Κορωνοϊός: Στα 78 τα νέα κρούσματα, 821 στο σύνολο – 22 οι νεκροί

Σύντομα Νέα HOT
Tools

Ανακοινώσεις για την πορεία της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας κάνει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ καθ. Σωτήρης Τσιόδρας.

"Πάνω από 440.000 κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάνω από 19.700 επιβεβαιωμένους θανάτους", είπε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

"78 νέα κρούσματα τη χώρα μας. Συνολικός 821 κρούσματα. 134 συμπολίτες νοσηλεύονται, πλειοψηφία άνδρες στο 60%. 53 διασωληνωμένοι. Συνολικά 22 θάνατοι. Οι 21 από τους 22 είχαν υποκείμενα νοσήμετα. Πάνω από 10.000 τεστ συνολικά έχουν γίνει.

Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγειρίας είναι κύριοι χώροι που δεν θέλουμε να εισχωρήσει κανένα ύποπτο περιστατικό".

"Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, να μην έχουμε επαφή με ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια μας, παρά μόνο για βοήθεια. Να φροντίζει ένας τα ηλικιωμένα άτομα.

Ο ιός δεν σέβεται καμιά ηλικία. Για αυτούς που μένουν στο σπίτι και θα περάσουν την νόσο ελαφρά, θέλω να τονίσω ότι χρειάζεται καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό. Καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα μένετε μόνο εσείς. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις. Διαφορετικό δωμάτιο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Καλός αερισμός τους κοινόχρηστους χώρους. Μάσκα από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν δεν υπάρχει μάσκα ένα μαντήλι που θα πλυθεί μετά σε υψηλές θερμοκρασίες. Προσοχή στις επαφές με αντικείμενα του αρρώστου. Λερωμένα ρούχα, σκεπάσματα σε ξεχωριστό σάκο. Πάντα προσεκτικό πλύσιμο των χεριών".

"Παραμονή στο σπίτι για 10 μέρες τουλάχιστον. Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται ύποπτα και πρέπει να μένουν σπίτι για 14 ημέρες. Σήμερα ηρωικές μνήμες μας υπενθυμίζουν τις ηρωϊκές συμπεριφορές. Κοινός αγώνας απέναντι στον κοινό εχθρό".

Ν. Χαρδαλιάς

"Δίνουμε τη δική μας μάχη σεβόμενοι τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Σχετικά με εκείνους που φροντίζουν ζώα. Για κάποιον που φροντίζει ζώα εκτός του Δήμου του, θα πρέπει να αναλάβουν κάποιοι άλλοι τα ζώα του, να συννενοηθεί με κάποια φιλοζϊκή ή τον δήμο της περιοχής που είναι τα ζώα.

Μέσα τις επόμενες ώρες δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης, όπως η τύπου Α' για εκείνους που έχουν αναλάβει τη σύτηση αδέσποτων ζώων".

Για τους επαναπατρισθέντες από την Ισπανία: "Όλοι ενημερώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, πρώτα οι θετικοί στον κορωνοϊό και μετά οι αρνητικοί".

"Από αύριο αυστηροποιούνται οι έλεγχοι σε εκείνους που είναι σε καραντίνα".

"Εννέα άτομα στην Ξάνθη τις τελευταίες έξι μέρες βρέθηκαν θετικοί. Από τις 6 το απόγευμα κηρύχθηκε σε έκτακτη κατάσταση και καραντίνα η κοινότητα Εχίνου στη Θράκη και επιβλήθηκε προσωρινός αποκλεισμός".

«Καλούμε τους κατοίκους των χωριών του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι υψηλότατος», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Η απόφαση αυτή ήρθε έπειτα από τη γνωστοποίηση πως ο 66χρονος που έχασε τη ζωή του ήταν κάτοικος χωριού (του Εχίνου) του συγκεκριμένου Δήμου, αλλά και την καταγραφή εννέα κρουσμάτων κορωνοϊού. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την τροφοδοσία των κατοίκων.