάτων (αξιολόγηση 'C' για τον οίκο), η Αθήνα κέρδισε απευθείας μια διπλή προαγωγή, με ένα μόνο χτύπημα, φτάνοντας στο Caa3. Είναι η πρώτη αναβάθμιση μετά από πέντε χρόνια υποτιμήσεων. Παρά τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, η Moody's δεν νιώθει σίγουρη για τα δώρα της προς την Αθήνα: η αναβάθμιση των δύο μονάδων εξαρτάται αποκλειστικά από την βελτίωση του συνολικού οικονομικού πλαισίου, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρωτίστως, ο οίκος εκτίμησε αυτές τις 74 εκατοστιαίες μονάδες του κουρέματος του ελλείμματος που καταγράφηκε από το 2009 μέχρι σήμερα: μια ψαλιδιά σχεδόν 12 μονάδων του ΑΕΠ που θα έπρεπε να είχε βοηθήσει την Αθήνα να προσεγγίσει (αν όχι να ξεπεράσει) τους στόχους της για το 2013 και να φτάσει το πολυπόθητο πλεόνασμα το 2014.

Μετά πρόσθεσε τις "προόδους" που έγιναν ως προς τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα υποστηρίξουν τη μελλοντική ελληνική ανάπτυξη. Αρωγός στον δύσκολο δρόμο της Αθήνας (πάντα σύμφωνα με τον οίκο) είναι τέλος και η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης: αυτές οι συνθήκες συνέτρεξαν για να ανακόψουν καθοριστικά την πτώση του ΑΕΠ που έχει φτάσει το 25% από το 2009. Και όχι μόνο: η βελτίωση του σκηνικού τόσο τοπικά, όσο και ευρωπαϊκά θα κάνει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν να συρρικνωθεί μόνο κατά 0,1% το 2014 και να αυξηθεί κατευθείαν κατά 1% τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο όπως αναφέραμε αρχικά, αυτός είναι ο ήχος μόνο μίας από τις πολλές καμπάνες που χτυπούν τώρα που έχει αρχίσει ο "πόλεμος των αριθμών". Ναι, αρχίζουμε από το ΑΕΠ, θερμόμετρο της οικονομίας των χωρών, που τόσο αρέσκονται να υπολογίζουν όσοι βρίσκονται στη θέση του δικαστή.

Από την Αθήνα επαναλαμβάνεται η ίδια φράση: το 2014 θα είναι το πρώτο έτος ανάπτυξης, η οποία θα φτάσει το 0,6%. Δεδομένου ότι ήδη η Moody's μιλούσε για ένα πολύ πιο διστακτικό 0,1%, ο ΟΑΣΕ διαλύει κάθε προσδοκία: το 2014 η ύφεση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί ακόμα κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ πρέπει να περιμένουμε κι άλλο για την ανάκαμψη.

Μιλώντας για το ελληνικό χρέος που βρίσκεται σήμερα στο 176% του ΑΕΠ, το παιχνίδι των εταίρων δεν αλλάζει. Αν και η τρόικα προέβλεψε μείωση μέχρι και 124% της παραπάνω αναλογίας μέχρι το 2020, ο ΟΑΣΕ "διέψευσε" αμέσως τα στοιχεία και εξέθεσε τις δικές του προβλέψεις: το 2020 η Αθήνα θα έχει πέσει μόνο στο 160% στη σχέση χρέους/ΑΕΠ.

Αν στη συνέχεια θελήσουμε να κοιτάξουμε τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ μιλούν για πλεόνασμα 4,5% μέσα στο 2016 ενώ ο ΟΑΣΕ, εσχάτως, προειδοποιεί του πάντες ότι χρονολογία αυτή θα είναι πολύ πιο μακρινή: για να φτάσει αυτό το όριο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2018.

Συνεπώς, το μέλλον της Αθήνας σύμφωνα με τα νούμερα παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Όμως είναι ανάγκη να μείνουμε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα: η χώρα σήμερα, πρέπει να επιβιώσει με μια ανεργία που ξεπερνά το 27 τοις εκατό, πρέπει να παλέψει με μια νεανική απασχόληση σε τραγικά επίπεδα (σχεδόν έξι στους δέκα νέους χωρίς δουλειά), πρέπει να πολεμήσει για να μην παραδοθεί στη χίμαιρα που λέγεται λιτότητα, η οποία τακτοποιεί τους αριθμούς σήμερα για να τους αμφισβητήσει αύριο. Πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσει μια αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών που μόνο μέσα σε πέντε χρόνια, έχει κατρακυλήσει 40 εκατοστιαίες μονάδες, πρέπει να φροντίσει τα 439 χιλιάδες παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

