Ο Γκάλμπρεϊθ τα λέει έξω από τα δόντια: «Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Αλλάξτε ρότα»!!

Ελλάδα
Tools

galbraith-

Τη διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, αναπτυξιακά μέτρα και απευθείας καταβολή χρημάτων στον ελληνικό λαό κι όχι στην κυβέρνηση προτείνει ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρείθ, ο οποίος δεν κρύβει την αγωνία του για το μέλλον της χώρας μας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutche Zeitung».

«Φοβάμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση. Αρκεί να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα για να καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Εκατομμύρια άνθρωποι κατρακυλούν, το σύστημα υγείας καταρρέει. Βιώνουν μια κοινωνική κρίση, όπως την ξέρουμε μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η χώρα κυβερνάται άσχημα, τα ελλείμματα μεγαλώνουν, οι ελίτ προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και η ελληνική πολιτική έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της», τονίζει ο κ. Γκάλμπρεϊθ, σημειώνοντας πως υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.

Ο αμερικανός οικονομολόγος προτείνει τη δημιουργία κοινωνικού συμφώνου, το οποίο θα αμβλύνει την ένδεια, ενώ τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων επιχειρήσεων όπως η ΔΕΠΑ, την ίδια ώρα που επιτίθεται στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας, υπό την έννοια μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχών.

Από την κριτική του, μάλιστα, δεν ξεφεύγει ούτε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία είναι υποθηκευμένο το 40% των αγροτικών εκτάσεων, στην Τράπεζα Πειραιώς.

«Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας», σημειώνει με νόημα ο κ. Γκάλμπρεϊθ.