Φορολογικές δηλώσεις: «Κλειδώνει» η παράταση υποβολής τους, πιθανώς μέχρι τα μέσα Ιουλίου

Ελλαδα
Tools

Η αναγγελία για περισσότερες δόσεις του φόρου εισοδήματος, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλάζει τα πράγματα για την παράταση που θα δοθεί για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει παράταση έως τα μέσα Ιουλίου τις αμέσως επόμενες μέρες.

Συνεπώς μέσα στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν για αύξηση των δόσεων σε φόρους και ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιμένουμε και μια που θα κάνει εξαίρεση στο νόμο και θα προβλέπει σαφώς ότι τόσο η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και η πρώτη δόση θα είναι μέσα στον Ιούλιο.

Η παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις 2020 στο Taxisnet θεωρείται επιβεβλημένη καθώς μέχρι και χτες είχαν κατατεθεί 3.251.991 δηλώσεις δηλαδή περίπου οι μισές από τις περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεις που αναμένει η ΑΑΔΕ για να λήξει χωρίς παράταση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις 30 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλλονται το δεύτερο μισό τους μήνα 213.333 δηλώσεις σε καθημερινή βάση. 

Εφόσον όμως δοθεί παράταση οι φορολογούμενοι και κυρίως οι λογιστές θα έχουν χρονικό περιθώριο για να υποβάλουν τις δηλώσεις χωρίς να κινδυνεύσουν με πρόστιμα και προσαυξήσεις στο ετήσιο ραντεβού τους με την Εφορία. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα κατά την υποβολή, καθώς όποιος δηλώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει ο νόμος, τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 22% για όσο ποσό του λείπει από το υποχρεωτικό όριο κατανάλωσης.

Επιπρόσθετα ο χρόνος υποβολής της φορολογικής δήλωσης είναι ανεξάρτητος από τον χρόνο πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Αντίθετα, όποιος υποβάλλει νωρίτερα τη φορολογική δήλωση και δικαιούται επιστροφή φόρου, ανεβάζει σημαντικά τις πιθανότητες να την λάβει νωρίτερα. 

Επίσης στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και πρόταση για διευκόλυνση των φορολογούμενων για την αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα ενώ το υφιστάμενο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος προβλέπει την εξόφλησή του φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Το σενάριο που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων να εξοφληθεί φέτος σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.

Η διευκόλυνση αυτή μελετάται να δοθεί προκειμένου να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να μοιράσουν στον χρόνο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες να τις εκπληρώσουν εμπρόθεσμα.