«Χρυσή τομή» και κατ' αρχήν συμφωνία στο Συμβούλιο Κορυφής

Κόσμος
Tools

ee simees

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με συρρικνωμένο στα 960 δισ. ευρώ τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020, έγινε αποδεκτή από τους ηγέτες των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι είναι «κουρεμένες» κατά 12 δισ. ευρώ, από την προηγούμενη πρόταση του κ. Ρομπάι.O άκαμπτος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέβιντ Κάμερον αντιπρότεινε το ποσό των 943 δισ. ευρώ.

Η συνεδρίαση διεκόπη στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) και ξανάρχισε λίγο μετά τη 1 μ.μ.

«Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι πως θα έχουμε το πλαίσιο για συμφωνία. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί πλήρως, αλλά αισθανόμαστε σίγουροι πως αυτό θα γίνει σήμερα» ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η συμφωνία για το πλαίσιο, υποστήριξαν στο Reuters οι αξιωματούχοι, ισορροπεί μεταξύ των χωρών θέλουν την περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού (Βρετανίας Σουηδία, Ολλανδία) και αυτών που δεν θέλουν να δουν τα κονδύλια να μειώνονται με κυριότερο υπέρμαχο τη Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 χωρών μελών.

 

Ολονύχτιο… πόκερ

Xθες η Σύνοδος ξεκίνησε με πεντάωρη καθυστέρηση, ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων και εξελίχθηκε σε σκληρή γαλλοβρετανική μονομαχία, με διαιτητή τη Γερμανία και απλούς παρατηρητές τις χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο η πρόταση για τον προϋπολογισμό ήταν από 1 τρισ. μειωμένη στα 972 δισ. ευρώ για την επταετία.

H Βρετανία και άλλες βόρειες χώρες διατηρούσαν άκαμπτη στάση και επέμεναν για περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού με περικοπές από γεωργικές επιδοτήσεις. Κάθετα αντίθετη ήταν η Γαλλία.