Ξεκινούν 14 δημοτικά ΚΕΠ Υγείας - Δήλωση Κωνσταντάτου, Ελληνικού-Αργυρούπολης

Γενικά
Tools

kep igia synent

Ενα πιλοτικό σημαντικό και πρωτοποριακό, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, πρόγραμμα ξεκινούν 14 δήμοι για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.

Δημιουργούνται 14 ΚΕΠ Υγείας τα οποία θα παρακολουθούν και θα ενημερώνουν για την καθολική και όχι την τυχαία και αποσπασματική πρόληψη. 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεκινάει με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης ο θεσμός αυτού που θα λέγαμε οικογενειακός γιατρός με κάρτα υγείας για τον δημότη.

Μέσω των ΚΕΠ υγείας όλος ο πληθυσμός κάθε δήμου θα ενημερώνεται για τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει ανάλογα με την ομάδα στόχου στην οποία ανήκει και σύμφωνα με διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα. Στην συνέχεια σε συνεργασία με δημόσια και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα διενεργεί τις εξετάσεις του και θα ανοίγει ιατρικό φάκελο. Ανάλογα με τα ευρήματα ο πολίτης θα καθοδηγείται και θα παρακολουθείται συμβουλευτικά.

Είναι ο προθάλαμος της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα 14 ΚΕΠ θα συντονίζονται από το κεντρικό ΚΕΠ του Αμαρουσίου όπου βρίσκεται και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης. 

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και οι Δήμαρχοι Αγ.Παρασκευής  Β.Ζορμπάς, Αγ.Ανανργύρων-Καματερού Ν.Σαράντης , Αλίμου Α.Ορφανός, Βύρωνα Ν.Χαρδαλιάς, Γαλατσίου Κ.Τσίρος, Ηρακλείου Π.Βλασσόπουλος, Μεταμόρφωσης Μ.Καρπέτας, Π.Φαλήρου Δ.Χατζηδάκης , Περιστερίου  Α.Παχατουρίδης και Πυλαίας-Χορτιάτη Ι.Καϊτεζίδης η αντιδήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα  Π.Πατεράκη, και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αλίμου Μ.Μουτσάτου. 

Επίσης, στη Συνέντευξη Τύπου παρέστη εκ του ΔΣ, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΥΥ Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γ.Μακρινός, το μελος του ΔΣ Γ.Φωστηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Π.Φαλήρου και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥΥ Σ.Παπασπυρόπουλος, η εκπρόσωπος της Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. Α.Βαρύγιαννη και άλλοι παράγοντες και φορείς.

Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για  τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Στα πλαίσια του προγράμματος, πρόκειται να γίνει ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε 7 νοσήματα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

 

Δήλωση υποψήφιου δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Γιάννη Κωνσταντάτου 

parousiasi theswn 2
 
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε, ότι για μία ακόμη φορά, ο δήμος μας απουσιάζει και από τη σημαντική αυτή δράση, όπως απών ήταν και από την πρόσφατη χρηματοδότηση, ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν σε όμορους του Ελληνικού-Αργυρούπολης και άλλους δήμους για σημαντικότατα έργα υποδομής και βιοκλιματικές αναπλάσεις των περιοχών τους.
 
Το Σάββατο, 1-2-2014, η πρώτη - από τις δέκα συνολικά - προγραμματική πρόταση μας που παρουσιάσθηκε σε εκατοντάδες πολίτες του δήμου μας, που προσήλθαν μαζικά στην πανηγυρική εκδήλωση για την κοπή της πίτας μας στο Συνεδριακό Κέντρο "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ" της Αργυρούπολη, αφορούσε τα Δημοτικά Ιατρεία - ΚΕΠ Υγείας, όπου αναλύσαμε πλήρως, πως και που θα γίνουν. 
 
Ήδη διαπιστώνουμε ότι 14 Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ΟΛΟΙ οι όμοροι δήμοι του Ελληνικού-Αργυρούπολης, μετέχουν σήμερα στο σηματικότατο και χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα ίδρυσης των δημοτικών ΚΕΠ Υγείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν στα σοβαρά ζητήματα. Οπως τονίσαμε και τονίζουμε συνεχώς, χρειάζεται από πλευράς δήμου ο έγκαιρος και σωστός προγραμματισμός και, βέβαια  η διάθεση για επίμονη και αποτελεσματική διεκδίκηση, ώστε να μην χαθεί κανένα πρόγραμμα και καμία ευκαιρία χρηματοδότησης που παρουσιάζεται. Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση , ότι αυτό, δυστυχώς, ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει.
 
Υπάρχουν, λοιπόν, δήμαρχοι που κάνουν σωστά την δουλειά τους και έχουν αποτελέσματα, ενώ υπάρχουν και δήμαρχοι που κάνουν σωστά την δουλειά για το κόμμα που τους στηρίζει και επενδύουν στη συνεχή διαμαρτυρία για όλους και για όλα, στην αποποίηση των ευθυνών και παραλήψεων της διοίκησής τους, στην συνεχή μεμψιμοιρία και "κλάψα", και το χειρότερο, στην διαίρεση του λαού μας.