Οίκος αξιολόγησης S&P: Αναβάθμιση-έκπληξη της αξιολόγησης για την Ελλάδα και η νέα έξοδος στις αγορές

Ελλάδα
Tools

Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία του οίκου αξιολόγησης για ταχεία βελτίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής απόδοσης της Ελλάδας

Σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα 'BB' από 'BB-' με θετικές από σταθερές τις προοπτικές outlook της ελληνικής οικονομίας, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, αναφέροντας ότι αναμένει ταχεία βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, παράλληλα με την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η κρίση της πανδημίας. 

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,9% φέτος μετά την ύφεση 8,2% πέρυσι που προκλήθηκε από τη νόσο Covid-19. Ο S&P υπολογίζει ότι το 2022 η οικονομία θα ανέβει στο 5,8%.

Το θετικό οutlook σημαίνει πως ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει περαιτέρω το αξιόχρεο της Ελλάδας τους επόμενους 12-18 μήνες, γεγονός το οποίο βάζει την Ελλάδα ξανά στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας. «Αν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό,τι προβλέπουμε τώρα και ισχυρότερη από αυτή των χωρών της κατηγορίας της», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Αυτό σημαίνει πως η χώρα μπορεί να πραγματοποιήσει νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση ενός νέου ομολόγου αναφοράς (5-7ετές) ή μέσω του ανοίγματος βιβλίων προσφορών κάποιου υφιστάμενου τίτλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως αν τα κεφάλαια από τα Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, η ελληνική οικονομία θα πετύχει να καλύψει το επενδυτικό κενό των τελευταίων δέκα χρόνων, απόρροια της δημοσιονομικής κρίσης του 2010, που εξελίχθηκε σε βαθύτατη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

►Σταϊκούρας για αναβάθμιση από S&P: Εξαιρετικά σημαντικό θετικό γεγονός για την οικονομία

Η περαιτέρω αναβάθμιση μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από μία ουσιαστική βελτίωση της δημοσιονομικής επίδοσης σε συνδυασμό με μία έντονη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το ελληνικό δημόσιο, σημειώνει, ωφελείται από τα σημαντικά δημοσιονομικά διαθέσιμα και η οικονομία θα λάβει πρόσθετη στήριξη από τις επικείμενες επιχορηγήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

«Αναμένουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή, παγιώνοντας την καθοδική τάση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», αναφέρει ο S&P.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαιρέτισε την απόφαση του οίκου χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, «Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (σ.σ.: από τη Standard & Poor's) είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, που οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών.

imerisia