"Πολλοί οι αναξιόπιστοι"

Άρθρα
Tools

arkas synatxiouxos xaros

Δεν νομίζω να ξάφνιασαν κανέναν τα όσα είπε ο Βαρουφάκης στην προχθεσινή τηλεοπτική του παρουσία. Συνηθίσαμε πια.

Λίγο ή πολύ λέει πράγματα που τα έχει ξαναπεί, λίγο ή πολύ επιβεβαιώνει κάθε φορά την απέραντη ανευθυνότητα με την οποία λειτούργησε ως υπουργός Οικονομικών, λίγο ή πολύ αποδεικνύει ότι είναι ένας αδιόρθωτος και αδίστακτος νάρκισσος, που παραμένει εγκλωβισμένος σε λογικές και πρακτικές αυτογελοιοποίησης.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ο Βαρουφάκης, όπως δεν είναι και οι εύλογες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του.

Το πρόβλημα είναι οι κυβερνώντες, είναι ο Τσίπρας, είναι αυτοί που του έδωσαν τη δυνατότητα να προκαλέσει τη ζημιά που μας προκάλεσε και που κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν αρκεί ένα αφοριστικό «αναξιόπιστος» για να ξεχαστούν οι ευθύνες τους.

Χρωστάνε και γι’ αυτό ένα «συγνώμη» στον δύσμοιρο ελληνικό λαό.

Τίποτα δεν έγινε εν αγνοία τους. Oλα τα ήξεραν και όλα τα είχαν εγκρίνει. Ακόμη και την αυταπόδεικτη παρανομία της μαγνητοφώνησης των συνεδριάσεων του Eurogroup γνώριζαν και ουσιαστικά επικροτούσαν. Και φυσικά πλήρη επιδοκιμασία της στάσης και των μεθόδων του αποτελούσαν οι τηλεοπτικά διαφημιζόμενες βόλτες του με τον πρωθυπουργό σε μια περίοδο που οδεύαμε ολοταχώς προς την έξοδο από την Eυρωζώνη.

Εξυπακούεται ότι δεν υιοθετώ όλα όσα λέει ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών. Αλλά ούτε και τα απορρίπτω.

Πολλά απ’ αυτά ήταν από κοινού με τον Αλ. Τσίπρα αποφασισμένα και με δική του εξουσιοδότηση εκτελεσμένα. Κι εδώ που τα λέμε δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο φορές που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δημόσια διαδηλώσει την υπερηφάνειά του για τη διαπραγμάτευση του 2015 και άρα και για τα καραγκιοζιλίκια με τα οποία εν γνώσει του την άσκησε ο Βαρουφάκης, καταφέρνοντας εμείς μεν να καταντήσουμε το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, εκείνος δε να κάνει τις δημόσιες σχέσεις του και να στήνει καριέρα στις πλάτες μας.

Ξέρω ότι δεν αρέσει στον πρωθυπουργό η κριτική. Αλλά είτε του αρέσει είτε όχι, ο Βαρουφάκης είναι δικός του. Αυτός μας τον φόρτωσε και σ’ αυτόν χρεώνεται. Αλλά αν, όπως διατείνεται, θέλει την αλήθεια για όλα τα σοβαρά και σπουδαία, τότε οφείλει να την πει και για τα «πάρε-δώσε» του με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του.

Ερρ. Μπαρτζινόπουλος