Χρόνια πολλά - Καλά Χριστούγεννα. Να σας τα πούμε διαδικτυακά;

Πολιτισμός
Tools

Φέτος ο μόνος τρόπος να ακούσουμε τα κάλαντα θα είναι διαδικτικά η μέσω τηλεφώνου.

Όλα φέτος είναι διασφορετικά. Παιδιά με τις γλυκές φωνούλες δεν θα πλημμυρίσουν τους δρόμους.Άλλωστε δεν επιτρέπεται αφού και αυτό είναι μέσα στις απαγορεύσεις που ισχύουν έτος λόγω του κορονοιού και του lockdown 

Τα κάλαντα πήραν την ονομασία τους από τη λατινική λέκη calenda που προέρχεται από το ελληνικό ρήμα καλώ. Το έθιμο προϋπήρχε στην Ελλάδα, πριν από τη Ρώμη και τα πιο παλιά χρόνια τα παιδιά κρατούσαν ένα κλαδί ελιάς ή δάφνης, στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί, γύριζαν τα σπίτια και έπαιρναν δώρα.

Την εποχή του Βυζαντίου τα παιδιά κρατούσαν ραβδιά ή φανάρια ή ομοιώματα πλοίων στολισμένα και τραγουδούσαν τα κάλαντα με τη συνοδεία των τριγώνων ή τυμπάνων. 

Σε αρκετούς τόπους της Ελλάδας τα παιδιά λένε τα τοπικά κάλαντα, όπως για παράδειγμα στην Καστοριά που τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους από τα χαράματα της 23ης Δεκεμβρίου και περνώντας από κάθε σπίτι λένε τα παραδοσιακά κάλαντα της περιοχής.

Κι αν και είναι δύσκολοι καιροί και παιδιά που δεν θα μας χτυπήσουν την πόρτα φέτος τα Χριστούγεννα για να μας τα πουν, ας κάνουμε λίγο υπομονή....

Άλλωστε η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ 

Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας

Χριστού τη Θείαν Γέννησιν να πω στ’ αρχοντικό σας.

Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει,

οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη.

Εν τω σπηλαίω τίκτεται εν φάτνη των αλόγων

ο Βασιλεύς των ουρανών και Ποιητής των όλων.

Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι το "Δόξα εν Υψίστοις"

και τούτο Άξιον εστί η των ποιμένων πίστις.

Εκ της Περσίας έρχονται τρεις Μάγοι με τα δώρα

άστρο λαμπρό τους οδηγεί. Χωρίς να λείψει ώρα