Μοντέλο επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ δείχνει, πότε θα αρχίσει η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων και η αποκλιμακωση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα

Σύντομα Νέα HOT
Tools

Το μέγα ζήτημα που απασχολεί όλους τους πολίτες, δηλαδή το πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ανέλυσε ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης με το μοντέλο προβλέψεων που παρουσίασε στην εκπομπή iNFO-19 του Οpen TV και τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, οι επιστημονική ομάδα προσπαθεί να εφαρμόσει αυτά τα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου και σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το μοντέλο δίνει στο ίδιο διάγραμμα τα επιβεβαιωμένα και τα προβλεπόμενα κρούσματα και συνδυάζει τα μέτρα αποκλεισμού που έχουν ήδη ληφθεί.

cov 19 poreia provleps

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια τάση μείωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που σημαίνει ότι έχουμε περάσει εδώ και μερικές μέρες την κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα και έχουμε περάσει στην αρχή της αποδρομής ή αρχή του τέλους, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «τρέχει» ένα μοντέλο το οποίο κάνει προβολή συνολικά στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διαφοροποιήσεις στην πυκνότητα του πληθυσμού, το οποίο επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

cov 19 poreia provleps1

Σύμφωνα με το μοντέλο, προβλέπεται συνολικός αριθμός επόμενων κρουσμάτων γύρω στα 2.100 και σύμφωνα με τον καθηγητή μετά τις 10-17 Μαΐου είναι η ημερομηνία που θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα τηρούνται όλο αυτό το διάστημα.

Τετάρτη, 8 Απριλίου: 83 νεκροί, 52 νέα κρούσματα -1.884 συνολικά, 84 σε ΜΕΘ