Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησε η Ελλάδα. Οριστικό το βέτο της στο ΝΑΤΟ

Σύντομα Νέα HOT
Tools

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για το μεταναστευτικό πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον κ. Μπορέλ για τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες και με τους ομολόγους του της Τουρκίας και χωρών των Βαλκανίων, για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας συνομίλησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλο,υ την ομόλογό του από τη Βουλγαρία, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και τον Αυστριακό υπουργό, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Με τους ομολόγους του από Βουλγαρία, Αυστρία και Σκόπια ο κ. Δένδιας συζήτησε το ενδεχόμενο μεγέθυνσης προσφυγικών ροών, καθώς εάν αυτό συμβεί τότε αναπόφευκτα θα δεχθούν πιέσεις και οι χώρες των Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία συνορεύει με την Τουρκία και αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα εάν καταγραφεί «έκρηξη» των ροών ενώ σε αντίστοιχη θέση θα βρεθούν και τα Σκόπια που αποτέλεσαν το 2015 μέρος του προσφυγικού διαδρόμου.

Οριστικό το βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Η Αθήνα έσπασε τελικώς οριστικά το consensus στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ το οποίο συνεδρίαζε από χθες με αντικείμενο την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος στήριξης της Τουρκίας μετά από αίτημα της τελευταίας εξαιτίας της επίθεσης εναντίον τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες.

Το αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου καθώς η νεότερη συνεδρίαση σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων απέβη επίσης άκαρπη, με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη να αρνούνται να ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για σαφή αναφορά στο Μεταναστευτικό και στα γεγονότα των τελευταίων ωρών στον Έβρο.

Ηδη από το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη σχετική εντολή προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Συμμαχία να θέσει ουσιαστικά «βέτο», όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων είχε συμφωνηθεί ένα κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016.