Κίνδυνος από πολύ γνωστή οδοντόκρεμα

Τρόφιμα
Tools

odontobourtsa

Χημική ουσία που ενοχοποιείται ακόμα και για καρκινογένεση περιέχεται στη σύσταση πολύ γνωστής οδοντόκρεμας. Οπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg News, η Colgate Total περιέχει την επικίνδυνη τρικλοζάνη προκειμένου να καταπολεμά την ουλίτιδα.

Η εταιρία που παράγει την οδοντόκρεμα επιμένει ότι η ουσία είναι ασφαλής στη χρήση, επειδή η σύνθεση της οδοντόκρεμας είχε πάρει το πράσινο φως το 1997 από την Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.

Ωστόσο τα τοξικολογικά στοιχεία που δόθηκαν στην υπηρεσία προκειμένου να επιτρέψει την κυκλοφορία της οδοντόκρεμας δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις στις αρχές του χρόνου, ύστερα από αγωγή που κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου. Από αυτά προκύπτει λοιπόν, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η αμερικανική υπηρεσία βασίστηκε σε στοιχεία που είχε μόνο από την εταιρία προκειμένου να καταλήξει σε συμπέρασμα για την ασφάλεια του προϊόντος.

Η έκθεση 35 σελίδων που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι η αμερικάνικη Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων και Τροφίμων είχε ανησυχίες σχετικά με τον ενδεχόμενο η τρικλοζάνη να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο η εταιρία που παράγει την οδοντόκρεμα είχε υπογραμμίσει ότι η ουσία είναι επικίνδυνη μόνο σε μεγάλες δόσεις. Στοιχεία που υπήρχαν τότε αλλά και νεότερες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πράγματι ανησυχίες για τη χημική ουσία, η οποία ενοχοποιείται -μεταξύ άλλων- για πρόωρες γεννήσεις και κακά ανεπτυγμένα οστά σε ζώα.

Σύμφωνα με την εταιρία, δεν προκύπτει πουθενά στην έκθεση των 35 σελίδων ότι το χημικό είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους και υπογραμμίζει ότι η ασφάλειά του έχει αποδειχθεί από περισσότερες από 80 κλινικές μελέτες σε 19.000 ανθρώπους.

«Στα σχεδόν 18 χρόνια που η Colgate Total κυκλοφορεί στην αγορά στις ΗΠΑ δεν υπήρξε ένδειξη ζητήματος ασφάλειας από αναφορές παρενεργειών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός της Τόμας Ντι Πιάτσα στο Bloomberg.
«Λατρεύω την ιδέα ότι όλα είναι ασφαλή. Αλλά όταν έχουμε έρευνες σε ζώα που δείχνουν κάτι αντίθετο, νομίζω ότι είναι τεράστιο το ρίσκο που παίρνουμε» σχολιάζει, από την πλευρά του, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτης, Τόμας Ζέλερ.

espressonews