KIBOTIA LIMANI

Οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, συνεχίζοντας τους συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους στους χώρους των Τελωνείων του Πειραιά, εντόπισαν και απαγόρευσαν την εισαγωγή στη Χώρα μας, φορτίου με καρυδόψιχα προέλευσης Χιλής, συνολικού καθαρού βάρους 5 τόνων, καθώς επίσης και φορτίου με κανέλα, προέλευσης Ινδονησίας, συνολικού καθαρού βάρους 10.200 κιλών.

Συγκεκριμένα, κατά τον διενεργηθέντα επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο στο χώρο του Ε' Τελωνείου του Πειραιά, οι ελεγκτές γεωπόνοι εντόπισαν και απαγόρευσαν την εισαγωγή στη Χώρα μας 500 χαρτοκιβωτίων με καρυδόψιχα προέλευσης Χιλής συνολικού βάρους 5 τόνων. Το συγκεκριμένο προϊόν δεν πληρούσε τις ελάχιστες ποιοτικές προδιαγραφές, καθώς παρουσίαζε εκτεταμένες μυκητιάσεις (μούχλα).

Σε δεύτερο έλεγχο εντόπισαν και απαγόρευσαν την εισαγωγή στη χώρα μας 412 χαρτοκιβωτίων με κανέλα συνολικού βάρους 10.200 κιλών. Το παραπάνω προϊόν δεν πληρούσε τις ελάχιστες ειδικές ποιοτικές προδιαγραφές εμπορίας, καθώς παρουσίαζε ζώντα έντομα με τα προϊόντα του μεταβολισμού τους και εκτεταμένες μυκητιάσεις (μούχλα) στο μεγαλύτερο μέρος του φορτίου.

Η περαιτέρω τύχη των φορτίων με την καρυδόψιχα και κανέλα θα κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

nero emfialomeno

Η παρτίδα των εμφιαλωμένων νερών που αποσύρθηκε λήγει τον Ιούλιο του 2015 και όχι αυτόν που διανύουμε σύμφωνα με νέα διορθωτική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.Λήξης Ιουλίου 2015 και όχι 2014, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΦΕΤ, είναι η παρτίδα εμφιαλωμένου νερού της εταιρίας Σέλι που αποσύρθηκε κατόπιν μικροβιολογικών ελέγχων, ανακοίνωσε σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου για τα Εμφιαλωμένα Νερά» του έτους 2014, προέβη σε δειγματοληψία για έλεγχο μικροβιακών παραμέτρων του φυσικού μεταλλικού νερού με την εμπορική επωνυμία «Σέλι», εμφιαλωμένου σε πλαστικές φιάλες των 18,9 λίτρων, με ημερομηνία λήξης 07/2015, αριθμό παρτίδας L 183141431, που παρασκευάζεται από την εταιρία «Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.», Πηγή Βερμίου.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από τη χημική υπηρεσία Σερρών του Γ.Χ.Κ
. και αφορούσαν σε μια σειρά μικροβιολογικών παραμέτρων (κολοβακτηριοειδή, E. coli, εντερόκοκκοι, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfrigens), ανιχνεύτηκε μία αποικία εντεροκόκκων/ 250ml νερού, αντί απουσίας. Το δείγμα χαρακτηρίστηκε ως «ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ» (Οδηγία 2009/54/ΕΚ, L 164/45/26.06.2009, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι και Καν.178/2002, L 31/1.2.2002, άρθρο 14).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση/απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι και κάλεσε τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

taverna

Μπορεί η υπόθεση του περιπτερά που χρέωνε το μπουκάλι νερό τρία ευρώ κάτω από την Ακρόπολη να έκανε αρκετούς να απορήσουν, ωστόσο, η κατάσταση σε άλλα σημεία της Αττικής είναι το ίδιο απελπιστική αν όχι χειρότερη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, στην παραλιακή, σε τουριστικά σημεία δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, οι τιμές είναι κυριολεκτικά εξωφρενικές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα καταστήματα δεν κόβουν αποδείξεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τιμοκαταλόγου:

Φραπέ με παγωτό -8,50 ευρώ

Irish Coffee -9,00 ευρώ

Γεμιστά -13 ευρώ

Χωριάτικη σαλάτα -8 ευρώ

Μοσχαράκι με πατάτες -19 ευρώ

Ενα κομμάτι τυρόπιτα -6 ευρώ

Σημειωτέον ότι οι τιμές αυτές είναι με ΦΠΑ στο 13%, ενώ, παράλληλα, τουρίστες και παραθεριστές τονίζουν ότι η έκδοση απόδειξης παραμένει σε αρκετές περιπτώσεις μυστήριο.

la t retsina

Συστάσεις προς τους αμερικανούς λάτρεις των κρασιών να γνωρίσουν τα ελληνικά κρασιά επευθύνει αρθρογράφος της εφημερίδας Los Angeles Times κάνοντας λόγο για εξαιρετική ποιότητα και καταρρίπτοντας το στερεότυπο ότι ελληνικό κρασί ίσον ρετσίνα.

«Περιστασιακά συναντώ κάποιο ελληνικό κρασί στους καταλόγους κρασιών των εστιατορίων, γεγονός που με εκπλήσσει.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η έκπληξή μου όταν το περιοδικό Wine & Spirits στη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής του με 50 δημοφιλέστερες ετικέτες στις λίστες των Αμερικάνικων εστιατορίων, περιέλαβε και δύο ελληνικά», αναφέρει η κριτικός εστιατορίων Irene Virbila, προσθέτοντας: «γι' αυτό, όταν προσκλήθηκα πρόσφατα να δοκιμάσω ελληνικά κρασιά, εννοείται ότι δέχτηκα καθώς ήταν μια ευκαιρία να ικανοποιήσω την περιέργειά μου γύρω από τα κρασιά μιας χώρας που φτιάχνει εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Η εμπειρία αυτή φαίνεται πως ενθουσίασε την κριτική η οποία είχε μόνο καλά λόγια να πει για τις ποικιλίες κρασιών της χώρας μας, ανάμεσα στα οποία το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μελισσάνθη, το Λιμνιό και το Ξινόμαυρο και πολλές άλλες.

Δοκιμάζοντας κρασιά από πολλές περιοχές της Ελλάδας, η αρθρογράφος της στήλης κρασιού της εφημερίδας επισημαίνει ότι δίκαια «τα ελληνικά κρασιά αρχίζουν να κερδίζουν μια θέση στα ράφια των τοπικών καταστημάτων κρασιού», προτρέποντας τους αμερικανικούς να τα αναζητήσουν προκειμένου αυτά να «εμφανίζονται πιο συχνά στις λίστες κρασιών καθώς οι νέοι σομελιέ ανακαλύπτουν την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών κρασιών».

 

psomi rafia

Θα γίνεται υποχρεωτικά παρουσία του πελάτη

Σε καθολική εφαρμογή θα τεθεί το μέτρο της ζύγισης του ψωμιού από την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, το ψωμί θα ζυγίζεται -όπως ορίζει ο νόμος- υποχρεωτικά παρουσία του πελάτη, ενώ υποχρεωτική είναι και η αναγραφή της τιμής ανά κιλό στον άρτο και τα αρτοσκευάσματα.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνουν ότι αν οι καταναλωτές διαπιστώσουν άρνηση ζύγισης του ψωμιού από τους πωλητές ή άλλη παράβαση, μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520).

Ανάκληση σαλαμιού αέρος από τον ΕΦΕΤ

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου στην επιχείρηση Αλλαντοποιία ΙΩΒ– ΘΩΜΑΣ & ΦΛΩΡΑ ΜΑΛΑΚΑΣΗ ΟΕ στη Λευκάδα και σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπίστωσε την παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes σε σαλάμι.

Πρόκειται για το προϊόν «Σαλάμι Λευκάδος» με ημερομηνία παραγωγής 31/05/2014 και ημερομηνία λήξης 31/08/2014, το οποίο κρίθηκε ως μη ασφαλές.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

gala-pswmi

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το γάλα η τιμή του παραμένει στα επίπεδα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που κατάργησε τον προσδιορισμό φρέσκο από το γάλα και αύξανε τη διάρκεια ζωής του από πέντε σε επτά ημέρες.

Την ίδια στιγμή, στα χαρτιά παραμένει και το ζύγισμα του ψωμιού σε φούρνους, πρατήρια και σούπερ μάρκετ.

Το γάλα παραμένει το ίδιο ακριβό

Μπορεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος να αυξήθηκε από τις πέντε στις επτά ημέρες ωστόσο η τιμή του παραμένει στα ίδια επίπεδα παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου που καταργούσε τον προσδιορισμό του ως φρέσκου.

Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις, μια εταιρία προχώρησε και σε αύξηση της τιμής, ενώ άλλη δεν προχώρησε στη διάθεση του λεγόμενου γάλατος ημέρας. Οι βιομηχανίες επικαλούνται αποθέματα σε υλικά συσκευασίας καθώς σήμερα έληξε και ο χρόνος της μεταβατικής περιόδου και ζητούν επιμήκυνσή της μέχρι το Σεπτέμβριο.

Πάντως ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θαν. Σκορδάς, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ισχυρίστηκε πως υπάρχει αποκλιμάκωση τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα μιλώντας όμως για το γάλα υψηλής παστερίωσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης η σταθερή τιμή του γάλακτος οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή του αυξήθηκε διεθνώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και τις στρεβλώσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη τα όποια αποτελέσματα από την κατάργηση του προσδιορισμού "φρέσκο" θα γίνουν αισθητά το φθινόπωρο αλλά δεν αναμένεται να είναι εντυπωσιακά.

Δεν μπήκε ζυγαριά για το ψωμί

Στο μεταξύ, στα χαρτιά παραμένει και το ζύγισμα του ψωμιού σε φούρνους, πρατήρια και σούπερ μάρκετ. Έτσι ενώ βάσει της νομοθεσίας οι αρτοποιοί είναι υποχρεωμένοι να ζυγίζουν το ψωμί πριν το πουλήσουν αλλά και να αναγράφουν την τιμή του ψωμιού ανά κιλό αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γίνεται.

Τις τελευταίες μέρες κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης που έχουν κάνει σαφάρι ελέγχων στην αγορά έχουν διαπιστώσει σωρεία παραβάσεων αλλά προς το παρόν έχουν περιοριστεί σε συστάσεις.

real

Περισσότερα Άρθρα...