Η Ελλάδα παρέλαβε τέσσερα ταχύπλοα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου από το ΠΝ των ΗΠΑ

Σύντομα Νέα HOT
Tools

Ανεβαίνει επίπεδο η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού καθώς σε μία κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα και την άμυνα της χώρας εξοπλίζεται με 4 ταχύπλοα σκάφη Mark V ειδικών επιχειρήσεων (ανορθόδοξου πολέμου), τα οποία μας παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», τα τέσσερα ταχύπλοα έφτασαν τη Δευτέρα στην Ελλάδα και προέρχονται από την επίλεκτη ομάδα ειδικών επιχειρήσεων του ΠΝ των ΗΠΑ, τους «Navy Seals». Είναι μεν μεταχειρισμένα – τα αποκτήσαμε δωρεάν ως πλεονάζον αμυντικό υλικό των ΗΠΑ πληρώνοντας μόνο τη μεταφορά τους – όμως χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα από τους Αμερικανούς ενώ είχαν λάβει μέρος και σε επιχειρήσεις στον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

Για τους επιτελείς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού η προσθήκη των τεσσάρων ταχύπλοων Mark V στο οπλοστάσιό μας θεωρείται υπερπολύτιμη. Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι ότι έως σήμερα τα «βατράχια» του ΠΝ, οι Ομάδες Ανορθοδόξου Πολέμου και Αμφιβίων Επιχειρήσεων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών δεν διέθεταν τέτοια ταχύπλοα. Ο στολίσκος των σκαφών της Διοίκησης αποτελείται ως επί το πλείστον από μικρότερα σκάφη.

mark v polemiko nayt

Επιπλέον, με την απόκτηση των τεσσάρων ταχύπλοων Mark V το Πολεμικό Ναυτικό αποκτάει ένα σημαντικό «ατού» ευελιξίας για ειδικές επιχειρήσεις. Αλλωστε, το νέο δόγμα του ελληνικού Πενταγώνου είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις να γίνουν ταχύτατες και ευέλικτες στο πεδίο των επιχειρήσεων για να μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις νέου τύπου ασύμμετρες απειλές.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο τα Mark V (μήκους 25μ., πλάτους 5,25μ.) με την ταχύτητα των 65 κόμβων που μπορούν να αναπτύξουν μπορούν να βοηθήσουν το Πολεμικό Ναυτικό σ’ αυτόν τον τομέα. Μπορούν να μεταφέρουν 16 άτομα των ειδικών επιχειρήσεων. O σχεδιασμός τους (σε σχήμα V), τα βοηθάει να εντοπίζονται δύσκολα από τα ραντάρ ενώ διευκολύνει και την πλεύση σε συνθήκες θαλασσοταραχής.

Τα τέσσερα ταχύπλοα θα πρέπει να περάσουν πρώτα ένα διάστημα δοκιμών και ελέγχων. Και έπειτα θα απαιτηθεί και ένα διάστημα προσαρμογής των πληρωμάτων έως ότου γίνουν απολύτως επιχειρησιακά καθώς πρόκειται για ένα καινούργιο όπλο.

Τα Mark V και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η απόκτηση των Mark V – και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία εν μέσω πανδημίας μολονότι τα σκάφη τα περιμέναμε από πέρυσι – συνδέεται άμεσα με την σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια και με το «δούναι και λαβείν» Αθήνας - Ουάσιγκτον στον αμυντικό τομέα. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι μόλις προ μηνών πέρασε από τη Βουλή η ανανεωμένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ που προβλέπει την παγίωση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στη Λάρισα, στον Βόλο και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επρόκειτο για εγκαταστάσεις που είχαμε αρχίσει να παραχωρούμε στους Αμερικανούς την τελευταία τριετία και τώρα επισημοποιήθηκε η παραχώρησή τους.