Παρ07192019

Τελευταία ΕνημέρωσηΠαρ, 19 Ιουλ 2019 3pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Υγεια & Διατροφη Διατροφη

Μικρά μυστικά για σταδιακό αδυνάτισμα, χωρίς εξαντλητική δίαιτα

trofes

Οι εξαντλητικές ή περίπλοκες δίαιτες δεν είναι απαραίτητα μονόδρομος για την απώλεια κιλών. Μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες και στον τρόπο ζωής μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά χωρίς κόπο και στερήσεις. 

Δείτε παρακάτω κάποιες μικρές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές:

Μάθετε να τρώτε αργά

Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους τρόπους για να αδυνατίσετε χωρίς να ακολουθήσετε κάποια αυστηρή δίαιτα. Μασήστε πολύ καλά και γευτείτε κάθε μπουκιά. Τρώγοντας αργά, πυροδοτούνται οι ορμόνες του σώματος που μας ειδοποιούν ότι έχουμε χορτάσει. Όταν τρώμε γρήγορα, το σήμα του κορεσμού δεν φτάνει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να τρώμε και περισσότερο από όσο χρειάζεται για να χορτάσουμε.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Μία επιπλέον ώρα ύπνου το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια μέχρι και 7 κιλών σε έναν χρόνο, όπως υποστηρίζει ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που πειραματίστηκε με την παραπάνω μέθοδο στα πλαίσια μίας δίαιτας των 2.500 θερμίδων

 Η έρευνά του έδειξε ότι όταν ο ύπνος αντικαθιστά δραστηριότητες που είμαστε αδρανείς (συμπεριλαμβανόμενου του άσκοπου τσιμπολογήματος) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινώς κατά 6%. Τα αποτελέσματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως ο ύπνος φαίνεται να βοηθά στο αδυνάτισμα και με άλλους τρόπους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου αντιστρέφει την όρεξη με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε αδικαιολόγητα ότι πεινάμε περισσότερο.

Φάτε περισσότερα λαχανικά

Στο δείπνο σας σερβίρετε 3 είδη λαχανικών αντί για ένα, και θα φάτε περισσότερα λαχανικά χωρίς καν να το καταλάβετε. Η μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών στο πιάτο μας ξεγελάει ώστε να φάμε περισσότερο, και τρώγοντας περισσότερα λαχανικά χάνουμε ευκολότερα βάρος. Οι φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μας χορταίνουν χωρίς να επιβαρυνόμαστε με πολλές θερμίδες. Προτιμήστε τα βραστά ή ψητά λαχανικά και όχι τα τηγανητά, και δώστε γεύση προσθέτοντας λεμόνι ή ξύδι, μυρωδικά και ελαιόλαδο.

Βάλτε τις σούπες στη καθημερινή διατροφή σας

Τρώγοντας σούπα στην αρχή του γεύματος μας βοηθά να φάμε πιο αργά και να μειώσουμε την πείνα μας πριν φτάσουμε στο πιο λιπαρό κυρίως πιάτο. Προτιμήστε να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μία ελαφριά σούπα με λαχανικά και ζωμό, που θα σας δώσει επιπλέον θρεπτικά στοιχεία και θα μειώσει την όρεξή σας. 

 

Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, το κριθάρι, η βρώμη και το σιτάρι ολικής, είναι σημαντικά στοιχεία για την απώλεια κιλών. Μας βοηθάνε να χορτάσουμε ευκολότερα και με λιγότερες θερμίδες, ενώ επίσης βελτιώνουν το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επιλέξτε τρόφιμα και ψωμί ολικής αλέσεως. 

Κρατήστε το βλέμμα σας στον στόχο

Κρεμάστε το στενό σας φόρεμα ή το αγαπημένο σας παλιό τζην που δεν σας χωράει πια σε ένα σημείο που θα το βλέπετε συνέχεια. Έτσι θα μπορέσετε να προσηλωθείτε καλύτερα στον στόχο σας. Προχωρήστε βήμα-βήμα διαλέγοντας από την ντουλάπα σας το ρούχο που θα σας μπει πιο εύκολα με την απώλεια λίγου βάρους, ώστε να επιβραβευτείτε γρήγορα και να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας. Όταν πετύχετε τον πρώτο στόχο προχωρήστε στον επόμενο.

