Aιματηρή απόδραση στις φυλακές Τρικάλων !!

Γενικά
Tools

fylakes

Έντεκα άνδρες, που κατηγορούνται για κλοπές και ληστείες, απέδρασαν σε συνθήκες πολεμικής επιχείρησης στις φυλακές Τρικάλων.
Το χρονικό της σύγκρουσης στο σωφρονιστικό κατάστημα θυμίζει ταινία του Χόλιγουντ.

Πολεμικό σκηνικό θυμίζει η κατάσταση στις φυλακές Τρικάλων μετά την εκδήλωση επίθεσης από άγνωστο αριθμό κακοποιών εναντίον του περιβόλου της φυλακής στις 20.30 της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να έχουν δραπετεύσει έντεκα κρατούμενοι, κατά πάσα πιθανότητα αλβανικής καταγωγής, και να έχουν τραυματιστεί σοβαρά δύο ειδικοί φρουροί, ο ένας εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην εντατική του νοσοκομείου Τρικάλων.

Στις 07.30 -κατά άλλους λίγο νωρίτερα- μονάδα των ΕΚΑΜ που είχε έρθει από την Αθήνα επενέβη στο εσωτερικό της φυλακής και αυτήν τη στιγμή προχωρεί στην καταμέτρηση των φυλακισμένων που βρίσκονται στα κελιά τους, έτσι ώστε να καταστεί σαφές πόσοι απέδρασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Το χρονικό της επίθεσης - Έπεφταν ακατάπαυστα πυροβολισμοί

Στις 20.30 δύο κλειστού τύπου βαν πλησίασαν τις φυλακές και άγνωστοι με καλάσνικοφ άρχισαν να πυροβολούν με στόχο τις σκοπιές και τους φρουρούς.

Η επιχείρηση ήταν τέλεια οργανωμένη. Κρατούμενοι στην πτέρυγα όπου βρίσκονται κυρίως κακοποιοί αλβανικής καταγωγής κατάφεραν να ανοίξουν τα κελιά τους και να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου οπλισμένοι επίσης με καλάσνικοφ. Τα εν λόγω όπλα εικάζεται ότι περιέχονταν σε σάκο ο οποίος είχε πέσει από το ελικόπτερο που περίπου πριν από δύο εβδομάδες επιχείρησε να βοηθήσει στην απόδραση του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού.

Επικράτησε πολεμική κόλαση, με τα συνδυασμένα πυρά των κακοποιών εντός και εκτός φυλακής, και με τη φρουρά να προσπαθεί να αναχαιτίσει την απόδραση. Πληροφορίες όμως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί πειστήρια στον εσωτερικό χώρο των φυλακών -δηλαδή κάλυκες και σφαίρες- που να επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε αντίστοιχη δράση εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.

Από την πρώτη στιγμή τραυματίστηκαν σοβαρά δύο ειδικοί φρουροί. Πρόκειται για τον 40χρονο Κώστα Καρρά και τον 37χρονο Δημητρίου Μιχαήλ - ο ένας έφερε τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Μεταφέρθηκαν και οι δύο στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο χειρουργείο. Προς το παρόν η κατάσταση του ενός φρουρού -που τραυματίστηκε σοβαρότερα και παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)- κρίνεται σταθερή.

 

Τα πυρά συνεχίστηκαν καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας.

Μονάδα των ΕΚΑΜ ξεκίνησε περίπου στις 21.00 για να φτάσει οδικώς από την Αθήνα στις φυλακές Τρικάλων, δεδομένου ότι δεν υπήρχε δυνατότητα άμεσης μεταφοράς της με ελικόπτερο του στρατού.

Η συγκεκριμένη μονάδα έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στα Τρίκαλα και, αφού πήρε θέση, προχώρησε σε αντεπίθεση στο εσωτερικό των φυλακών, προκειμένου να εξουδετερώσει τον ένοπλο «φύλακα» των κρατουμένων, ο οποίος εξακολουθούσε να πυροβολεί κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Μέχρι εκείνη την ώρα, το μόνο σίγουρο ήταν ότι τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι είχαν δραπετεύσει.

Η καταμέτρηση των κρατουμένων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10.30.

zougla