gyrps

Ο γύρος και το κεμπάπ δεν κινδυνεύουν με απαγόρευση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από δημοσιεύματα, κυρίως στον γερμανικό Τύπο, περί του αντιθέτου.

Η Επιτροπή δεν σχεδιάζει ούτε σχεδιάζε ποτέ ανάλογη απαγόρευση, δήλωσε εκπρόσωπος, αντιθέτως πρότεινε την παράταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή κρέατος.

Οι συγκεκριμένες ουσίες επιτρέπουν την ομογενοποίηση της κατάψυξης του προϊόντος, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένου ψησίματος ή άλλης θερμικής επεξεργασίας.

Εξασφαλίζεται έτσι ότι το κρέας ψήνεται ομοιόμορφα στην ολότητά του και μπορεί να σερβίρεται με ασφάλεια στους καταναλωτές.

Με βάση την Κομισιόν, η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίχθηκε από 24 εκ των 28 κρατών - μελών της Ένωσης, ενώ ουδεμία χώρα αμφισβήτησε την ασφάλεια της χρήσης φωσφορικών αλάτων.

Το όλο θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να δώσει, στις αρχές του νέου έτους και τη δική του συναίνεση.

ΣΕΒΕΚ: Τα φωσφορικά άλατα δεν αφορούν στον γύρο

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), από την πλευρά του, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, αναφέρει ότι το ζήτημα των φωσφορικών αλάτων δεν αφορά τον γύρο που παράγεται στην Ελλάδα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του.

«Το θέμα αυτό δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά μέσα ενημέρωσης, την παραγωγή του γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα (...)

»Ο ΣΕΒΕΚ, με γνώμονα την προστασία του γύρου, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος/ΕΠΙΠ. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την αναγκαιότητα της εν λόγω αίτησης του ΣΕΒΕΚ, αφού η αναγνώριση του γύρου ως ΕΠΙΠ θα τον προστατεύσει από κάθε επέμβαση που θα αλλοιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά».

Τα ελληνικα hoaxes διαψευδουν την ειδηση περι απαγορευσης του ελληνικου γυρου

naftemporiki

efet mpaxariko

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση μπαχαρικού, κάρυ σε σκόνη, Ισπανικής προέλευσης, που βρέθηκε να περιέχει γλουτένη χωρίς αυτή να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Η γλουτένη είναι συστατικό που μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτή. 
Πρόκειται για το βιολογικό κάρυ σε σκόνη με την εμπορική ονομασία "Artemis-Bio Curry 100% Bio", σε συσκευασία των 30 g, με αριθμό παρτίδας Η2891 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 15.05.2020.

Το εν λόγω προϊόν παρασκευάστηκε από την Ισπανική εταιρεία "Herbes del Molí" και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση "Σολδάτου Χρ. Γεωργία" (Τρικάλων 11, Αχαρνές).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος (φωτογραφία ), εφόσον έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, να μην το καταναλώσουν.

kreata syskeyasm

Δυστυχώς, δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο. Πολλές φορές η συγκεκριμένη ασθένεια είναι κληρονομική, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κακή διατροφή και στις άκρως επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε.

Το περίεργο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές πωλούνται στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου και το πιο πιθανό είναι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κουζίνα σου! Μάθε ποιες είναι και προσπάθησε να τις απομακρύνεις όσο μπορείς από τη διατροφή σου…

loukanika

Επεξεργασμένα κρέατα

Τα «προϊόντα» κρέατος, όπως τα λουκάνικα και τα σαλαμάκια, είναι ίσως τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις λόγω των χημικών συντηρητικών που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τους για να τα κάνουν να δείχνουν πιο φρέσκα, ζουμερά και ελκυστικά. Πιο συγκεκριμένα, το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο, που περιέχουν, αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου.

anapsiktika

Αναψυκτικά

Όχι μόνο είναι ιδιαίτερα παχυντικά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης που περιέχουν, αλλά το καραμελόχρωμα, που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα πολλών γνωστών αναψυκτικών, και η 4-μεθυλιμιδαζόλη που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Aspartamh

Ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι από τις πιο γνωστές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα ζεστά ροφήματα ως υποκατάστατο της ζάχαρης, αλλά και σε πολλά από τα προϊόντα διαίτης. Μπορεί να νομίζεις πως καταναλώνοντάς την «γλιτώνεις» τις θερμίδες της ζάχαρης και έτσι αδυνατίζεις, αλλά στην πραγματικότητα κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία σου.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η ασπαρτάμη, αλλά και άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη και η σακχαρίνη, έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Δεν ξέρουμε τι λες εσύ αλλά εμείς προτιμάμε να βάλουμε στον καφέ μας ένα κουταλάκι ζάχαρη με 20 θερμίδες, παρά ένα δισκίο σακχαρίνης με 0 θερμίδες και να το ρισκάρουμε.

solomos

Σολωμός ιχθυοτροφείου

Σύμφωνα με τον Dr. David Carpenter, διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Albany, ο συγκεκριμένος σολωμός παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D, ενώ μολύνεται από καρκινογόνα χημικά, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδιαίτερα καρκινογόνος.

popy-store-website-3

Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων

Σύμφωνα με έρευνες, οι συγκεκριμένες σακουλίτσες ποπκόρν είναι γεμάτες χημικά που προκαλούν όχι μόνο στειρότητα, αλλά και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του παγκρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ μάλιστα αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ που περιέχεται στα ποπκορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Παράλληλα, το χημικό διακετύλιο, που περιέχουν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων. Μπορεί το συγκεκριμένο είδος ποπκόρν να σου φαίνεται πολύ πιο «βολικό» και γρήγορο, αλλά πραγματικά θα σου πάρει ακριβώς την ίδια ώρα να αγοράσεις το καλαμπόκι για ποπκορν που βρίσκεται στον ίδιο διάδρομο(!) του σούπερ μάρκετ με το επεξεργασμένο, και να το κάνεις ποπκόρν στην κατσαρόλα. Σου υποσχόμαστε πως θα έχει την ίδια (ή ακόμη καλύτερη) γεύση…

konserves_151732484

Τρόφιμα σε κονσέρβες

Οι κονσέρβες περιέχουν ένα χημικό που ονομάζεται ΒΡΑ (δισφαινόλη Α), το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα, την καρδιοπάθεια και σε αρκετές άλλες ασθένειες. Μάλιστα λόγω της οξύτητάς τους, οι κονσέρβες με ντομάτες θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες καθώς το κόκκινο αυτό φρούτο απορροφά το συγκεκριμένο χημικό ευκολότερα από άλλες τροφές.

lipara1

Υδρογονωμένα έλαια (ή αλλιώς trans λιπαρά)

Τα συγκεκριμένα έλαια χρησιμοποιούνται για να συντηρούν επεξεργασμένα τρόφιμα και να παρατείνουν το χρόνο τους στο ράφι. Μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα για την τσέπη των επιχειρηματιών της βιομηχανίας τροφίμων, ωστόσο αυτό δεν ισχύει και για την υγεία των καταναλωτών, αφού έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν τη δομή και την ευλυγισία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλα τα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Γι’ αυτό το λόγο πολλοί κατασκευαστές τροφίμων έχουν σταματήσει τη χρήση τους και τα έχουν αντικαταστήσει με φοινικέλαιο, το οποίο όμως είναι εξίσου ανθυγιεινό, ενώ η παραγωγή του είναι ιδιαίτερα βλαβερή για το περιβάλλον. Ωστόσο, ακόμα μπορεί κανείς να συναντήσει υδρογονωμένα έλαια στις λίστες με τα συστατικά πολλών τροφίμων.

Σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού

Βάζουμε στοίχημα πως εάν ρίξεις μια ματιά στο κουτί των πρωινών σου δημητριακών θα δεις το συγκεκριμένο σιρόπι να παρελαύνει σε κάποια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα συστατικά. Μπορείς επίσης να το βρεις σε πολλά μπισκότα, τούρτες, κέικ, αναψυκτικά, χυμούς και σάλτσες. Μην σε ξεγελά ο όρος «καλαμπόκι» και νομίζεις πως είναι κάτι υγιεινό. Το συγκεκριμένο σιρόπι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς αποτελεί ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα και καλό θα ήταν να το αποφεύγεις όσο περισσότερο μπορείς.

