Χρ. Σταϊκούρας: 2,4 δισ. κοστίζουν μηνιαίως στην οικονομία τα περιοριστικά μέτρα. TΙ είπε για Μάρτιο και Απρίλιο

Ελλάδα
Tools

Στα 2,4 δις. ευρώ μηνιαίως εκτιμάται ότι το κόστος που έχουν στην οικονομία τα περιοριστικά μέτρα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, το κόστος των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες κοστίζουν 200 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Σε αυτό το ποσό προστίθενται τα 500 εκατ. που ήταν το κόστος για τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλεότι την Δευτέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης του Μαρτίου . Νεότερα αναμένονται και για το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν φαίνεται να «φέρνουν» νωρίτερα τις διαδικασίες για τον 6οκύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του Ιανουαρίου.

Με αφορμή τους περιορισμούς στις κόκκινες περιοχές, σημείωσε ότι επηρεάζουν το 67% με 68% του τζίρου με αποτέλεσμα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος». Όπως εξήγησε, ό σο περισσότεροι νέοι περιορισμοί έρχονται καιόσο περισσότερο αυτοί εκτείνονται στο μέλλον, «τόσο δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλο το κομμάτι των απωλειών».

Για την κάλυψη των ενοικίων του Μαρτίου επισήμανε πως η παράταση για το Μάρτιο ήρθε ουσιαστικά λίγες ώρες μετά τη ψήφιση από τη Βουλή της διάταξης για τη θέσπιση του μέτρου έως και τον Φεβρουάριο, κάνοντας λόγο για γρήγορα αντανακλαστικά.

Εξήγησε πως το διάστημα Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο οι πληττόμενες επιχειρήσεις.Επίσης οι εργαζόμενοι θα τύχουν αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, μαζί με την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Επιπλέον, είπε πως υπάρχουν και οι αναστολές φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στην παροχή ρευστότητας μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Θα έρθουμε να προσθέσουμε και να ενισχύσουμε Επιτρεπτές Προκαταβολές» είπε κάνοντας λόγο για ανακοινώσεις που θα γίνουν αρκετά σύντομα.

Είπε πως «όσο υπάρχουν περιορισμοί και επεκτείνονται, τόσο οι δημοσιονομικές δυνατότητες περιορίζονται. Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι για να βοηθήσουμε την κοινωνία.

Θα είμαστε συνεχώς κοντά στην κοινωνία και θα εμπλουτίσουμε τις δράσεις, αλλά όσο κρατάνε περισσότερο τα μέτρα σε περισσότερους κλάδους, τόσο οι πόροι που θα προσθέτουμε δεν θα φτάνουν για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται,αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Σε ερώτημα για το αν θα επεκταθεί το μέτρο κάλυψης των ενοικίων και τον Απρίλιο τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα λειτουργεί η οικονομία το Μάρτιο.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι αν και η υγειονομική κρίση φαίνεται να κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο «φαίνεται να είμαστε σε σχετικά πιο χαρτογραφημένα νερά αλλά με πολλές αναταράξεις, από τις εβδομαδιαίες αποφάσεις που λαμβάνονται» σε παγκόσμιο, σε ευρωπαϊκό και προφανώς σε εθνικό επίπεδο για περιοριστικά μέτρα.

Προανήγγειλε νέο γύρο πληρωμών επιδόματος θέρμανσης την Τρίτη και κάλεσε όσους δικαιούχους δεν έχουν δηλώσει τοIBANτους θα το πράξουν. Όσον αφορά την καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν τον Ιανουάριο, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

naftemporiki