Κρεμασμένος στο σπίτι του ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων!

Γενικά
Tools

NIKOS MANTHS

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία των Ιωαννίνων από τη είδηση της αυτοκτονίας του πρώην Αντιδημάρχου Οικονομικών της πόλης, Νίκου Μάντη, ο οποίος εχθές το μεσημέρι βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο σπίτι του.

Ο Νίκος Μάντης μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε.

Στο σπίτι του πρώην αντιδημάρχου - ο οποίος ήτανε πατέρας δύο παιδιών- έχουνε σπεύσει με το άκουσμα του τραγικού γεγονότος ο Δήμαρχος της πόλης κ. Φίλιππας Φίλιος καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Νίκος Μάντης ήταν Οικονομολόγος, με σημαντική και μακρά διαδρομή στην Αυτοδιοίκηση των Ιωαννίνων αυτοδιοικητικά πράγματα των Ιωαννίνων, ενώ όσοι τον γνώριζαν προσωπικά μιλούν για έναν έντιμο, ήρεμο και ευγενικό άνθρωπο.

Ο Νίκος Μάντης ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στην αποκάλυψη της υπεξαίρεσης του 1.3 εκ. € από το ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών, υπόθεση για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα. Πριν από δύο περίπου μήνες και συγκεκριμένα το Μάιο, ο Νίκος Μάντης υπέβαλε την παραίτησή του στο Δήμαρχο Ιωαννίνων για λόγους ευθιξίας, η οποία και έγινε δεκτή.

Αν και οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν τον Νίκο Μάντη στην αυτοκτονία δεν έχουνε γίνει ακόμη γνωστοί, εικάζεται πως η ψυχολογική πίεση που του δημιουργήθηκε από το συγκεκριμένο θέμα, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα και την εντιμότητα του χαρακτήρα του, τον οδήγησαν εχθές το μεσημέρι στο απονενοημένο διάβημα.

 

Τι ανέφερε ο ίδιος στην επιστολή της παραίτησής του:

«Γνώμονας των ενεργειών μου ήταν η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, με διαφάνεια και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που γνωρίζω ότι προέρχεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας σε δύσκολους γι' αυτούς καιρούς.Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη, που ξεκίνησε ήδη το έργο της θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν. Προσωπικά θα συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση με όλες μου τις δυνάμεις.

Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τα ερωτηματικά αλλά και την οργή των συμπολιτών μας για όσα συνέβησαν. Δικαιολογημένα ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.Δεν κατανοώ όμως τον λαϊκισμό ορισμένων κύκλων, που επιδίδονται σε ένα πολύ γνωστό πολύ παλαιό κι ανούσιο πολιτικάντικο παιχνίδι επιλέγοντας την εύκολη λύση, να στοχοποιήσουν το δήμαρχο κι έμενα ζητώντας την κεφαλήν μας επί πίνακι.

Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα με καταπόνησε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Όσα συνέβησαν ανθρώπινα με ξεπερνούν, είναι πάνω από τις δυνάμεις μου...»

 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Η Δημοτική Αρχή, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τον άδικο χαμό του Νίκου Μάντη. Ο πόνος είναι βαρύς για την απώλεια ενός ακέραιου, έντιμου, ηθικού ανθρώπου και επιστήμονα.

Ο Νίκος Μάντης υπηρέτησε το Δήμο και την Αυτοδιοίκηση με αξιοζήλευτη υπευθυνότητα, εργατικότητα κι ευαισθησία.

Η εντιμότητα και η ευαισθησία που τον διέκριναν, ήταν αυτά που τον οδήγησαν στην παραίτηση μόλις εντόπισε κι αποκάλυψε την υπεξαίρεση χρημάτων στο ταμείο του Δήμου.

Ο ίδιος οδήγησε την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να αντέξει την πίεση που προκλήθηκε.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί βαθιά υποχρέωσή της, στη μνήμη του Νίκου Μάντη, την πλήρη και γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και των υπευθύνων. Προς την κατεύθυνση αυτή η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το καθήκον της.

Στην οικογένεια του Νίκου η Δημοτική Αρχή εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση της και υπόσχεται ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμαυρώσει τη μνήμη του.