Σεντένο μετά το Eurogroup για κορωνοϊό: Η Ελλάδα θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας – Τι αποφασίστηκε

Ελλάδα
Tools

Σειρά διευκολύνσεων για τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που δοκιμάζονται από τον κορωνοϊό αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ειδικότερα, έχουν αποφασιστεί δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2020 για την στήριξη της οικονομίας, επιπρόσθετα των αυτόματων σταθεροποιητών, ενώ έχει επίσης αποφασιστεί να δρομολογηθούν μέτρα για την παροχή ρευστότητας τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ.

Σεντένο: Πλήρης ευελιξία για την Ελλάδα

Ως προς την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως η Ελλάδα θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο κ. Σεντένο επεσήμανε πως το Eurogroup θα στηρίξει τους πολίτες της Ευρωζώνης και τις οικονομίες των κρατών – μελών.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι αν και στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης «η εικόνα συνολικά ήταν πολύ θετική, αν και υπήρχαν κάποιες αδυναμίες», προσθέτοντας ότι διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του ότι η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα: «Την κρίση του κορωνοϊού και την κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης».

«Εντυπωσιάστηκα από την αποφασιστικότητα της ελληνικης κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν.

Στο επίπεδο της Ευρωζώνης, ο Σεντένο ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στη σήμερα ότι ενόψει της πανδημίας του νέου κορωνοϊού χρειάζεται άμεση, φιλόδοξη και συντονισμένη απάντηση και σε αυτό το πλαίσιο θα κάνουν χρήση «όλων των αναγκαίων εργαλείων για να περιορίσουν την κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19».