Πίτσα σε πιο ελαφριά εκδοχή

Εάν είστε λάτρης της πίτσας και δεν θέλετε να την αποκλείσετε από το διαιτολόγιό σας, φροντίστε να επιλέξετε μία πιο υγιεινή μορφή της. Χρησιμοποιώντας λαχανικά και μανιτάρια αντί για αλλαντικά μπορείτε να αφαιρέσετε 100 θερμίδες από το γεύμα σας. Προτιμήστε επίσης τα τυριά με λίγα λιπαρά και την λεπτή βάση για την πίτσα σας.

 

Αποφύγετε τα αναψυκτικά

Αντικαταστήστε το καθημερινό σας αναψυκτικό με ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό αρωματισμένο με λεμόνι και θα αποφύγετε στην στιγμή 10 κουταλιές ζάχαρη. Η ζάχαρη σε υγρή μορφή που περιέχεται στα αναψυκτικά, φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να παρακάμπτει τους μηχανισμούς πληρότητας του οργανισμού. Έρευνα μελέτησε το αποτέλεσμα που είχε η λήψη επιπλέον 450 θερμίδων την ημέρα, από ζαχαρωτά ή από αναψυκτικά.

Όσοι ήταν στην ομάδα των ζαχαρωτών, έτειναν υποσυνείδητα να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γεύματα, ενώ όσοι έπιναν αναψυκτικό όχι, με αποτέλεσμα να βάλουν σχεδόν 1,5 κιλό σε 4 εβδομάδες. 

Προτιμήστε τα ψηλά ποτήρια 

Χρησιμοποιήστε ψηλό και λεπτό ποτήρι για το ποτό σας αντί για χαμηλό και φαρδύ, ώστε να μειώσετε την κατανάλωση. Με αυτόν τον τρόπο θα πιείτε 25-30% λιγότερο χυμό, αναψυκτικό ή αλκοόλ. Ο λόγος έχει να κάνει με την οπτική.

Ο Brian Wansik, PhD, υποστηρίζει ότι το οπτικό αυτό τρικ μπορεί να μας ξεγελάσει στο να πιούμε περισσότερο ή λιγότερο. Σε έρευνα που διενέργησε στο Πανεπιστήμιο Cornell, βρέθηκε ότι όλοι όσοι συμμετείχαν, ακόμα και οι έμπειροι bartenders, είχαν την τάση να βάζουν μεγαλύτερη ποσότητα ποτού στο χαμηλό ποτήρι. 

Περιορίστε το αλκοόλ

Όταν η περίσταση ευνοεί την κατανάλωση αλκοόλ, όταν τελειώσετε το πρώτο ποτό συνεχίστε με την κατανάλωση ενός μη αλκοολούχου ροφήματος, όπως ανθρακούχο νερό, πριν προχωρήσετε στο επόμενο ποτό. Το αλκοόλ έχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο (7) σε σχέση με τους υδατάνθρακες (4) ή τις πρωτεΐνες (4). Μπορεί επίσης να μειώσει τις άμυνες σας, οδηγώντας σας στο άσκοπο τσιμπολόγημα αλμυρών συνοδευτικών, όπως τα πατατάκια και οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, που κανονικά θα αποφεύγατε.

Προσθέστε το πράσινο τσάι στη διατροφή σας

Έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να αυξήσει προσωρινά την καύση θερμίδων, πιθανόν λόγω των φυτοχημικών ουσιών που περιλαμβάνει, των κατεχινών. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία καλή επιλογή ροφήματος, καθώς μας αναζωογονεί χωρίς να μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες. 

Βάλτε τη γιόγκα στη ζωή σας

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dietetic Associatio, οι γυναίκες που κάνουν γιόγκα τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο. Οι φανατικοί της γιόγκα υποστηρίζουν ότι βλέπουν την τροφή με μία πιο «εγκεφαλική» προσέγγιση. Για παράδειγμα, δεν παρασύρονται από τις μεγάλες μερίδες στο εστιατόριο αλλά τρώνε μόνο όσο χρειάζεται για να χορτάσουν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ήρεμη αυτοεπίγνωση που αναπτύσσει ο άνθρωπος μέσω της γιόγκα, ίσως βοηθά στην αποφυγή της πολυφαγίας. 

Αποφύγετε το έτοιμο φαγητό

Το σπιτικό φαγητό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Αποφύγετε το έτοιμο φαγητό που συνήθως είναι επιβαρυμένο με περισσότερο λίπος και θερμίδες, και μαγειρέψτε υγιεινά στο σπίτι.

