Αναβρασμός στον ΕΟΠΥΥ με τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των μονάδων

Γενικά
Tools
eoppy xesikomos
 
Αναβρασμός επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ με την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής των υγειονομικών μονάδων, πριν ακόμη δημοσιευθεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και τους συνταξιούχους να νιώθουν μετέωροι.
 
«Αρχίζει ο πόλεμος» λένε -ανοιχτά πλέον- παράγοντες από το χώρο της Υγείας.
 
Σύμφωνα με Το Βήμα, μηχανήματα και υλικά των μονάδων μεταφέρονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί καλούνται να παραλάβουν 100 μεγάλες υγειονομικές μονάδες και άλλες 150 μικρότερες (Περιφερειακά Ιατρεία, νομαρχιακές μονάδες κλπ). 

Σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού και μεγέθους των μονάδων και με δεδομένο ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό. Εν ολίγοις, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν επ' ακριβώς τι παραλαμβάνουν. 

Σε ορισμένες περιοχές, οι γιατροί έχουν ήδη αποφασίσει να συγκεντρωθούν το πρωί της Δευτέρας έξω από τις υγειονομικές μονάδες, προκειμένου να μην παραδοθεί το κτίριο στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου καλούν όλους τους πολίτες «να τους βοηθήσουν να αντισταθούν και να αντιστρέψουμε όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση». Ανάλογες ενέργειες γίνονται και σε άλλες περιοχές της Αττικής.  
 
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζουν παράνομη την ενέργεια της διοίκησης να προβεί επειγόντως από σήμερα Παρασκευή, έως και τη Δευτέρα, σε παράδοση του υλικού των Μονάδων του Οργανισμού και εν συνεχεία σφράγιση και κλείσιμό τους. Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αποφάσισε πέραν της επίδοσης εξωδίκου προς τον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, με κοινοποίηση στον εισαγγελέα, «να επισημάνει ταυτόχρονα στους τυχόν συμμετέχοντες διευθυντές σε τέτοιες έκνομες διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής υλικού, ότι πέραν όλων των άλλων θα είναι υπόλογοι και εγκαλούμενοι από τα συλλογικά μας όργανα έναντι των αρμοδίων αρχών».                                      
 
Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ  (ΠΟΣ-ΟΑΕΕ) εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, διότι από τις αρχές του Φεβρουαρίου οι 350.512 συνταξιούχοι βρίσκονται μετέωροι όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψή τους, καθώς δεν ισχύουν βιβλιάριά τους.
 
«Παλιά οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ - Ταμεία που ενοποιήθηκαν στον ΟΑΕΕ» εξηγούν «καλύπτονταν υγειονομικά από το ΙΚΑ. Μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, την 1η Ιανουαρίου 2012, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ διατήρησαν τα βιβλιάρια υγείας και έχουν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη απ' τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πρόσθετη περίθαλψη (πχ γυαλιά, μπάνια κ.ά.) απ' το ΙΚΑ. Ωστόσο, πριν την εκπνοή του 2013 ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξέδωσε μια εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία τα βιβλιάρια υγείας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ θα είχαν ισχύ μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη 2013. 

» Μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έγινε -το Δεκέμβρη του 2013- συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, τη διοικητή του ΟΑΕΕ Γ.Κωτίδου και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, και αποφασίστηκε ότι όλα τα βιβλιάρια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την 31.1.2014. Η συμφωνία προέβλεπε, ακόμα, ότι και όσα βιβλιάρια είχαν ακυρωθεί απ' τις υπηρεσίες του ΙΚΑ θα αποκατασταθούν απ' τις ίδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος. 

» Δόθηκε η δυνατότητα να μπαίνει στο σώμα του βιβλιαρίου ασθένειας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ προσθήκη με την ένδειξη: "ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ή ΕΟΠΥΥ". Σε νέα σύσκεψη παραγόντων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ αποφασίστηκε η παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων υγείας μέχρι τον Μάη 2014. Για τη νέα, όμως, απόφαση δεν υπήρξε και η σχετική εγκύκλιος με αποτέλεσμα οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ -όπου απευθύνονται οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ για πρόσθετες παροχές- να μην αναγνωρίζουν ή και να ακυρώνουν τα βιβλιάρια των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ».

Οι συνταξιούχοι ζητούν από τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας να διευθετήσουν άμεσα το θέμα και μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.  «Δεν μπορεί  οι συνταξιούχοι του Οργανισμού που πλήρωσαν αιματηρές εισφορές, στο τέλος της ζωής τους να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στις υπηρεσίες των Οργανισμών και να μην μπορούν να έχουν έστω τις υποβαθμισμένες,  ιατροφαρμακευτικές παροχές, που κι αυτές πια μπαίνουν  στην προκρούστεια κλίνη της διαβόητης μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας (ΠΦΥ), με την οποία ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας», τονίζουν.
 
Επίσης, ζητούν να σταματήσει η διαλυτική πολιτική σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που άρχισε με την διαδικασία παράδοσης - παραλαβής των Υγειονομικών Μονάδων και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα  με την διαθεσιμότητα - κινητικότητα 8.000 γιατρών και εργαζομένων του Οργανισμού.
 
δολ