Τηλεφωνικά ραντεβού από Τετάρτη (23/3) για το ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ)

Γενικά
Tools

pedy exetasi

Ξεκινά από αύριο το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού με τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Οι πολίτες -άσχετα εάν είναι ή όχι ασφαλισμένοι- θα μπορούν να επικοινωνούν με τους πενταψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς 14554, 14784, 14884 και 14900, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

Στη διάθεσή τους θα είναι -σε πρώτη φάση- υγειονομικοί σχηματισμοί εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας 73 πρώην μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται με εξέταστρο 5 ευρώ, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, μέχρι να ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας) «εξακολουθεί να καταβάλλεται εξέταστρο, όπως αυτό ισχύει σήμερα με τις υφιστάμενες εξαιρέσεις, οι οποίες θα επικαιροποιηθούν και θα κωδικοποιηθούν με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Οι πρώην μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ φέρουν πλέον τον διακριτικό τίτλο ΠΕΔΥ.

Σε κάθε Κέντρο Υγείας υπάρχει υπεύθυνος για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας, τουλάχιστον ένας ελεγκτής γιατρός, καθώς και ένας γιατρός υποδοχής ειδικότητας -κατά προτεραιότητα- Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα, μη προγραμματισμένα περιστατικά.

Στις αρμοδιότητες του γιατρού υποδοχής εμπίπτουν η εξέταση, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις, καθώς και η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή ειδικούς γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου.