Financial Times: Το άγνωστο παρασκήνιο για Αγιά Σοφιά και Ερντογάν - Θυμό στους χριστιανούς και οργή σε συμμάχους προκαλεί η απόφαση Ερντογάν

Πολιτισμός
Tools

Δημοσίευμα των Financial Times στηλιτεύει την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτή την απόφαση.

Στο άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν διατάζει την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί» περιγράφεται η απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε λατρευτικό ναό ένα από τα «σημαντικότερα παραδείγματα της χριστιανικής-βυζαντινής αρχιτεκτονικής».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται το γεγονός πως με την απόφαση αυτή μπαίνει τέλος σε μια περίοδο 85 και πλέον χρόνων, κατά την οποία η Αγιά Σοφιά είχε χαρακτηριστεί μουσείο, από τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ.

Θυμό στους χριστιανούς και οργή σε συμμάχους προκαλεί η απόφαση Ερντογάν

Η απόφαση Ερντογάν, αναφέρουν οι FT, θέτει υπό αμφισβήτηση τις σχέσεις της χώρας με την UNESCO και διακινδυνεύει να προκαλέσει θυμό στις χριστιανικές κοινότητες ανά τον κόσμο, αλλά και οργή σε συμμάχους της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έριξε όλο το βάρος της πολιτικής του το τελευταίο διάστημα πίσω από την καμπάνια μετατροπής του πρώην καθεδρικού σε τζαμί, ιδιότητα δηλαδή με την οποία λειτουργούσε η Αγιά Σοφιά επί 5 σχεδόν αιώνες, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και έπειτα.

Αντιδράσεις Ελλάδος, Ρωσίας και ΗΠΑ για την Αγιά Σοφιά

Στους FT, παρατίθενται οι έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας που κάλεσαν την Τουρκία να μην αλλάξει το στάτους της Αγιάς Σοφιάς. Εκπρόσωπος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας τόνισε: «Πρέπει να παραδεχτούμε πως η ανησυχία εκατομμυρίων Χριστιανών δεν εισακούστηκε».

Στο δημοσίευμα παρατίθεται και η παρέμβαση του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ο οποίος τόνιζε τις τελευταίες ώρες πως «η Αγιά Σοφιά δεν είναι απλώς ένα χριστιανικό μνημείο που χτίστηκε από τον Ιουστινιανό, αλλά ένα παγκόσμιο μνημείο με εξέχουσα θέση στην πολιτισμική ιστορία. Όταν ο πολιτισμός δέχεται επίθεση, τότε η αξιοπρέπεια του ανθρώπου ακολουθεί».

Σε κίνδυνο οι σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων μετά την Αγιά Σοφιά

Επιπλέον, στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος και προειδοποίησε πως η κίνηση της Άγκυρας διακινδυνεύει τις διαθρησκευτικές σχέσεις. Όπως είπε, το γεγονός πως η Αγιά Σοφιά παρέμενε μουσείο, τόνωνε «την αμοιβαία κατανόηση και την αλληλεγγύη μεταξύ της Χριστιανοσύνης και του Ισλάμ».

Ιστορικοί τέχνης και αρχαιολόγοι εκφράζουν φόβους, σύμφωνα πάντα με τους FT, πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ίσως θέσει σε κίνδυνο τα εκπληκτικά «φρέσκο» και μωσαϊκά από την βυζαντινή περίοδο. Η μουσουλμανική πίστη απαγορεύει την ύπαρξη εικόνων εντός του ναού, κάτι που σημαίνει πως τα έργα της Αγιάς Σοφιάς θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σκεπαστούν, όπως συνέβη και στο παρελθόν, όταν αγιογραφίες καλύφτηκαν με μπογιά και λάσπη.

Προπέτασμα καπνού η Αγιά Σοφιά για τον Ερντογάν

Στο δημοσίευμα πάντως σημειώνουν πως η επιλογή της χρονικής στιγμής της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αποτελεί το προπέτασμα καπνού του Ερντογάν, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την κρίση του κορωνοϊού και τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Η Τουρκία αναμένεται να «βουτήξει» σε βαθιά ύφεση φέτος, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει ανοίξει στρατιωτικά μέτωπα στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και τις σχέσεις με βασικούς του εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία να βρίσκονται σε κρίση.