supermarket
 
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εφιστά την προσοχή των πολιτών για τις αγορές τους ενόψει Χριστουγέννων Τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων εντατικοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχοντας πρωταρχικό στόχο την προστασία των καταναλωτών στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και την προστασία τους από πρακτικές παραπλάνησης.

Παράλληλα, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ συντονίζονται με αυτές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων για την αποτελεσματική οργάνωση των ελέγχων σε όλη τη χώρα. Τα διοικητικά μέτρα λαμβάνονται άμεσα και οι κυρώσεις είναι αυστηρές σε επιχειρήσεις τροφίμων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο, να είναι προσεκτικοί στα παρακάτω:

* Κύρια σημεία προσοχής κατά την προμήθεια κρέατος:

- Η διάθεση του νωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC, ενώ η διάθεση του κατεψυγμένου σε θερμοκρασία από –18ºC και κάτω. Το κρέας δεν πρέπει να διατίθεται εκτός ψύξης.

- Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.

 * Σημεία προσοχής κατά την προμήθεια κρέατος πουλερικών (όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας :

- Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.

- Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +4ºC και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους –18ºC ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

- Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).

galopoula

Χριστούγεννα χωρίς το συμπαθές πτηνό δεν νοούνται. Αναρωτήθηκες, όμως, ποτέ από πού “κρατάει η σκούφια” της γαλοπούλας που πρωταγωνιστεί στο γιορτινό σου τραπέζι; 

Ρώτησες πριν την αγοράσεις αν είναι “ελευθέρας βοσκής” και ποια τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με την εντατικής εκτροφής; Για να μην ψάχνεις, το Olive έψαξε το θέμα για σένα. Γαλοπούλες εντατικής εκτροφής VS ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής

Οι γαλοπούλες εντατικής εκτροφής διατηρούνται στριμωγμένες σε μικρούς κλωβούς, συχνά χωρίς φως, όπου και περνούν τη σύντομη ζωή τους (συνήθως 90 μόλις μέρες) μέχρι τη σφαγή. Οι πτηνοτρόφοι τις παχαίνουν υπερβολικά για να δώσουν περισσότερο κρέας όσο πιο γρήγορα γίνεται κι έτσι αποκτούν αφύσικα ογκώδες στήθος, ενώ συχνά εμφανίζουν προβλήματα υγείας στην καρδιά και τις αρθρώσεις λόγω της απότομης αύξησης βάρους.

Σίγουρα πιο τυχερές αλλά και πιο εκτεθειμένες στα αρπακτικά, οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής βλέπουν το φως του ήλιου και συνεπώς μεγαλώνουν κάτω από πιο φυσιολογικές συνθήκες 

Σύμφωνα όμως με τις προδιαγραφές βιολογικής εκτροφής, για να χαρακτηριστούν βιολογικές οι γαλοπούλες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, όχι μόνο να έχουν πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους (και να μη διατηρούνται σε κλωβούς) αλλά και να τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές. Όσον αφορά στην ηλικία σφαγής, το κατώτερο όριο για τις βιολογικές γαλοπούλες είναι οι 140 ημέρες.

Οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής είναι τελικά νοστιμότερες;

Το κρέας τους είναι λιγότερο μαλακό και το βάρος τους μικρότερο (καθότι αναπτύσσονται φυσιολογικά), ενώ η γεύση τους δεν είναι απαραίτητα καλύτερη, όπως πολλοί νομίζουν. Σύμφωνα μάλιστα με τον Tom Copas της αγγλικής Copas Traditional Turkeys Ltd, “οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής διαφέρουν λίγο στη μυρωδιά, είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση και τα πόδια τους είναι πιο ανεπτυγμένα γιατί ασκούνται περισσότερο, αλλά προκαλώ τον οποιοδήποτε να διακρίνει διαφορά στη γεύση!”.

