Έκλεισε με επιτυχία το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας- Στο 1,5% το επιτόκιο. Το χαμηλότερο στην ιστορία της!

Ελλάδα
Tools
omoloho kermata kampyli 
Λίαν επιτυχημένη ήταν η έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου με το βιβλίο προσφορών (book building) να κλείνει πριν από λίγο και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,5%. Το νέο 10ετές ομόλογο λήγει τον Μάρτιο του 2029. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές διαμορφώθηκαν πάνω από 5,4 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο «κλείδωσε» στο 1,5%. Το επιτόκιο στο 10ετές είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα στην ιστορία της. Αυτή την ώρα, στη συνεδρίαση της ΗΔΑΤ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,41%.

Η μεγάλη βελτίωση στην μείωση των επιτοκίων από 3,9% σε 1,50% είναι απόρροια σε καταλυτικό βαθμό της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και των χειραγωγούμενων κινήσεων στις αγορές.

Οι τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan είναι οι συνδιοργανωτές της έκδοσης, οι τράπεζες που «τρέχουν» την έκδοση του Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι στις 5 Μαρτίου 2019 η Ελλάδα είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,90% και τώρα το νέο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 1,50% με 1,55%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ελληνικό δημόσιο σχεδίαζε να συνδυάσει την έκδοση του 10ετούς ομολόγου με σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων buyback του PSI+ περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο ζητάει ουσιαστικά να επαναγοράσει τα ομόλογα με έκπτωση.

Να σημειωθεί ότι ειδικά οι ασφαλιστικές εταιρίες μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν ως μηχανισμό αντιστάθμισης τα ελληνικά ομόλογα (PSI+) τα οποία σημειωτέον έχουν ακολουθήσει το ράλι στις τιμές των υπολοίπων ελληνικών ομολόγων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία την απόδοση του 10ετούς ομολόγου και συνεχάρη τον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών για αυτή την επιτυχία.

«Η ιστορικά χαμηλή απόδοση 1,5% του 10ετούς ομολόγου είναι άλλη μία ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχείς προσπάθειές τους», έγραψε στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης.