Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η ΔΕΗ

Σύντομα Νέα HOT
Tools

dei pylonas

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η ΔΕΗ, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τις περασμένες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη ενημερώθηκαν για τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, όπως αυτά αποτυπώνονται στα μεγέθη του α’ τριμήνου.

Η εικόνα που διαμορφώνεται από τα οικονομικά αυτά μεγέθη, που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς δείχνουν πως το πρώτο τέταρτο του έτους οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. 

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η «Καθημερινή», η εταιρεία καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες ώστε να διασφαλίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο 300 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για την άμεση επιστροφή δανείων.

Κατά την ίδια εφημερίδα, λύσεις αναζητούνται σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά την προσπάθεια να μην υπάρξει εγγραφή πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς της αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που προϋποθέτει παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση και για αυτό το λόγο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητηθεί η παρέμβαση του κ. Σταθάκη.

Η δεύτερη αφορά κονδύλι ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας του 2011. 

Για την ανάκτηση αυτού του ποσού από τον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί τροπολογία που τελικά δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή.

Η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει είτε για την ανάκτησή τους με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, θέμα για το οποίο ο κ. Σταθάκης επισκέφτηκε προχθές το πρωί τον κ. Τσακαλώτο, είτε μέσω απόφασης της ΡΑΕ.

madata