Τι να διαλέξω, λοιπόν;

Η βιολογική γαλοπούλα είναι ομολογουμένως πιο… τσουχτερή για το πορτοφόλι μας, ξεπερνώντας κατά 30% περίπου την τιμή της γαλοπούλας εντατικής εκτροφής. Και αν περιμένεις ότι η ετικέτα “ελευθέρας βοσκής” πάνω στη γαλοπούλα που θα αγοράσεις εγγυάται καλύτερη γεύση, ενδέχεται να απογοητευτείς.

Οι παράγοντες που κάνουν τη (γευστική) διαφορά είναι πολλοί: η ποικιλία της γαλοπούλας (παραδοσιακή, με αργή ανάπτυξη, αντί για τις… παραταϊσμένες της εντατικής εκτροφής), η ηλικία σφαγής (αφού ωριμάσει πλήρως), η διατροφή της, οι συνθήκες διαβίωσής της και, τέλος, το χρονικό διάστημα που παραμένει κρεμασμένη στα κρεοπωλεία.

Με τη βιολογική γαλοπούλα, τουλάχιστον μπορείς να είσαι βέβαιος ότι δεν σφάχτηκε πολύ νωρίς και ότι οι συνθήκες διαβίωσής της ήταν καλύτερες από αυτές της γαλοπούλας εντατικής εκτροφής. Αν βέβαια το δίλημμά σου είναι περισσότερο ηθικό, η λύση της γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής είναι προφανής…


anatakti

galopoules
 
Τι βρήκαν οι ελεγκτές τροφίμων μετά από έλεγχο σε ψυκτική αποθήκη
 

Κρέας γαλοπούλας συνολικού βάρους 10 τόνων, δέσμευσαν οι ελεγκτές τροφίμων του τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, μετά από έλεγχο σε ψυκτική αποθήκη του Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια του υγειονομικού κτηνιατρικού ελέγχου, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και δέσμευσαν 10 τόνους κατεψυγμένης γαλοπούλας προέλευσης Γαλλίας.

Το συγκεκριμένο προϊόν δεν πληρούσε τις  απαιτήσεις των διατάξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας ως προς τη σήμανση κλπ.

ALLANTIKO NOMPOUKO KERKYRAS

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς-επιβλαβούς τροφίμου, στο οποίο ανιχνεύθηκε το επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΝΟΥΜΠΟΥΛΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» συσκευασμένο, με lot No. 213 17, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης, που παρασκευάζεται από την εταιρεία «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΪΑ ΑΒΕΕ», στην Κέρκυρα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

ΕΦΕΤ: Αποσύρει προϊόν του «ΑΒ Βασιλόπουλος» που ανιχνεύτηκε σαλμονέλα

potato chips

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση chips (πατατάκια), Ολλανδικής προέλευσης, που ενδέχεται να περιέχουν ξένα σώματα (σκληρά επιμήκη τμήματα φυτών, ξυλώδους υφής).

Πρόκειται για τα προϊόντα με την εμπορική ονομασία "Trafo", που παρασκευάστηκαν από την Ολλανδική εταιρεία "FZ Organic Food" και έχουν διατεθεί με τις ακόλουθες ημερομηνίες ανάλωσης και τύπους συσκευασιών :

Περιγραφή προϊόντος Συσκευασία Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από

Bio Organic Potato Chips Natural 40 g 02/05/2018

Bio Organic Potato Chips Natural 125 g 25/04/2018 & 02/05/2018

Bio Organic Handcooked Chips Seasalt 125 g 25/04/2018

Bio Organic Potato Chips & Paprika 125 g 25/04/2018

Bio Organic Potato Chips Sourcream & Onion 125 g 25/04/2018

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την προληπτική ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των εν λόγω παρτίδων από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των αναφερόμενων προϊόντων (φωτογραφίες των οποίων φαίνονται κάτωθι), να μην τα καταναλώσουν.

galabrefiko

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη μαζική ανάκληση γαλάτων βρεφικής ηλικίας που παράγει ο όμιλος Lactalis, τα οποία προορίζονταν όχι μόνο για τη γαλλική αγορά αλλά και για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

Οι ποσότητες που θα ανακληθούν είναι "τεράστιες", παραδέχτηκε ένας εκπρόσωπος του ομίλου. Το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με περισσότερες από 600 παρτίδες που ανακαλούνται, απαγορεύεται να καταναλωθούν και να εξαχθούν.