Προτηγανισμένες πατάτες

Προκειμένου να είναι τραγανές στο εξωτερικό και μαλακές στο εσωτερικό, οι προτηγανισμένες πατάτες κόβονται σε μικρά κομμάτια, τηγανίζονται εν μέρει και τελικά καταψύχονται. Η επεξεργασία αυτή, επηρεάζει τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το τηγάνισμά τους, μία δυνητικά καρκινογόνο ουσία.

 

 

kotopoulo npift salmonela

Την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο σαλμονέλα (Salmonella spp) διαπίστωσε, στο πλαίσιο ελέγχων, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Ύψηστον μπιφτέκι κοτόπουλο», συσκευασμένο, με ημερομηνία παραγωγής : 03.10.2017, αριθμό παρτίδας : 27517 και ημερομηνία λήξης : 03.10.2018.

Η εταιρεία παραγωγής είναι η «MEATKA ΑΕ». Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι.

 

SOUVLAKI GYROS

Ένα απίστευτο νέο, που απειλεί να… καταστρέψει ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής και κουλτούρας, έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει το γύρο και το ντονέρ!

Συγκεκριμένα, το διαχρονικό και διάσημο σε όλο τον κόσμο σουβλάκι κινδυνεύει από μία διαπίστωση που έκαναν οι Πράσινοι.

Η ομάδα τους, μετά από ελέγχους, διαπίστωσε πως πολλές φορές στα κρέατα που προορίζονται για γύρο και ντονέρ υπάρχει φωσφορικό άλας, το οποίο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.

efet feta 

Συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’), ζήτησαν από τον ΕΦΕΤ να αποσυρθεί το προιόν...

Διαπιστώθηκε ότι το προϊόν με εμπορική επωνυμία «ΦΕΤΑ ΠΟΠ ΜΠΑΣΔΡΑΣ», συσκευασίας διακοσίων (200) γραμμαρίων, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από την εταιρία ΜΠΑΣΔΡΑΣ ΟΕ, πρόκειται για ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ προϊόν φέτας..

Διαπιστώθηκε ότι το προϊόν με εμπορική επωνυμία «ΦΕΤΑ ΠΟΠ ΜΠΑΣΔΡΑΣ», συσκευασίας διακοσίων (200) γραμμαρίων, με ημ. παρασκευής 15/02/16, ημ. συσκευασίας 07/05/2016 και ημερομηνία λήξης 14/02/2017, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από την εταιρία ΜΠΑΣΔΡΑΣ ΟΕ, με έδρα το 68ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο Πολύκαστρο και το οποίο πωλείται με τις ενδείξεις «τυρί αποκλειστικά φτιαγμένο από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, καθ. βάρος 200g, Συστατικά : παστερ. πρόβειο γάλα 70%, παστερ. κατσικίσιο γάλα 30%, αλάτι, πυτιά, καλλιέργεια τυρών, μεγ. υγρασία 56%, ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού 43%», βρέθηκε να έχει παραχθεί από 100% αγελαδινό γάλα.

 

marinata kotopoulo efet

Στην ανάκληση μείγματος μπαχαρικών προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς στη συσκευασία του προϊόντος δεν αναγράφετατι η ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας.

Πιο αναλυτικά, ο Ε.Φ.Ε.Τ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στo πλαίσιο προγράμματος ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων για το έτος 2017 ως προς τις αλλεργιογόνες ουσίες και ύστερα από εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος "Μίγμα Μπαχαρικών", στο οποίο ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (γλουτένη, πρωτεΐνης δημητριακών), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν "Μίγμα Μπαχαρικών", με την εμπορική ονομασία "ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ – COOK AT HOME", σε συσκευασία των 100γρ, με ημερομηνία λήξης 07/2019 και αριθμό παρτίδας LOT 0044154, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία "ΠΡΟΒΥΛ Α.Ε." με έδρα στη ΒΙΠΕ Σίνδου στην Θεσσαλονίκη.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. 

Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στην γλουτένη και που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Περισσότερα Άρθρα...