Ευρωβαρόμετρο: Το 94% των Ελλήνων βλέπει κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα

Ελλάδα
Tools

polites

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται οι Έλληνες, ενώ σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζονται απογοητευμένοι και από την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι η απασχόληση, σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι κάνουν λόγο για μεταμορφωση της οικονομίας και μεγάλη βελτίωση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε από τις 8 έως τις 22 Νοεμβρίου δίνοντας έμφαση στην οικονομία, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Το 94% των Ελλήνων, ωστόσο, χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα, ενώ μόλις το 6%, δηλώνει ικανοποιημένο από αυτή. Σε σχέση με την Ευρώπη, η διαφορά είναι τεράστια, καθώς απαισιόδοξο εμφανίζεται το 49% κατά μέσο όρο και αισιόδοξο το 50%.

Όσον αφορά το πως βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μόνο το 18% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 36% χειρότερα.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες φαίνονται πιο αισιόδοξοι, αφού την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 39%, ενώ το 61% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.

«Αγκάθι» η εργασία

Το μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται να είναι η εργασιακή ανασφάλεια, με το 94% των Ελλήνων να χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις το 3% καλή. Στην Ευρώπη, το 45% θεωρεί καλή την εργασιακή κατάσταση στη χώρα του.

Πιστοί στο ευρώ οι Έλληνες

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ευρωζώνη εμφανίζει δυναμική ανάκαμψη, με το 67% να τάσσεται υπέρ του ευρώ και το 30% κατά.

Στην Ιταλία παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στο ευρώ και την Ελλάδα το δεύτερο ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 75%.

Την απαισιόδοξη εικόνα των Ελλήνων για την οικονομία αποτυπώνει και η έρευνα της Nielsen, η οποία έδειξε ότι Επτά στους δέκα Έλληνες (72%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, ενώ το 72% των ερωτώμενων αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια, τρεις στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους (32%), ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (28%), η προσωπική υγεία (26%) και τα χρέη/οφειλές του νοικοκυριού (23%).

newmoney