Αναγνωρίστε τα σημάδια κορεσμού

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τρώνε εκδηλώνουν μία σιωπηλή παύση κατεβάζοντας υποσυνείδητα το πιρούνι για μερικά λεπτά. Αυτή η παύση είναι ένα από τα σημάδια ότι έχουμε χορτάσει. Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να το κάνει, σταματήστε να τρώτε και απομακρύνετε το πιάτο από μπροστά σας. 

Μασήστε τσίχλα με έντονη γεύση μέντας

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη με έντονη γεύση μέντας, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Όταν αισθανθείτε την ανάγκη να τσιμπολογήσετε εκτός των γευμάτων σας, μασήστε τσίχλα για να ξεχαστείτε, ενώ επίσης η έντονη γεύση μέντας «σκεπάζει» την γεύση του φαγητού με αποτέλεσμα να μη μας φαίνεται τόσο νόστιμο. 

Χρησιμοποιείστε μικρότερο πιάτο

Έρευνα έδειξε ότι χρησιμοποιώντας μεγάλο πιάτο σερβίρουμε και τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Επιλέξτε μικρότερο πιάτο για τα γεύματά σας και με αυτόν τον τρόπο θα καταναλώνετε 100-200 θερμίδες λιγότερες καθημερινά, χωρίς καν να το καταλάβετε. 

Το μυστικό της επιτυχίας: η μικρή μερίδα

Μία από τις πιο δημοφιλείς συνήθειες των αδύνατων ανθρώπων είναι η μέτριες μερίδες. Μειώστε την ποσότητα του φαγητού που βάζετε στο πιάτο σας και σύντομα θα μάθετε να τρώτε πιο συντηρητικά. Σερβίρετε στο πιάτο σας μία μικρότερη μερίδα φαγητού από το κανονικό και αποφύγετε να έχετε πιατέλες στο κέντρο του τραπεζιού.

Ο κανόνας του 80 – 20

Οι κάτοικοι της Οκινάουα (σημείωση: πρόκειται για την περιοχή με τους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο) συνηθίζουν να τρώνε μέχρι να χορτάσουν κατά 80%. Έχουν δώσει μάλιστα και όνομα σε αυτή τη διατροφική συνήθεια: “hara hachi bu”. Μπορούμε να υπολογίσουμε την ποσότητα του φαγητού που χρειάζεται για να χορτάσουμε, και να συνηθίσουμε να σερβίρουμε 20% λιγότερο φαγητό στο πιάτο μας.

Ακολουθήστε τους δικούς σας κανόνες

Το γεύμα στο εστιατόριο είναι συνήθως και παχυντικό, οπότε λάβετε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές για να μην παρεκτραπείτε:

·      Μοιραστείτε την μερίδα σας με έναν φίλο

·      Παραγγείλτε ένα ορεκτικό στη θέση του κυρίως πιάτου

·      Επιλέξτε ένα από τα πιάτα για παιδιά

Έτσι θα καταναλώσετε μικρότερη μερίδα, την οποία μπορείτε να συμπληρώσετε με έξτρα σαλάτα, λαμβάνοντας επιπλέον φυτικές ίνες. 

Προτιμήστε την κόκκινη σάλτσα

Εάν είστε φαν της μακαρονάδας, προτιμήστε την κόκκινη σάλτσα αντί για την λευκή. Οι σάλτσες που έχουν ως βάση την ντομάτα έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά σε σχέση με τις λευκές που έχουν ως βάση την κρέμα γάλακτος. Μην ξεχνάτε όμως και το μέγεθος της μερίδας. Μία μερίδα αντιστοιχεί σε περίπου 1 κούπα μακαρόνια.

Βάλτε το κρέας στο περιθώριο

Οι χορτοφάγοι συνήθως ζυγίζουν λιγότερο από όσους καταναλώνουν κρέας.  Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, ίσως είναι η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων. Αντικαταστήστε κάποια από τα πιάτα με κρεατικά που θα τρώγατε σε εβδομαδιαία βάση με όσπρια, τα οποία είναι χορταστικά ενώ περιέχουν λιγότερες θερμίδες.

