Συντονισμένη μεταμεσονύχτια ανεπιτυχής επιχείρηση των Τούρκων στον Εβρο να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό στα σύνορα - Κατάρριψη τουρκικού UAV στις Φέρες

Σύντομα Νέα HOT
Tools

Συντονισμένη επιχείρηση για να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και να μπουν στην ελληνική επικράτεια κατέβαλαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ομάδες μεταναστών με την κάλυψη Τούρκων αστυνομικών οι οποίοι εκτόξευαν επί ώρες χημικά προς την ελληνική πλευρά.

Το νυχτερινό επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στις 2:30 τη νύχτα και διήρκεσε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης κοντά στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανέων και σε τμήμα του φράχτη ο οποίος αποτρέπει την είσοδο παράνομων μεταναστών, σε μια ακτίνα συνολικού μήκους περίπου 150 μέτρων. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 έως 500 μετανάστες, έκαναν προσπάθεια να περάσουν σε ελληνικό έδαφος με την κάλυψη Τούρκων αστυνομικών οι οποίοι εκσφενδόνιζαν χημικά και καπνογόνα προς τους Έλληνες αστυνομικούς.

Από την ελληνική πλευρά ενεργοποιήθηκε ο ανεμιστήρας που έχει τοποθετηθεί σε στρατιωτικό όχημα και κατευθύνει τα χημικά πίσω σε τουρκικό έδαφος. Μετά την αντίδραση των ελληνικών αστυνομικών τμημάτων, η προσπάθεια των παράνομων μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα δεν ευοδώθηκε.

Η συνεργασία των παράνομων μεταναστών με τους Τούρκους αστυνομικούς έγινε αντιληπτή και από τμήματα της Frontex που ήταν αναπτυγμένα στις Καστανιές και περιπολούσαν για την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

Επισημαίνεται ότι από το βράδυ της Τρίτης έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίσημο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η προσπάθεια της ομάδας των 300-500 μεταναστών που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος ήταν η πρώτη αιφνιδιαστική απόπειρα -που έγινε μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας- για να σπάσει ο ελληνικός κλοιός στα σύνορα με την Τουρκία έπειτα από αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν λίγες ώρες μετά και την αδυναμία συμφωνίας για το Προσφυγικό στην τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους ηγέτες Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας. 

Στο μεταξύ, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι όσο περνούν οι ημέρες τόσο λιγοστεύουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μετακίνηση μεταναστών προς την τουρκική ενδοχώρα.

Κατάρριψη τουρκικού UAV στις Φέρες του Έβρου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το defencereview.gr, τουρκικό μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV), πιθανότατα τύπου Byraktar Mini UAV, καταρρίφθηκε σήμερα το πρωί στον Έβρο, από τις ελληνικές δυνάμεις.

Το περιστατικό έγινε στην περιοχή των Φερών και πρόκειται για τακτικό UAV που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στην περιοχή για την καθοδήγηση των λαθρομεταναστών και την επιτήρηση των ελληνικών δυνάμεων. Είναι μια σοβαρή εξέλιξη και μια, επιτέλους, δυναμική απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις.