Καθ. Αθηνά Λινού: Υψηλός κίνδυνος για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ. Προσοχή και στους καταναλωτές

Γενικά
Tools

«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, στις οικογένειές μας», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο OPEN το πρωί του Σαββάτου.

«Στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία όπως τη βλέπαμε, ακόμη και εκεί που είναι δυνατόν. Τα περισσότερα κτίρια γραφείων δεν έχουν τη δυνατότητα αερισμού, δηλαδή δεν μπορούμε να ανοίξουμε παράθυρα και αυτό σημαίνει ότι γίνεται συρροή ιών μέσα στον χώρο που αναπνέουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είναι καθοριστικό τα παράθυρα να παραμένουν ανοιχτά, καθώς τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους.

«Το πότε θα ανοίξουμε αυτή τη στιγμή είναι δευτερεύον. Αυτή τη στιγμή, πρέπει η πολιτεία να ενισχύσει εργαζόμενους και εργοδότες για να λύσουμε το υγειονομικό πρώτα. Και πρέπει να βρούμε κι άλλα μέτρα».

Παράλληλα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε και σε μελέτες στην Αγγλία σχετικά με τα σούπερ μάρκετ. «Υπήρξαν μελέτες ότι την περίοδο του lockdown αυξάνονται τα κρούσματα στα σούπερ μάρκετ.

Τον Οκτώβριο είχε δημοσιευτεί έρευνα από το Harvard που έδειχνε ότι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είναι σε πολύ υψηλό κίνδυνο, δηλαδή 20% των εργαζομένων ήταν θετικοί στη Βοστώνη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο προμηθευόμαστε τα απαραίτητα» σημείωσε η κ. Λινού. «Πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ και τα ψώνια να τα κάνουμε με διανομείς», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι «είναι πιθανό ότι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα δημοτικά, αλλά όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια».

Τέλος, στο ερώτημα πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε πού πρέπει να παρέμβουμε, υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out».