Ο «εμφύλιος» της Αριστεράς θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών

Άρθρα
Tools

syriza grafeia prosopsi

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πάει σε εκλογές «αναίμακτα».Χωρίς να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χωρίς συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ,  χωρίς να διαγράψει τους βουλευτές του οι οποίοι ήδη κατηγορήθηκαν ότι συμπορεύτηκαν (αντικειμενικά) με τον Σόιμπλε.  

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν πιάστηκε στον ύπνο. Δεν περίμενε τα στελέχη της να βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων και κινείται στη συγκρότηση «ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλλει την ακύρωση όλων των μνημονίων». 

Παρά τα όσα λέγονται ήδη ή θα ειπωθούν στο μέλλον, οδεύουμε προς εκλογές γιατί ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να εγκρίνει το τρίτο Μνημόνιο. Αν το είχε δεχθεί, ο βίος της κυβέρνησης θα συνεχιζόταν απρόσκοπτα. 

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε καθαρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση. Και όλα προσώρας δείχνουν ότι αυτοί που μπορούν να του την στερήσουν είναι οι σύντροφοι της απέναντι όχθης. Ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης, οΛεουτσάκος, ο Καλύβης, ο Πετράκος και πάει λέγοντας. Κακά τα ψέματα, αυτοί και οι συνοδοιπόροι τους αποτελούν την ισχυρότερη αντιπολίτευση.Τουλάχιστον τούτη τη στιγμή. Αυτούς θέλει να νικήσει κατά κράτος ο Τσίπρας και αν το καταφέρει, θα έχει και καθαρή εντολή και σταθερή κυβέρνηση. Υπάρχουν όμως και άλλα πρόσωπα που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και τη δυναμική του υπό ίδρυση αντιμνημονιακού μετώπου.  

Κατ αρχήν πρόσωπα που συμβολίζουν τους αγώνες της Αριστεράς. Ο Μανώλης Γλέζος ήδη δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Μαξίμου αποφάσισε να οδηγήσει σε εσπευσμένες εκλογές στις 20/9 αγνοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό και δεν συγκάλεσε πλατιά σύσκεψη. Ο στόχος είναι φανερός: Η υποταγή στους δανειστές και την ολιγαρχία». Υπάρχει πάντα και ο Μίκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να στρατευτεί στο πλευρό του νέου πολιτικού σχήματος. 

Υπάρχουν πρόσωπα με ισχυρό συμβολισμό στους νεώτερους, τους πρόσφατους αγώνες. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε σιβυλλικά (στο Newpost.gr) ότι δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά για τις εκλογές. Κάποιοι την τοποθετούν με διακριτό ρόλο στο αντιμνημονιακό μέτωπο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται ότι θα βρεθεί εκτός… παιγνίου.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, το τελευταίο που θα ήθελε είναι να απολογείται για τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση. Υπάρχει και ο Γιάννης Μηλιός- σύντροφος που… έφυγε νωρίς, αν και υπήρξε στενός συνεργάτης του Τσίπρα. 

Στον αντίποδα, υπάρχει ο Φώτης Κουβέλης. Μπορεί να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο περιθώριο, αλλά οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν βελτιωθεί και ο ίδιος αποτελεί ισχυρό πόλο συσπείρωσης δυνάμεων της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες μέρες δεν θα πλήξουμε…

Tακης Χατζης