Κάψτε 100 θερμίδες επιπλέον

Χάστε 5 κιλά τον χρόνο χωρίς δίαιτα «καίγοντας» 100 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα. Δοκιμάστε να προσθέσετε μία από τις παρακάτω δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας:

·      Περπατήστε για 1,5 χιλιόμετρο (περίπου 20 λεπτά)

·      Ασχοληθείτε με τον κήπο, ξεχορταριάστε ή φυτέψτε λουλούδια για περίπου 20 λεπτά

·      Κουρέψτε το γρασίδι για περίπου 20 λεπτά

·      Καθαρίστε το σπίτι για περίπου 30 λεπτά

·      Κάντε τζόκινγκ για 10 λεπτά

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Όταν καταφέρετε να αλλάξετε μία διατροφική σας συνήθεια ή εάν απλά καταφέρετε να βγάλετε τη μέρα χωρίς να παρεκτραπείτε, επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Έχετε πλησιάσει το επιθυμητό διατροφικό προφίλ που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος χωρίς να επιδοθείτε σε εξαντλητικές ή περίπλοκες δίαιτες. Τηλεφωνείστε σε μία φίλη, κάντε ένα πεντικιούρ ή ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο ή – αραιά και που – ενδώστε στην απόλαυση ενός μικρού κομματιού τσιζκέικ!

Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Δέκα λόγοι για να τρώτε καθημερινά καρπούζι

karpouzi
Αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, το νόστιμο και δροσιστικό καρπούζι, το οποίο εκτός από απολαυστικό είναι και θρεπτικό. 

Ας δούμε, λοιπόν, δέκα λόγους που το καρπούζι είναι ο ασυναγώνιστος πρωταγωνιστής του καλοκαιριού.

1. Ενυδατώνει τον οργανισμό. Το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό, αποτελώντας μία από τις καλύτερες τροφές για να αυξήσετε την ενυδάτωση του οργανισμού σας τις ζεστές ημέρες.

2. Περιέχει θρεπτικά συστατικά. Το καρπούζι αποτελεί μια καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Το λευκό τμήμα μεταξύ της κόκκινης σάρκας και της φλούδας του περιέχει την ουσία κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

4. Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες. Οι φλεγμονές μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες. Το καρπούζι βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο στα αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά λυκοπένιο και βιταμίνη C.

5. Συμβάλλει στην πρόληψη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας νόσου που είναι συνηθισμένη μεταξύ των ηλικιωμένων και σε προχωρημένες περιπτώσεις οδηγεί ακόμα και σε τύφλωση.

6. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των μυών. Η κιτρουλίνη που περιέχει το καρπούζι μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο. Έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ έχει βρει ότι η κατανάλωση χυμού καρπουζιού μετά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών.

7. Κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά. Δύο βιταμίνες του καρπουζιού, η Α και η C, είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό σας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη η οποία κρατάει το δέρμα υγιές και τα μαλλιά δυνατά. Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματος, αφού βοηθάει στη δημιουργία και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος. Παράλληλα, το λυκοπένιο και η βήτα καροτίνη προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα.

8. Βελτιώνει την πέψη. Το καρπούζι περιέχει πολύ νερό και φυτικές ίνες, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή πέψη. Γενικά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, ενισχύει την υγεία του εντέρου.

9. Έχει ελάχιστες θερμίδες. Με μόλις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, το καρπούζι είναι το ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους. Αντικαθιστώντας τα παγωτά και τα γλυκά με το καρπούζι, θα γλιτώσετε πολλές θερμίδες και θα είστε σε θέση να αδυνατίσετε ευκολότερα.

10. Μπορείτε να το απολαύσετε με πολλούς τρόπους. Σκέτο, ως χυμό, μαζί με φέτα, σε σαλάτα μαζί με ρόκα ή σε μια πιο ιδιαίτερη εκδοχή της κλασικής χωριάτικης σαλάτας, το καρπούζι είναι πάντα απολαυστικό!

in

Το «αγριολούλουδο της Μεσογείου». H υπερτροφή που νικά τον διαβήτη

kapari

Η κάππαρη είναι ένα μικρό ανυπότακτο φυτό που σε πείσμα των συνθηκών φυτρώνει πάνω σε βραχώδη εδάφη, κυρίως δίπλα στη θάλασσα. Τα άνθη της, πριν ανοίξουν, στο στάδιο που είναι ακόμα μπουμπούκια, αποτελούν τη γνωστή κάππαρη του εμπορίου.

Στη χώρα μας εκτός από τα πεντανόστιμα μπουμπούκια καταναλώνουμε και τον καρπό της (αγγουράκι) αλλά και τα φύλλα του φυτού.

