Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε σε «αρνητικό» από «σταθερό» το outlook της τουρκικής οικονομίας, διατηρώντας πάντως την πιστοληπτική ικανότητά της στη βαθμίδα ΒΒ.

Ένεση ρευστότητας στην αγορά που «γονάτισε» μετά την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός κάνει η Κομισιόν. Δίνει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις κι άλλα 250 δισ. σε δάνεια. Πρόταση για 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια για την Ελλάδα.

Την πλήρη απελευθέρωση των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούν τους κλάδους της οικονομίας τους που θέλουν να ενισχύσουν έναντι των συνεπειών του κορονοϊού έδωσε την Παρασκευή η Κομισιόν.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το σημερινό «κραχ» οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνονται οι νεκροί στη Γηραιά Ήπειρο από τον κοροναϊό, που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται το ιταλικό χρηματιστήριο, λόγω των θανάτων και της αύξησης των κρουσμάτων, που έφερε ο κοροναϊός στη μεσογειακή χώρα. Ειδικότερα, ο ιταλικός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE MIB) καταγράφει «βουτιά» 4,74% και διαπραγματεύεται στις 23.599,67 μονάδες.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός δείκτης DAX διολισθαίνει κατά 3,73% στις 13.073,13 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 3,48% στις 7.146,99 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 «πέφτει» κατά 3,84% στις 5.798,21 μονάδες.

Στα άλλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 χάνει κατά 3,37% στις 9.553 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 κινείται πτωτικά κατά 3,36% στις 5.206,08 μονάδες.

Παράλληλα, στην Ολλανδία ο τοπικός δείκτης καταγράφει απώλειες 4,02% στις 592,50 μονάδες και στο Βέλγιο ο BEL 20 υποχωρεί κατά 3,88% στις 3.920,30 μονάδες.

Στην Τουρκία, ο δείκτης BIST 100 χάνει κατά 2,49% στις 113.918,20 μονάδες, ενώ στη Ρωσία τα χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά.

xrimatist kokkino

«Βουτιά» αναμένεται και στη Wall Street

Ισχυρές απώλειες αναμένονται στην έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street, όπως υποδεικνύουν τα futures, με φόντο τη διεθνή αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, με επίκεντρο την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό, τα futures του S&P 500 διολισθαίνουν κατά 2,84% και διαμορφώνονται στις 3.244,38 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ασία, τα χρηματιστήρια έκλεισαν με ισχυρές απώλειες, με το δείκτη KOSPI στη Νότια Κορέα να κλείνει με πτώση άνω του 3%.

Τα «δεινά» που φέρνει ο κοροναϊός στην παγκόσμια οικονομία

Ανάλυση του Oxford Economics αναφέρει πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο σύνολο του 2020 κατά 1,3% και θα χάσει δηλαδή 1,1 τρισ. δολάρια, που σημαίνει ότι τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και της Ευρωζώνης θα εισέλθουν σε τεχνική ύφεση.

Η επιδημία του κοροναϊού, που εξαπλώθηκε από την Κίνα, αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία, με τις επιχειρήσεις να προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις και με τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο να «ματώνουν».

Τα σύνορα στην Κίνα παραμένουν κλειστά υπό τον φόβο μετάδοσης του ιού, ενώ διακόπτονται και οι μεταφορές, με αποτέλεσμα όπως μεταδίδει το Bloomberg αυτό που να μεταδίδεται να είναι ο οικονομικός πόνος.

Οι μεταποιητικές βιομηχανίες η μία μετά την άλλη κάνουν λόγο για ελλείψεις σε κρίσιμα εξαρτήματα από την Κίνα, που βάζουν «φρένο» στην παραγωγή τους. Παράλληλα, αρκετές εταιρείες μεταξύ των οποίων και κολοσσοί όπως η Apple, βλέπουν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν, αφού αναγκάζονται να κλείσουν καταστήματα στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μία νέα δέσμη βοήθειας ύψους 232 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας, την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Reporter

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε σήμερα ‘ιστορική’ ύφεση στην ΕΕ φέτος, με πτώση-ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 7,7% στην eυρωζώνη και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021.

