Διατροφικό σκάνδαλο: Τρώνε τα γαϊδούρια για άλογα

Τρόφιμα
Tools

gaidouri

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη ότι πίσω από το διατροφικό σκάνδαλο κρύβονται χιλιάδες άλογα προερχόμενα από δρόμους της Ρουμανίας

Τα κινούμενα με άλογα κάρα ήταν πολύ συνηθισμένα επί αιώνες στη Ρουμανία, ωστόσο μια αλλαγή νόμου οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες άλογα στο σφαγείο.

Ο νόμος, ο οποίος αν και πέρασε πριν από έξι χρόνια τέθηκε μόλις πρόσφατα σε εφαρμογή, απαγόρευσε επίσης τα κάρα που σέρνονταν από γαϊδούρια, γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι ένα ποσοστό του κρέατος από άλογα που διοχετεύτηκε στις αγορές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας, είναι στην πραγματικότητα κρέας γαϊδουριού.

Αν και ο Γάλλος υπουργός Κατανάλωσης ανακοίνωσε ότι δεν θα διαστάσει να λάβει νόμιμα μέτρα αν αποδειχθεί ότι οι δύο γαλλικές εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση γνώριζαν την απάτη, οι δύο εταιρείες απαντούν ότι θα προσφύγουν κι αυτές με τη σειρά τους στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι εξαπατήθηκαν από τον Ρουμάνο προμηθευτή.

Επτά γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αποσύρει μοσχαρίσια προιόντα από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, ενώ η εταιρεία Findus έχει ήδη αποσύρει έτοιμα γεύματα σε Γαλλία και Σουηδία μετά τον εντοπισμό σε προμαγειρεμένα κατεψυγμένα λαζάνια που πουλήθηκαν στη Βρετανία έως και 100% κρέας αλόγου.

«Πρόκειται για μια περίπτωση απάτης και συνωμοσίας εναντίον του αγοραστικού κοινού. Το να αντικαθιστάς ένα προϊόν με ένα άλλο είναι μια εγκληματική πράξη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Όουεν Πάτερσον.

Κι ενώ το Λονδίνο κάνει λόγο για «διεθνή συνωμοσία», ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο το κρέας αλόγου να εμπεριέχει ουσίες επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμπληρώνοντας ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο εξαγωγής τέτοιου κρέατος.

 

Η Ελλάδα σε πελατολόγιο ιρλανδικής εταιρείας με κρέας αλόγου!

Τον Ιανουάριο σε δοκιμές που είχαν γίνει στα προϊόντα που διέθεταν αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Βρετανία εντοπίστηκαν ποσότητες κρέατος αλόγου...

DNA αλόγου εντοπίστηκε, μετά από ελέγχους, στο κρέας και δεύτερης ιρλανδικής εταιρείας, η οποία ανέστειλε προσωρινά την παραγωγή μπιφτεκιών.

Πρόκειται για την εταιρεία Rangeland Foods, η οποία αναφέρει ότι έχει πελάτες στη Βρετανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Γιβραλτάρ, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Κατά την εταιρεία η ποσότητα του κρέατος παραλήφθηκε στις αρχές Ιανουαρίου αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε.

«Τα μπέργκερ δεν μπήκαν στην τροφική αλυσίδα» , διαβεβαιώνει η εταιρεία και προσθέτει ότι το 90% του κρέατος που χρησιμοποιεί είναι ιρλανδικής προέλευσης.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας Σάιμον Κόβενεϊ, υπογράμμισε ότι στις έρευνες για το κρέας που χρησιμοποιούσε η εταιρεία βρέθηκε 75% DNA αλόγου.

Το υπουργείο δηλώνει «110% βέβαιο» ότι τα αποτελέσματα των τεστ είναι ορθά.

Το επίμαχο κρέας είχε εισαχθεί στη χώρα από ιρλανδική εταιρεία, ερευνάται όμως από το υπουργείο αν είναι πολωνικής προέλευσης.

Το θέμα ανέκυψε καθώς το ιρλανδικό Κοινοβούλιο συζητά για την αγροτική πολιτική της χώρας, καθώς ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Τον Ιανουάριο σε δοκιμές που είχαν γίνει στα προϊόντα που διέθεταν αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Βρετανία εντοπίστηκαν μικρές ποσότητες κρέατος αλόγου. Τα προϊόντα (που ήταν ιρλανδικής προέλευσης) αποσύρθηκαν ενώ οι ιρλανδικές υγειονομικές Αρχές είπαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

epikaira, ethnos