Κορωνοϊός: Λίγες πιθανότητες να μεταδίδεται ο ιός από τον άνθρωπο στα κατοικίδια -Τι υποστηρίζουν Γάλλοι επιστήμονες

Ζωοφιλια
Tools

Δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» πως τα ζώα, τόσο τα κατοικίδια όσο και αυτά της κτηνοτροφίας, μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική οργάνωση υγείας Anses. 

Όπως υπογράμμισε η γαλλική οργάνωση είναι «λίγες οι πιθανότητες» να περνά ο ιός από τον άνθρωπο στα ζώα. Η περίπτωση ενός σκύλου, που βρέθηκε «ελαφρώς θετικός» στον νέο κορωνοϊό στο Χονγκ Κονγκ στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ήδη είχε προσβληθεί το αφεντικό του, πυροδότησε εικασίες για την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου μέσω της σχέσης ζώου-ανθρώπου.

Ενώπιον αυτής της πιθανότητας, η Anses συγκρότησε μία ομάδα από ειδικούς για να μελετήσουν την υπόθεση αυτή και μέσω αυτής και να εξετάσουν εάν υπάρχει πιθανότητα να περάσει ο κορωνοϊός μέσω της τροφικής αλυσίδας, δια της κατανάλωσης κρέατος.
«Υπό το φως των διαθέσιμων επιστημονικών γνώσεων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα ζώα, είτε τα κατοικίδια, είτε της κτηνοτροφίας, διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στην διάδοση του κορωνοϊού SARS CoV-2», συμπεραίνει η Anses.

Η διάδοση του κορωνοϊού από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο

Μολονότι ο κορωνοϊός SARS CoV-2 αναμφίβολα εμφανίστηκε στις νυκτερίδες πριν περάσει διαμέσου ενός άλλου είδους και στη συνέχεια διαδοθεί στον άνθρωπο, το άλμα του «από τον άνθρωπο προς ένα άλλο ζωϊκό είδος επί του παρόντος φαίνεται λίγο πιθανό», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Προς επίρρωση της απόφασής τους επικαλούνται το γεγονός ότι «κανείς ιός» της ίδιας οικογένειας με αυτήν του κορωνοϊού δεν έχει εντοπισθεί ποτέ σε κάποιο κατοικίδιο ζώο. Ακόμη και αν σε κάποια είδη, ο δέκτης στον οποίον προσκολλάται ο κορωνοϊός SARS CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα είναι παρών, μόνη η παρουσία τούτη δεν επαρκεί για να επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού, εξηγεί η Anses, προτείνοντας παράλληλα τη διεξαγωγή κι άλλων ερευνών προκειμένου να διαπιστωθούν ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν κι επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό.

Εντοπίστηκε ο κορωνοϊός στα αυτιά και τη μύτη σκύλου

Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης πως ο εντοπισμός του κορωνοϊού στη ρινική κοιλότητα και τα αυτιά του σκύλου στο Χονγκ Κονγκ δεν αποτελεί αυτή καθαυτή απόδειξη πως έχει προσβληθεί το ζώο, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα μίας «παθητικής μόλυνσής του» (δηλ. να ζει ο ιός μέσα σ' έναν βλεννογόνο χωρίς όμως να πολλαπλασιάζεται). Μολαταύτα κι εκείνοι εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες.

Αποκλείοντας ρητώς την υπόθεση διάδοσης από ένα ζώο κτηνοτροφίας, η Anses αποκλείει επίσης την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος τρώγοντας κρέας που προέρχεται από ένα τέτοιο ζώο.

Για τους ειδικούς, ο μόνος πιθανός τρόπος για μόλυνση των τροφίμων είναι να έχει επαφή μαζί τους κάποιος ασθενής. Επίσης έχει αποκλειστεί και η πρόσληψη του κορωνοϊού μέσω της πεπτικής οδού, όμως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η προσβολή δια της αναπνευστικής οδού κατά την διάρκεια της μάσησης, καταλήγει η έκθεση των ειδικών.

Η ίδια υπηρεσία επιμένει να συνιστά καλή τήρηση της υγιεινής και υπογραμμίζει πως ένα καλό μαγείρεμα στους 63 βαθμούς Κελσίου επί 4 λεπτά βοηθά να μειωθεί κατά 10.000 φορές ο φόβος προσβολής από κάποιο διατροφικό προϊόν.

iefimerida