Βερολίνο σε Ιταλία: Δεν είστε Ελλάδα - Σχηματίστε κυβέρνηση

Κόσμος
Tools

Merkel profil

Αποφασισμένο να μην αφήσει περιθώρια στους Ιταλούς εμφανίζεται το Βερολίνο με το αποτέλεσμα που «έφερε» η Ιταλία στις εκλογές.

Το μήνυμα που έστειλε το Βερολίνο στη Ρώμη είναι να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.

«Δεν είστε Ελλάδα, η ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία με νέες εκλογές», δήλωσε στην La Republica ο Φίλιπ Μίσφελντερ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική στο κυβερνών κόμμα.

«Η Ιταλία χρειάζεται μια λειτουργική κυβέρνηση που να ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων του Μάριο Μόντι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου στη γερμανική βουλή, Μάικλ Γκρόσσε-Μπρέμερ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλπ Ρέσλερ τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ιταλία. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στο ζήτημα των δομικών μεταρρυθμίσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Όλα τα ιταλικά κόμματα πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η οικονομία στο βαριά υπερχρεωμένο τους κράτος».

 

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο σε όλη την Ευρώπη αλλά και οι αγορές που έχουν καταποντιστεί "βλέποντας" στο αποτέλεσμα των εκλογών μία σαφή "ψήφο διαμαρτυρίας" κατά των πολιτικών λιτότητας που αποτελούν την "μόνη συνταγή" για έξοδο της ΕΕ από την κρίση, σύμφωνα με το δόγμα Μέρκελ.

Εκατομμύρια Ιταλοί επέλεξαν την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας εξοργισμένοι από την οικονομική δυσπραγία και την πολιτική διαφθορά που ώθησε τη χώρα προς το αδιέξοδο.

Δεδομένων των εκλογικών αποτελεσμάτων, υπάρχουν δύο σενάρια: Ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, κάτι που φαντάζει δύσκολο δοθέντων των οριακών διαφορών, ή εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άνοιξε παράθυρο συνεργασίας με την κεντροαριστερά, διαμηνύοντας ότι "η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη (...) Όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν κάποια θυσία για το κοινό όφελος". Παράλληλα απέρριψε την συγκυβέρνηση με τον Μάριο Μόντι.

Όπως έγινε γνωστό ο "Καβαλιέρε" θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις προθέσεις του.