Εκτός από την ξεχωριστή της γεύση, διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά και σημαντική διατροφική αξία.

Κάππαρη και διαβήτης

Μετά από τρεις σημαντικές μελέτες σε πειραματόζωα που όντως έδειξαν μία εξαιρετική αντιδιαβητική δράση συγκεκριμένων εκχυλισμάτων κάππαρης, ήρθε και η σειρά της μελέτης σε ανθρώπους. Η συγκεκριμένη μελέτη, λοιπόν, που έγινε σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι το εκχύλισμα κάππαρης σε αντίθεση με το ψευδοφάρμακο (placebo) που χορηγήθηκε, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αντί-υπεργλυκαιμικό και αντι-υπερτριγλυκεριδαιμικό παράγοντα στη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Δεν είναι το μόνο όφελος

Εργαστηριακές μελέτες αναδεικνύουν τη δράση της κάππαρης ενάντια σε βακτηρίδια και μύκητες. Ακόμα και οι ρίζες της κάππαρης φαίνεται να έχουν σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Επιστημονική μελέτη σε συγκεκριμένες κυτταρικές σειρές έδειξε ότι το εκχύλισμα των μπουμπουκιών της κάππαρης φαίνεται να έχει χονδροπροστατευτική δράση. Μάλιστα το συγκεκριμένο εκχύλισμα φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία απ’ ότι η ινδομεθακίνη, φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται σε παθήσεις των αρθρώσεων.

Έτσι, εκχύλισμα κάππαρης πιθανόν να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση βλαβών του χόνδρου σε περιπτώσεις φλεγμονωδών παθήσεων, όπως σε διάφορες μορφές αρθρίτιδας.

Για τους λάτρεις του κρέατος

Μελέτη Ιταλών επιστημόνων έδειξε πως ακόμα και μια μικρή ποσότητα κάππαρης είναι ικανή να καταστείλει τη δημιουργία παραπροϊόντων που προκύπτουν από την πέψη διαφόρων τύπων κρεάτων, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του ενδεχόμενου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Αυτή η δράση της κάππαρης δεν αποδίδεται από κάποιο συγκεκριμένο συστατικό, αλλά στη συνεργιστική δράση διαφόρων ουσιών.

Επιπρόσθετα, τα συστατικά της κάππαρης βοηθούν στην επαναδραστηριοποίηση της βιταμίνης Ε, κάνοντάς την περισσότερο διαθέσιμη για τον οργανισμό.

ygeiamou

Οκτώ τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό με φυσικό τρόπο

trofes

Ο μεταβολισμός σας εξαρτάται εν μέρει από τη γενετική σας προδιάθεση, αλλά μπορείτε να τον αυξήσετε με φυσικό μέσω της κατάλληλης διατροφής.

Δείτε με ποιες τροφές θα αυξηθεί ο μεταβολισμός σας και θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να χάσει πιο εύκολα τα περιττά κιλά που ενδεχομένως έχετε:

Ασπράδια αυγών: Τα ασπράδια των αυγών είναι πλούσια σε καλής ποιότητας αμινοξέα, τα οποία διατηρούν τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα. Τα αυγά είναι επίσης τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνη D.

Άπαχο κρέας: Το άπαχο κρέας είναι γεμάτο σίδηρο. Οι τυχόν ελλείψεις που έχετε σε βασικά μέταλλα μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Πρέπει να καταναλώνετε 3-4 μερίδες τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κοτόπουλο ή τα εμπλουτισμένα με διάφορα μέταλλα δημητριακά.

Νερό: Αν είστε ακόμη ήπια αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά. Συμβουλή: πίνετε κρύο νερό, το οποίο αναγκάζει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει περισσότερες θερμίδες για να ζεσταθεί.

Πιπεριές τσίλι: Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που μπορεί να ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο του μεταβολισμού σας. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι σε ένα γεύμα σας μία φορά την ημέρα. Επίσης, οι πιπεριές τσίλι είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C.

Καφεΐνη: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Physiology & Behavior έδειξε ότι ο μέσος μεταβολικός ρυθμός των ατόμων που καταναλώνουν καφέ με καφεΐνη ήταν 16% υψηλότερος από εκείνων των ατόμων που καταναλώνουν καφέ χωρίς καφεΐνη.

Πράσινο τσάι: Περιέχει επιγαλλοκατεχίνη, μια ουσία που, σύμφωνα με πολλές έρευνες, αυξάνει τον ρυθμό καύσης του λίπους.

