ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ!! Υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Γ. Κατρούγκαλος - Δήλωση Τσίπρα - Τα επόμενα βήματα

BLOGOSFAIRA
Tools

katrougk symfonia presp

Τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος ανάρτησε σχετική φωτογραφία στο Twitter.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη Συμφωνία ιστορική και την Ελλάδα «πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας».

George Katrougalos@gkatr
 
Μόλις υπέγραψα τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας.
 Δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική πολίτικη θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς. Την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα όμως, είναι και μια ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια με τη μακρά ιστορία των πολέμων, των συγκρούσεων των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους, γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, στη συνεργασία, στη φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση.

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου, να ευχαριστήσω τους 153 βουλευτές του Κοινοβουλίου μας, που παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής τους, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το εθνικό όφελος για τη χώρα μας.

Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα τους ευγνωμονούν, γιατί σήμερα βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Θέλω όμως, να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους. Ειδικότερα, θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε έχουν την κριτική τους, τη σεβόμαστε, να είναι βέβαιοι όμως ότι πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα μπρος.

Σήμερα, γεννήθηκε μία νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας, η Βόρεια Μακεδονία, την καλωσορίζουμε. Θα είναι μία φίλη χώρα της Ελλάδας, θα είναι μία σύμμαχος της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να εδραιώσει την ειρήνη, τη συνεργασία τη συνανάπτηξη στην περιοχή μας. Μια Ελλάδα, που σήμερα νομίζω κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος εδραιώνοντας έναν ηγετικό λόγο στην περιοχή των Βαλκανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πιστεύω λοιπόν, ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνο αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους - παρά τις διαφωνίες τους - συνέβαλλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες στη βουλή, που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος». 

Τα επόμενα βήματα

Σε δέκα ημέρες από σήμερα θα έρθει στην Ελλάδα το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Με την ψήφισή του, η χώρα μας θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι δύο χώρες από κοινού θα δώσουν το «πράσινο φως» στον Μάθιου Νίμιτς να ενημερώσει τον ΟΗΕ πως η διένεξη μεταξύ τους έχει λήξει.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, η συμφωνία θα τεθεί οριστικά σε εφαρμογή.