Η κρίση για τους πολίτες της Αθήνα συμβαίνει τώρα: λίγο τους ενδιαφέρει αν τα μεγάλα διεθνή ιδρύματα "τσακώνονται" για τα νούμερα ενός μέλλοντος, το οποίο για τον καθένα ξεχωριστά είναι δύσκολο να φανταστεί έστω κι αν πρόκειται για λίγες μέρες αργότερα.

e-go 

 

Ούτε χρειάζονται, ούτε πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, καθώς οι αντοχές της κοινωνίας τελειώνουν και της οικονομίας έχουν εξαντληθεί, επισημαίνει ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως στη δημόσια διοίκηση.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο γ.γ. του ΟΟΣΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «επιπλέον λιτότητα θα αυξήσει τον πολιτικό και τον κοινωνικό κίνδυνο, ενώ θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη έχει επιτευχθεί, αλλά και στη βιωσιμότητα του χρέους».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο το πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα ήταν τελικά επιτυχημένο ή όχι απαντά: «To πρόγραμμα που σχεδιάστηκε το 2010 έδωσε έμφαση μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή και απέτυχε στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους που οδήγησε στην αναδιάρθρωση το 2012. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τη δημοσιονομική προσαρμογή και έχει περιορίσει σημαντικά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Τώρα κάτι πρέπει να κάνει με το χρέος της και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν την ανεργία, θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα κάνουν την οικονομία ακόμα πιο ανταγωνιστική».

«Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν δεν πρέπει να έχουν αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ή τουλάχιστον όχι σημαντική. Από την άλλη, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει όλο το φάσμα των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να μεριμνήσει για μια πιο δίκαιη κατανομή του κόστους της κρίσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, «η δημοσιονομική προσαρμογή και οι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν με τρόπο που έχει αυξήσει το αίσθημα της αδικίας». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Οι απολύσεις και η εσωτερική υποτίμηση πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους επιχειρηματίες. Ο δημόσιος τομέας θίχτηκε πολύ λιγότερο αν και εκεί έγιναν μεγάλες παρεμβάσεις.

Οι αδικίες φαίνονται και από την αύξηση της ανισοκατανομής του εισοδήματος, όπου τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η αβεβαιότητα από την αποδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας, ενώ οι άνεργοι προήλθαν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, οι αποδοχές στο Δημόσιο - στα χαμηλότερα κλιμάκια και με χαμηλότερα προσόντα - παραμένουν υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα, αν και οι αποκλίσεις έχουν περιοριστεί σε σχέση με το 2010. Με άλλα λόγια, το κόστος της προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων πρέπει να μοιραστεί δίκαια στην κοινωνία. Δεν μπορεί να πληρώνουν τη λιτότητα μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι».

Ο κ. Γκουρία, τονίζει ότι «το ενδεχόμενο “κουρέματος” του επίσημου τομέα δεν θα πρέπει να βγει από το τραπέζι», επισημαίνοντας ότι «η προσαρμογή θα ήταν πιο ανώδυνη για όλους αν είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις».

«Το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί. Όμως, η υψηλή ανεργία και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας θα επιφέρουν περαιτέρω πιέσεις μισθών χωρίς να αποφασιστούν νέα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν είναι μόνο το μισθολογικό κόστος», τόνισε και επανέλαβε:

«Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, και εκλείψουν οι στρεβλώσεις στην αγορά, τότε αυτομάτως θα πέσουν οι τιμές και το μοναδιαίο κόστος παραγωγής. Αυτό θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα».

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Γκουρία, παραδίδοντας στον κ. Σαμαρά την τελευταία έκθεση του Οργανισμού -την επισκόπηση- για την Ελλάδα, εξήρε τις προσπάθειες της χώρας και έδωσε εύσημα στον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

- "Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά" είπε ο κ. Γκουρία στον πρωθυπουργό.

- "Σας ευχαριστώ. Το εκτιμώ" απάντησε ο κ. Σαμαράς.

 

Γκουρία: Υπάρχει ζωή μετά το μνημόνιο

Προηγήθηκε ραντεβού του κ. Γκουρία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Γκουρία, αφού διεμήνυσε πως «υπάρχει ζωή μετά το χρέος», αναφέρθηκε «στο πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει ποτέ αναληφθεί, και στη θεαματική αντιστροφή του ισοζυγίου πληρωμών και της δημοσιονομικής κατάστασης και του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που ο κ. Γκουρία, σημείωσε πως από εκεί προκύπτει πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και οι δυνατότητες αποκλιμάκωσής του είναι πολύ πιο δυνατές από ότι φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού. 

Θα ακολουθήσει εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

Το απόγευμα ο κ. Γκουρία θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Μεταρρυθμίσεις για το μέλλον: Οικοδομώντας μια πιο ισχυρή και δίκαιη ελληνική οικονομία». 

Περισσότερα Άρθρα...