Για πρώτη φορά αμφισβητείται και κατηγορείται ανοιχτά η Φώφη Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ

ΓΝΩΜΕΣ
Tools

gennimata zappeio

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθώς από πολλές πλευρές ακούγεται η φράση «Αυτή τη φορά το παρατράβηξε η Φώφη».

Το πρόβλημα βέβαια που αποτελεί τη βασική ήττα του ΚΙΝΑΛ είναι πως ουδείς, πέραν των άμεσα ενδιαφερομένων στελεχών και μελών, ενδιαφέρεται πλέον για το τι λέει και τι κάνει, τι πολιτικό λόγο εκπέμπει ή τι συμβαίνει στο εσωτερικό του.

Η δημοσιογραφική ενασχόληση μαζί του έλκεται «από σπόντα», όταν κάποια θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής εξαρτώνται από την ψήφο η την συμμετοχή του – όπως ας πούμε στην Προανακριτική Επιτροπή, όπου δημιούργησε πολιτικό γεγονός, καθώς δια του Βασίλη Κεγκέρογλου ζήτησε την εξαίρεση Πολάκη – Τζανακόπουλου.

Χθες η Φώφη Γεννηματά, στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου, επέδειξε αρχηγική πυγμή, την αρύεται από την παράδοξη οργανωτική κατάσταση μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ. Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού διεμήνυσε, ως είχε το δικαίωμα, ότι θα παραμείνει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ως το 2021 (καθότι εκλεγμένη), πρότεινε και να τροποποιηθεί το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ώστε ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να είναι αυτοδικαίως και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!

Το καταστατικό ΠΑΣΟΚ προβλέπει εκλογή Προέδρου από εκλεγμένους συνέδρους, αλλά κατά την κα Γεννηματά αυτό «θα είναι διαρχία και δεν μπορεί να γίνει δεκτό» (εκ μέρους της), και οι αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα προσαρμοστούν στις αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ!

Αναρωτιέται κανείς γιατί θα είναι δυαρχία, αφού το ΠΑΣΟΚ είναι ένα εκ των κομμάτων του ΚΙΝΑΛ (το 95% όσων την ψήφισαν για Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ήταν ΠΑΣΟΚ), αλλά ο βασικός φόβος που εξέφρασε εμπεριέχεται στη φράση «Οσοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ΠΑΣΟΚ χωρίς ΚΙΝΑΛ, θέλουν να πάρουν την σφραγίδα και να πάνε σε άλλο κόμμα (δηλ ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ). Αυτή κυρίως η κατηγορία ήταν που πυροδότησε τη φράση «Αυτή τη φορά το παρατράβηξε».

(Εδώ να πούμε πάντως ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ είναι όρος επιβίωσης, καθώς μόνο έτσι θα αποπληρώνει τα χρέη του και δεν θα γίνε μπαταχτσής. Το πρώην μεγάλο κόμμα είναι παγιδευμένο στην παγίδα χρέους, το οποίο αποπληρώνει μόνο μέσω του κοινοβουλευτικού ΚΙΝΑΛ).

Εκ μέρους της εσωτερικής αντιπολίτευσης, ο πρώην Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, κατηγόρησε η Φώφη «με τη εισήγησή της προδιαγράφει ένα νόθο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς προσυνεδριακό διάλογο, με διορισμένους συνέδρους άλλου πολιτικού υποκειμένου (σ.σ. του ΚΙΝΑΛ) και στημένο αποτέλεσμα». Την κατηγόρησε ότι «έδωσε ένα ακόμη ρεσιτάλ καταστατικής αυθαιρεσίας»!

Οντως έτσι που η Φώφη στρίμωξε τα πράγματα χρονικά δεν μπορεί να γίνει εκλογή συνέδρων από τη βάση. Το σώμα του φαστ τρακ συνεδρίου θα αποτελείται από τους Πασόκους που εξελέγησαν σύνεδροι του ΚΙΝΑΛ τον Μάρτιο του 2019.

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης που φέρεται ως διεκδικών την προεδρική θέση, αντέτεινε στην κα Γεννηματά «όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα δεν μπορείς να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα», και την κατηγόρησε ότι αιφνιδιάζει τη Βάση την Κεντρική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και τους ευρωβουλευτές. Πρότεινε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να μη γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και να μην προηγηθεί της Συνδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ.

Ο έτερος των επίδοξων... δελφίνων για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, ζήτησε από την κα Γεννηματά εάν θέλει να αλλάξει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ερωτηθεί η βάση του κόμματος.

Οι αντιθέσεις των προαναφερόμενων είναι κάπως αναμενόμενες, άρα δεδομένες για την ειδησεογραφία. Το νέο στοιχείο που ανακύπτει είναι ότι υπάρχουν βουλευτές που δεν θα έλεγε κανείς ότι ήταν ως τώρα εχθρικοί προς την κα Γεννηματά αλλά έχουν αρχίσει εμφανώς να δυσανασχετούν.

Δίπλα στην κα Γεννηματά φέρεται να έχουν μείνει οι παλιοί Σκανδαλίδης και Λοβέρδος ( και ίσως κατ’ ανάγκην Κεγκέρογλου, αφού είναι Γραμματέας της Κ.Ο).

Στους δυσανασχετούντες περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες οι νεότερης γενιάς Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Πέραν του αισθήματος αυτοπροστασίας που έχουν καθώς βλέπουν ότι το κόμμα καθεύδει, μεταφέρουν και την απαίτηση της Πασοκικής βάσης, να μη διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και να ισχύσουν οι προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες συνεδρίου, δηλαδή να υπάρξει εκλογή συνέδρων και αρχηγού από τη βάση.

Αυτό που μένει είναι ότι για πρώτη φορά αμφισβητείται η απόλυτη κυριαρχία της Φώφης στο ΠΑΣΟΚ.

Του Γιάννη Σιδέρη