Η Κομισιόν ρίχνει 37 δισ. στη μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που φέρει η επιδημία του κορονοϊού και συγχρόνως, παρόλο που δεν «καταργεί» το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπόσχεται «μέγιστη ευελιξία» στους δημοσιονομικούς κανόνες!

tyrkiki lyra ptwsi

Μαύρα τα μαντάτα για την τουρκική λίρα και την τουρκική οικονομία εν γένει. Παρότι οι τουρκικές τράπεζες προβαίνουν σε αθρόες πωλήσεις συναλλάγματος προκειμένου να μπορέσουν να στηρίξουν το νόμισμά τους, τα funds στοιχηματίζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ότι η κατρακύλα της λίρας μόλις αρχίζει, σύμφωνα με το Bloomberg.

500 εκατομμύρια δολάρια άλλαξαν χέρια αφότου η ισοτιμία της λίρας έσπασε το όριο του 6, σύμφωνα με στοιχεία της Depot Trust & Clearing Corporation. Το συγκεκριμένο «στοίχημα» θα κερδηθεί για τον επενδυτή που το έβαλε αν η λίρα υποτιμηθεί μεταξύ 6,5 και 7,3 ανά δολάριο μέχρι τις 7 Αυγούστου – ενδεχομένως πέρα και από το χαμηλό ρεκόρ του 7,2362.

Ένα άλλο στοίχημα ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα ίδια χαρακτηριστικά και υποθέσεις ως προς τις τιμές της ισοτιμίας και την προθεσμία μπήκε λίγες ώρες αργότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της DTCC.

Οι ως άνω στοιχηματισμοί καθρεπτίζουν την τάση των επενδυτών να μην εμπιστεύονται τις τράπεζες της Τουρκίας. Μάλιστα, Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της γείτονος πούλησαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος, με τις παρεμβάσεις να μην έχουν τέλος.

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο που η τουρκική κεντρική τράπεζα βάζει φραγμούς στο ποσό με το οποίο οι εγχώριες τράπεζες διασφαλίζονται από συναλλαγματικούς κινδύνους. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία ευελπιστεί να περιορίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις που επενδύουν στην πτώση της λίρας. Στο μεταξύ ένα δολάριο κοστίζει 6,05 λίρες και ένα ευρώ 6,58» γράφει στις οικονομικές της σελίδες η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Με νέα κατάρρευση απειλείται η τουρκική λίρα».

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού σε ζητήματα συναλλάγματος στη γερμανική Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν, ο οποίος επιρρίπτει στην τουρκική κεντρική τράπεζα λαϊκισμό και τονίζει ότι «για μια ακόμα φορά θα ακούσουμε το γνωστό παραμύθι για τους κερδοσκόπους και την παραδειγματική τους τιμωρία. Μόνο που οι αποκαλούμενοι κερδοσκόποι εκφράζουν απλά την γενικότερη εκτίμηση για τη πορεία της τουρκικής οικονομίας και πολιτικής».

Από την πλευρά του ο ειδικός της Bayern LB Βόλφκανγκ Κίνερ αναμένει μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις της λίρας το επόμενο διάστημα και δηλώνει ότι «η τουρκική λίρα βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ πτώσης», εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα οικονομική κρίση παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ότι η τουρκική οικονομία έδειξε να ανακάμπτει.

«Όσο περισσότερο παρεμβαίνουν οι Τούρκοι για να υποστηρίξουν τη λίρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας ασταθούς προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέισον Τέρβι, ανώτερος οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο, ο οποίος βλέπει το νόμισμα να μειώνεται κατά περίπου 20% φέτος. Οπότε ο χρόνος θα δείξει για την τουρκική οικονομία...

Πάντως, τα «χαμπέρια» δεν είναι ευχάριστα...

crash

Περισσότερα Άρθρα...