Τζεντιλόνι: Το φθινόπωρο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα πλεονάσματα της Ελλάδας

Ελλάδα
Tools

jendiloni

Τα επόμενα βήματα προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να φτάσει στον τελικό της στόχο για τη μείωση των πλεονασμάτων, αποκάλυψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι, σταδιακά από τον Ιούνιο, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για τα αιτήματα της Αθήνας με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

Παράλληλα, όσον αφορά την απόφαση μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021, τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2021.

Δημοσιονομικός χώρος

«Συζητήσαμε χθες με τον Υπουργό Οικονομικών και την Επιτροπή, και προσωπικά είμαι ανοικτός να συζητήσω σχετικά με το θέμα αυτό στο Eurogroup.

Είμαι βέβαιος ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα που έχει πετύχει θα μπορούσαν να δώσουν σε αυτή τη συζήτηση μια καλή προοπτική. Δεν πρέπει όμως να αναμένουμε μια τέτοια συζήτηση τον Ιούνιο.

Θα αποφασίσουμε για τις επενδύσεις και στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ελλάδας, θα δούμε αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος με απόφαση του Eurogroup» σημείωσε.

Τα βήματα για την απόφαση ως προς τα πλεονάσματα

«Σε αυτό σημείο, χρειάζεται να ακολουθηθεί μια σταδιακή προσέγγιση, βήμα – βήμα.

Το πρώτο βήμα θα είναι, όπως λέγατε, τον Ιούνιο και το Eurogroup είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις.

Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι πολύ σημαντικό γιατί η ύπαρξη επενδυτικού κενού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Αυτό που πιστεύω ότι είναι σημαντικό είναι ότι ναι, κάποια απόφαση μπορεί να ληφθεί πιο γρήγορα.

Για παράδειγμα, υπάρχει ένα αίτημα για λίγο μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κόστους κι αυτό είναι απολύτως λογικό», ανέφερε.

Πρώτη κατοικία

«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι είναι μια απόφαση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν υπάρχουν κίνδυνοι, από κοινωνική άποψη στις φτωχότερες κατηγορίες πληθυσμού, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα. Αλλά αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της ανακοίνωσης των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στα εγκαίνια του χώρου «ΕΔΩ ΕΥΡΩΠΗ», προανήγγειλε την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κοντά στις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στο 2,5% για φέτος.

reporter.