Το αριστουργηματικό "art nouveau" κτίριο του Ακροπόλ στην Πατησίων αναγεννήθηκε και μετατρέπεται στον πρότυπο και καινοτόμο πολιτιστικό φορέα "Acropole Across"

Πολιτισμός
Tools

Το αριστουργηματικό art nouveau κτίριο του Ακροπόλ στην Πατησίων, δεν εντάσσεται απλώς στην ενεργή ζωή της Αθήνας, αλλά θα γίνει η στέγη ενός διεθνούς εμβέλειας φορέα, του Acropole Across που θα ενισχύσει και προβάλλει έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες, με πολλές καινοτομίες στη δομή που επιχειρούν να δημιουργήσουν εντελώς νέα δεδομένα και προκλήσεις. Όλα περιγράφονται στο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ που βγήκε σε διαβούλευση.

Μια σύγκλιση, μια συνάντηση που αναδεικνύει τη διαχρονία, τη συνέχεια: Ο δημιουργικός και πολιτιστικός κλάδος και φυσικά οι επαγγελματίες του, οι περίφημες σύγχρονες δημιουργικές βιομηχανίες, βρίσκουν έναν φορέα στήριξης και ανάδειξης που θα στεγαστεί σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της εποχής του μεσοπολέμου.

acropole1

Στο Ακροπόλ, εξαιρετικό δείγμα της ρυθμολογίας art nouveau, έργο του αρχιτέκτονα Σωτήριου Μαγιάση, που αποτελεί μαζί με το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία από τυπολογική και κτιριολογική άποψη, σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των Grands Hotels.

Το Αcropole Palace, πλήρως αναμορφωμένο παραδίδεται για τα επόμενα 99 χρόνια στον φορέα Acropole Across που θα συγκροτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού που βγήκε το απόγευμα της Παρασκευής σε διαβούλευση.

Για πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο θα μπει διεθνής συμβουλευτική επιτροπή στον νέο φορέα Acropole Across / Eurokinissi Τατιάνα Μπόλαρη
Διεθνής συμβουλευτική επιτροπή πρώτη φορά στο Δημόσιο

Ακροπόλ Ακρός το όνομα του φορέα στα ελληνικά, με την ίδια την ονομασία να «παίζει» με την έννοια του απέναντι ή του πέραν. Ένα «απέναντι», που τουλάχιστον χωροταξικά, είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Τοσίτσα και πιο πέρα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση (ως και τις 26 Ιουνίου) ορίζεται με ακρίβεια η φυσιογνωμία, οι σκοποί, η δράση του νέου εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι ο πρώτος φορέας του ΥΠΠΟ που δεν έχει ένα αντικείμενο δράσης, δεν έχει δηλαδή μια κάθετη δράση, αλλά οριζόντια στο σύνολο του σύγχρονου πολιτισμού και του δημιουργικού κλάδου: όλες οι κλασικές μορφές πολιτισμού αλλά και οι νεώτερες και ως σήμερα εντελώς παραγκωνισμένες από την ελληνική πολιτεία: μόδα, design, φωτογραφία, game designing κ.ο.κ.

Δεν είναι αυτή όμως η μόνη καινοτομία αυτού του φορέα που μοιάζει να έχει την μορφή ενός πιλότου δημόσιου φορέα για τον ευρύτερο τομέα και όχι μόνο για τον πολιτισμό. Διαβάζουμε λοιπόν στο νομοσχέδιο, ότι θα επιλεγεί διευθυντής κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος, θα οριστεί διοικητικό συμβούλιο, αλλά και για πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο θα μπει διεθνής συμβουλευτική επιτροπή, όπως ορίζει το άρθρο 10.

acropol2

Η απόφαση για τη σύσταση αυτής της επιτροπής αντικατοπτρίζει την εν γένει φιλοσοφία που διέπει το Ακροπόλ Ακρός, καθώς και την πρόθεσή του να αποτελέσει πρότυπο φορέα. Κεντρική ιδέα της εισαγωγής του εν λόγω θεσμού είναι η δημιουργία μίας επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες, οι οποίες με τις γνώσεις και το διεθνές κύρος τους, θα συμβάλλουν τόσο εισφέροντας τεχνογνωσία (know-how), όσο και πηγές χρηματοδότησης-χορηγίες. Η επιτροπή δεν συνδέεται οργανικά και λειτουργικά με τον φορέα και δεν αμείβεται από αυτόν. Ως μηχανισμός σύνδεσής της με το Δ.Σ. του φορέα ορίζεται η υποβολή στον Πρόεδρου του Δ.Σ. των προτάσεων γνωμοδοτήσεών της και η υποχρέωση αυτού να εισάγει άμεσα τις εν λόγω προτάσεις γνωμοδοτήσεις ως θέμα ημερήσιας διάταξης προς ενημέρωση του Δ.Σ. και έγκριση ή απόρριψη.

Το art nouveau κτίριο αιμοδότης της δημιουργίας

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ», μετά τη διαβούλευση θα ετοιμαστεί για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο – κατά πάσα περίπτωση μέσα στον Ιούλιο. Αν και ο αρχικός στόχος ήταν να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του χρόνου, φαίνεται ότι η πανδημία θα φέρει και εδώ μικρή καθυστέρηση για τις αρχές του 2021. Θα έχει τέσσερα τμήματα: προγραμματισμού, προβολής και προώθησης, ανάπτυξης, διοικητικών-οικονομικών υπηρεσιών και λειτουργίας και θα απασχολεί 17 υπαλλήλους.

Στόχος είναι να αποτελέσει έναν ευέλικτο, πρότυπο σύγχρονο φορέα. Ηταν άλλωστε αυτή μία από τις πρώτες δεσμεύσεις της υπουργού Πολιτισμού στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο του 2019 η Λίνα Μενδώνη, μετά την ανάληψη της θέσης της, με τον γενικό γραμματέα σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη να λειτουργεί ως πρότζεκτ μάντζερ ή «αρχιτέκτονας» του έργου. 

acropole3

Το μοναδικής αίγλης κτίριο που θα γίνει η καρδιά και μαζί ο αιμοδότης του σύγχρονου πολιτισμού χάρη στον νέο φορέα, θα έχει επίσης αναψυκτήριο, εστιατόριο και πωλητήριο με πλήθος μοναδικών δημιουργιών μέσα στο κτίριο της Πατησίων. Οι πολίτες και οι χιλιάδες επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν έτσι ένα ακόμα σημείο αναφοράς, επίσκεψης και κατανάλωσης στο σημείο αυτό της πόλης.

Ετσι θα υπάρχει η απεύθυνση στο μεγάλο κοινό, όσο στους χώρους του κτιρίου θα λειτουργεί η νέα αναπτυξιακή μηχανή της χώρας. Θα στηριχθούν κλάδοι που ποτέ πριν δεν είχαν οικονομική, συμβουλευτική ή άλλη σχέση με την πολιτεία και ταυτόχρονα θα τους δοθεί μια πλατφόρμα συνεργασίας με αντίστοιχους τομείς στο εξωτερικό αλλά και προβολής του έργου τους σε Ελλάδα κα εξωτερικό.

iefimerida