Δημητριακά ολικής άλεσης: Τα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν το σώμα σας να κάψει περισσότερο λίπος επειδή απαιτούν επιπλέον προσπάθεια για να αφομοιωθούν από τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το άσπρο ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά. Επίσης, οι τροφές με δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι και το πλιγούρι βρώμης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Φακές: Περίπου το 20% των γυναικών έχει ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία επηρεάζει άμεσα το πόσο αποτελεσματικά μπορεί το σώμα σας να κάψει θερμίδες. Ένα φλιτζάνι φακές παρέχει το 35% των ημερήσιων αναγκών σας σε σίδηρο.

iatropedia

Πέντε τροφές που ενισχύουν το κάψιμο λίπους του σώματος

trofes
Το περιττό λίπος στο σώμα μας είναι βλαβερό και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας 

Η άνοιξη έχει φτάσει και λίγοι μόνο μήνες μάς χωρίζουν από το καλοκαίρι, τα αναπόφευκτα αποκαλυπτικά ρούχα και τα μπάνια στη θάλασσα. Αν λοιπόν αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσετε να προσέχετε τη διατροφή σας, η απάντηση είναι «τώρα»! 

Τα παρακάτω πέντε τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας αυτή, αφού αυξάνουν τον μεταβολισμό ή τη δαπάνη ενέργειας και αποτρέπουν την απορρόφηση λίπους.

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα-σύμμαχοι στο κάψιμο λίπους.

Πιπεριές τσίλι

Η δραστική ουσία του τσίλι, δηλαδή της καυτερής κόκκινης πιπεριάς, ονομάζεται καψαϊκίνη και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, ως επί το πλείστον σε πειραματόζωα, συνδέουν την κατανάλωσή της με την αύξηση των καύσεων.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους έδειξε ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης όταν συνδυάζεται με μια διατροφή πλούσια σε λίπος, συνδέεται με αύξηση της οξείδωσης του λίπους από τον λιπώδη ιστό, καθώς και με μείωση του κοιλιακού λίπους.

Γκρέιπφρουτ

Από ό,τι φαίνεται η φήμη του γκρέιπφρουτ ως απαραίτητου τροφίμου στο πλαίσιο μιας δίαιτας δεν είναι άδικη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συμπεράσματα αμερικανικής έρευνας σε παχύσαρκα άτομα, όσοι κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα (συνολικά ενάμισι φρούτο την ημέρα), μετά από 12 εβδομάδες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 2 κιλά.

Πράσινο τσάι

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμό του μεταβολισμού, αυξάνοντάς τον έως και κατά 3%. Οι κατεχίνες, τα βασικά αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, φαίνεται πως εμπλέκονται στις διαδικασίες της θερμογένεσης και της λιπόλυσης.

Μπορεί η επίδρασή του στον μεταβολισμό να είναι αρκετά μικρή για να μπορεί να επιφέρει σημαντική αλλαγή στο βάρος, αλλά η ένταξή του στη διατροφή σας μπορεί να ωφελήσει τη συνολική υγεία σας.

Αυγό

Το αυγό -ειδικά όταν καταναλώνεται πρωί- σας κρατάει χορτάτη για περισσότερες ώρες, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα κινητοποιεί τις καύσεις του οργανισμού. Δοκιμάστε να ξεκινάτε την ημέρα σας συμπεριλαμβάνοντας ένα αυγό στο πρωινό σας έτσι ώστε να έχετε ενέργεια και να ενισχύετε τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Κανέλα

Έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης σε πειραματόζωα βρήκε ότι μια διατροφή πλούσια σε λίπος συνδυασμένη με κανέλα οδήγησε σε μικρότερη αύξηση του βάρους και πιο υγιή επίπεδα λίπους, σακχάρων και ινσουλίνης στο αίμα, συγκριτικά με μια διατροφή πλούσια σε λίπος χωρίς κανέλα,

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η κινναμαλδεΰδη, το αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα την χαρακτηριστική της γεύση, ενεργοποιεί θερμογενετικές και μεταβολικές αντιδράσεις στα λιποκύτταρα και έτσι συμβάλλει στο αδυνάτισμα.

*Σε κάθε περίπτωση, καμία τροφή δεν πρόκειται να κάνει από μόνη της τη διαφορά στο σώμα σας. Πάντα πρέπει να καταναλώνετε τις τροφές με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.