Γιάννης Κωνσταντάτος: Πως θα αλλάξει εικόνα το Ελληνικό-Aργυρούπολη

Άρθρα
Tools

konst eklogiko kentro

Τον συναντήσαμε αργά το βράδυ της Παρακευής, στο Εκλογικό Κέντρο του της Αργυρούπολης, εν μέσω πολύ κόσμου, που είχε έρθει εκεί να τον δει και να τον συγχαρεί για την ομιλία του στην μεγαλειώδη συγκέντρωσή του στην πλατεία του Δημαρχείου.  

Κατάκοπός μεν, αλλά προσηνής, ζεστός, ευγενικός και απλός, δήλωσε πολύ ευχαριστημένος και συγκινημένος για τις θερμές εκδηλώσεις των συμπολιτών του, αλλά μας εξέφρασε επίσης τη λύπη και την αγανάκτησή του για την καταπόντιση του επιπέδου του εκλογικού αγώνα από τη συνεχή λασπολογία, ψευδολογία και ύβρεις προς το πρόσωπό του και τους 10.000 δημότες που τον τίμησαν με την ψήφο τους από τον ανθυποψήφιό του, απερχόμενο δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη, που όπως μας είπε, έχει πια ξεπεράσει κάθε μέτρο, όριο και λογική.   

Το όραμα του και τα πρώτα σχέδια του για το Ελληνικό-Αργυρούπολη  

Νέα πνοή στο δήμο του θέλει να δώσει ο κατά πάσα πιθανότητα νέος δήμαρχος Ελληνικού –  Αργυρούπλης, Γιάννης Κωνσταντάτος, με βασικό οδηγό ένα στιβαρό Πρόγραμμα το οποίο έχει μελετήσει με τα στελέχη του και τους κατοίκους, και στη συνέχεια έχει δημοσιεύσει από τον Φεβρουάριο 2014.  Με την εφαρμογή του Προγράμματος αυτού, όπως μας είπε,  φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα του Ελληνικού και της Αργυρούπολης.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος με σημαντικές σπουδές στην οικονομία, τα ΜΜΕ και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ένα διακεκριμένο στέλεχος με πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία, έχοντας διατελέσει και αποδώσει σημαντικό έργο ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας και τα τελευταία 3,5 χρόνια ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου όπου ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στην πόλη.

Επίσης, ξεχωρίζει και η επαγγελματική του εμπειρία, καθώς έχει εργαστεί και καταξιωθεί ως στέλεχος και σύμβουλος σε μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς, όπως το Βρετανικό Συμβούλιο Αθήνας και η «ΛΑΡΚΟ».

Υποδομές και κοινωνική πολιτική

Στο πρόγραμμα του για την αναμόρφωση της περιοχής του Ελληνικού και της Αργυρούπολης, ξεχωρίζουν οι θέσεις του για την ανάπτυξη των υποδομών και της κοινωνικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντάτος προτείνει τη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας από «Mini Bus» που θα ενώσουν τις γειτονιές του Ελληνικό με της Αργυρούπολης που θα συνδέονται και με τους σταθμούς μετρό. Μελέτησε επίσης την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, ελεύθερης όμως για τους δημότες, σε ειδικούς χώρους της πόλης.

Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, η οποία φαντάζει ιδιαιτέρως σημαντική δεδομένης της περιόδου της οικονομικής κρίσης, κύριες προτάσεις του είναι η δημιουργία Δημοτικού Σταθμού Υγείας, Κοινωνικού Παντοπωλείου, Γραφείου Στήριξης Ανέργων, αλλά και η ενίσχυση των δομών υγείας του δήμου.

Η «πράσινη» πολιτική και η διαχείριση των απορριμμάτων

Επίσης, ξεχωρίζουν οι θέσεις του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς προτείνει τη σταδιακή υπογειοποίηση των κάδων για καλύτερη υγιεινή και αισθητική, αλλά και την εφαρμογή της κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα, προκειμένου να μειωθεί ο συνολικός όγκος τους και τα έξοδα του δήμου.

Ωστόσο, οι προτάσεις του συνδυασμού του «Ενωμένη Πόλη» δεν μένουν εκεί, αλλά επεκτείνονται και στην σταδιακή δημιουργία βιοκλιματικών γειτονιών και στην πράσινη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού. 

Παράλληλα, ο Γιάννης Κωνσταντάτος ζητά μια αναπτυξιακή πολιτική για τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, επιδιώκει την δέσμευση των φορέων αξιοποίησης του π. αεροδρομίου για αντισταθμιστικά οφέλη και έργα στο δήμο και για την πρόσληψη των ανέργων και ελευθέρων επαγγελματιών, όταν θα ξεκινήσουν τα έργα υλοποίησης της μεγάλης αυτής επένδυσης.

Που θα βρεθούν οι πόροι

Τέλος, στο πρόγραμμα του διευκρινίζεται με σαφήνεια το που θα βρεθούν οι πόροι, καθώς όπως επισημαίνεται θα γίνει χρήση των ακόλουθων πηγών εξασφάλισης πόρων για τον δήμο:

Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την αξιοποίηση των προγραμμάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Την περιστολή της σπατάλης και των περιττών δαπανών.

Τη δημιουργία Οικονομιών Κλίμακας και την εξασφάλιση σημαντικών εκπτώσεων μέσω δημόσιων διαγωνισμών και όχι απευθείας αναθέσεων.

Την πλήρη αξιοποίηση της εγκαταλελειμμένης μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δήμου.