Eλληνικό – Αργυρούπολη: Ανοιχτή κουζίνα, αλλά και προεκλογικά…. «μαγειρέματα»!

Αργυρουπολίτικα-Eλληνικιώτικα Νέα
Tools

Αποτελεί αναμφισβήτητα ευχάριστη έκπληξη, το ότι ανακοινώθηκε από τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης ότι αρχίζει – επιτέλους - το πρόγραμμα «Ανοιχτή Κουζίνα», που είχε ψηφισθεί με συντριπτική πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο από τον Ιανουάριο του 2012!

Ετσι, έστω και καθυστερημένα, ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης θα εφαρμόσει ένα κοινωνικό πρόγραμμα που άλλοι δήμοι, όπως εκείνοι του Αλίμου και της Ηλιούπολης το «τρέχουν» ήδη από τις αρχές του 2012!

Αναμένεται, ότι το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει όλους όσους έχουν ανάγκη για φθηνά και καλά γεύματα τούτη την περίοδο της μεγάλης κρίσης. Η ορθή όμως λειτουργία του προγράμματος θα φανεί και θα κριθεί στην πράξη.

Στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε ο δήμος για το πρόγραμμα αυτό δεν περιλαμβάνει αναλυτικά – όπως θα έπρεπε - το παρεχόμενο καθημερινό μενού (Δευτέρα – Παρασκευή: 4 - 5 διαφορετικά φαγητά και ποια, όπως είχε ανακοινωθεί), ενώ σε αυτό προβάλλονται διάφορες κοινωνικές δράσεις και έργα κάτω από το τίτλο του δήμου, δίνοντας έτσι την εντύπωση στον πολίτη, ότι όλα αυτά του ανήκουν. Αυτό όμως δεν είναι σωστό και επιτρεπτό.

Για παράδειγμα, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) ήταν μία εξαιρετική ιδέα εθελοντή καρδιολόγου ιατρού, ο οποίος φρόντισε με επιμονή και συνέπεια να την υλοποιήσει μαζί με πολλούς άλλους εθελοντές, εξασφαλίζοντας από τη δημοτική αρχή το οίκημα στέγασής του, καθώς και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του. Για τη λειτουργία του ΜΚΙΕ συνδράμουν μέχρι σήμερα συνεχώς και με κάθε δυνατό τρόπο όλοι: εθελοντές ιατροί, λοιποί εθελοντές επιστήμονες, εθελοντές πολίτες από όλους τους χώρους, δήμος, δημοτικές παρατάξεις κ.λ.π.

Τα συσσίτια του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας της Αργυρούπολης, είναι μια μεγάλη κοινωνική δράση του σεβάσμιου ιερέα της εκκλησίας αυτής, στο επίπονο έργο του οποίου στεκονται αρωγοί και το συνδράμουν καθημερινά με τρόφιμα, είδη και προσωπική εργασία – εδώ και χρόνια - δεκάδες εθελοντές πολίτες, και όχι μόνο.

Επίσης, κάποιες συλλογικότητες που ίσως να κάνουν εμπόριο σε δημοτικό ακίνητο με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής, παρουσιάζονται στο ίδιο φυλλάδιο σαν δράση αλληλεγγύης του δήμου. Τέλος, έργα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, κάποιων άλλων συλλόγων προβάλλονται επίσης σαν έργα του δήμου!

Ισως η αγωνία του δημάρχου κ. Χρ. Κορτζίδη να επιδείξει έργο λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον οδηγεί σε επικοινωνιακές υπερβολές.

Ασφαλώς τα καθυστερημένα φθηνά γεύματα, είναι καλοδεχούμενα, αλλά ακόμη καλύτερο θα ήταν να είχε δημιουργηθεί και λειτουργήσει  από τον ίδιο τον δήμο Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικό Ιατρείο και άλλες θεσμικά και καλά οργανωμένες δράσεις  και όχι να παρουσιάζονται σαν δημοτικές δράσεις οι προσφορές πολλών δεκάδων εθελοντών, καθώς και εμπορικές δραστηριότητες κάποιων συλλογικοτήτων.

Θα υπάρξει άραγε για αυτά τα προεκλογικά... «μαγειρέματα», που φαίνεται πως μόλις άρχισαν και ίσως συνεχιστούν, κάποια ανάλογη ανακοίνωση θιγμένων εθελοντών που δεν θέλουν καμία πολιτική εκμετάλλευση του έργου τους, όπως εκείνη που έβγαλαν για τις κοινωνικές δράσεις και προσφορές της δημοτικής παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Ενωμένη Πόλη»;