Η απόφαση αφορά πολλές χώρες στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα της Lactalis, όπως τη Βρετανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Ταϊβάν, τη Ρουμανία, το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Περού, τη Γεωργία, το Πακιστάν.
Στις 2 Δεκεμβρίου η Lactalis ανακάλεσε δώδεκα παρτίδες βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιό της στην Κραόν. Ωστόσο σήμερα, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα μέτρα που έλαβε ο όμιλος στις αρχές του μήνα δεν επαρκούν ώστε "να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης" από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Η προηγούμενη ανάκληση έγινε αφότου ασθένησαν 20 βρέφη κάτω των 6 μηνών που είχαν καταναλώσει προϊόντα της εταιρείας. Αυτήν την εβδομάδα ωστόσο αναφέρθηκαν πέντε νέα κρούσματα σε βρέφη. Στο ένα από τα μωρά είχε δοθεί γάλα ρυζιού, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στα προϊόντα που ανακλήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση όλων των βρεφών εξελίσσεται καλά.

Η σημερινή ανάκληση αφορά "περίπου 7.000 τόνους προϊόντων", διευκρίνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του ομίλου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Δεν είμαι σε θέση να πω ποια από αυτά έχουν ήδη καταναλωθεί", πρόσθεσε ο Μισέλ Ναλέτ. Μεταξύ αυτών που ανακαλούνται είναι γάλατα της πρώτης και δεύτερης παιδικής ηλικίας, γάλα σε σκόνη, με ή χωρίς λακτόζη, γάλα από ρύζι και άλλα. Ορισμένα προϊόντα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει από ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα μέχρι πιο σοβαρές μολύνσεις. Είναι πιο επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο εκπρόσωπος της Lactalis είπε ότι η μόλυνση στο εργοστάσιο της Κραόν προκλήθηκε πιθανότατα στο διάστημα από την 1η έως την 6η Μαΐου. Αλλά "για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ευρύτερη ανάκληση όλων των προϊόντων που παρασκευάστηκαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου", πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο όμιλος διέκοψε τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να γίνουν πρόσθετες εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης. "Σταματάμε τα πάντα!" τόνισε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο κάλεσε τους γονείς να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα που ενδεχομένως έχουν αγοράσει, τα οποία στη Γαλλία πωλούνται με την εμπορική ονομασία Milumel, Picot αλλά και Carrefour.

Ο εκπρόσωπος του ομίλου σημείωσε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποια από αυτά τα προϊόντα έχουν απομείνει ακόμη στην αγορά. Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος αυτών των παρτίδων αναμφίβολα έχει ήδη καταναλωθεί από βρέφη τα οποία δεν έπαθαν τίποτα. Εξέφρασε πάντως τη βαθύτατη λύπη του και ευχήθηκε "ταχεία ανάρρωση στα μικρά παιδιά" που ασθένησαν.

kotopoulo salmonela

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του Ε.Φ.Ε.Τ., διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου, στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΑΒ ρολό κοτόπουλο με μπέικον και τυρί», συσκευασμένο, με ημερομηνία κατάψυξης : 23.09.2017, αριθμό παρτίδας : Trace ID : 1517266608 και ημερομηνία ανάλωσης έως : 17.03.2019. Το ανωτέρω προϊόν παράγεται και συσκευάζεται για την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., Λεωφόρος Σπάτων.

Περισσότερα Άρθρα...