8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονωϊου στην Ελλάδα -Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη- Εντατικοποίηση των ελέγχων από τις Περιφέρειες

Σύντομα Νέα HOT
Tools

To όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε προ ολίγου.

Πρόκειται για Έλληνα, «στενή επαφή» του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, της φίλης, δηλαδή, της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Αρνητικό ήταν το πρώτο δείγμα που έλαβαν οι υγειονομικές αρχές, από τον άνδρα που σήμερα επιβεβαιώθηκε ως 8ο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας που νόσησε μετά από επαφή με κρούσμα του ιού στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν σε απομόνωση στο σπίτι του. Οι πρώτες εξετάσεις για τον ιό αποδείχθηκαν αρνητικές. Όμως, οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ επέμειναν και του πήραν μετά από λίγες ημέρες και δεύτερο δείγμα. Το δεύτερο δείγμα απέδειξε την ύπαρξη του ιού στον οργανισμό του ασθενή.

Τι έχει συμβεί

Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος ιός σε πολλούς ανθρώπους εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα. Κάπως έτσι συνέβη και με τον συγκεκριμένο ασθενή. Στο πρώτο δείγμα, λοιπόν, που έλαβαν οι γιατροί ο ασθενής είχε χαμηλό ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα ο ιός να μην ανιχνευθεί.

Εγκύκλιος προς τις Περιφέρειες της Χώρας για λήψη μέτρων Υγιεινής σε επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες της Χώρας με τον τίτλο «Εγκύκλιος ενταντικοποίησης των μέτρων Υγιεινής σε επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος», απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, με την οποία ζητά την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται:

« Το Υπουργείο Υγείας ενόψει της πιθανής ύπαρξης ιογενούς λοίμωξης από το νέο κορωνοιό (COVID-19) στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τη προστασία της Δημόσιας Υγείας κρίνει σκόπιμο και απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι Υγειονομικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενημερώνοντας παράλληλα και τους υπευθύνους των επιχειρήσεων για αυξημένα μέτρα Υγιεινής και αυτοελέγχου.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων καλούνται για επαγρύπνηση και ετοιμότητα, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση των υπευθύνων των επιχειρήσεων για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν και την ενημέρωσή τους από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα:

1) Όσοι ασκούν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή εργάζονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος,πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη υπ. αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797(ΦΕΚ1199/11-4-2012) όπως κάθε φορά ισχύει και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής Υγιεινής.

2) Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών είναι υποχρεωμένοι:

– να εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής όπως καθορίζονται στον Ε.Κ 852/2004, σε όλα τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και προσφοράς προς πώληση ή διάθεσης αυτών με ή και ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών, 

– να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν ή διαχειρίζονται,

– να φροντίζουν για τα προγράμματα καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης – μυοκτονίας της επιχείρησης καθώς και την υγιεινή και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Τονίζουμε ιδιαιτέρως ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώνουν τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας των εργαζομένων και την κατά το δυνατό μέγιστη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. »

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