Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου – Νέο πακέτο μέτρων στήριξης για εργαζόμενους & επιχειρήσεις

Εργασιακά
Tools

Η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ξεκίνησε, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει ότι η νέα πρόσθετη αύξηση θα έρθει από τον Μάιο του 2022. Την ίδια ώρα, κάτω από το βάρος της μετάλλαξης Όμικρον, η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται.

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά ανάγκασε την κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο και όχι τον Ιούλιο όπως αρχικά προβλεπόταν, δηλαδή 2 μήνες νωρίτερα.

Ήδη από την Πρωτοχρονιά έχει τεθεί σε ισχύ η πρώτη αύξηση ύψους 2% με το νέο κατώτατο μισθό από αυτόν τον μήνα να διαμορφώνεται στα 663€ μικτά από τα 650€ που ίσχυε έως το τέλος του 2021.

Αν και είναι νωρίς ακόμη, το σενάριο που συγκεντρώνει σήμερα τις περισσότερες πιθανότητες προβλέπει περαιτέρω αύξηση ακόμη και 6%. 

Αν επιβεβαιωθεί αυτό σημαίνει πως από τα 663€ ο νέος κατώτατος από την 1η Μαΐου θα φτάσει στα 703 €.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νέα μέτρα στήριξης για την πανδημία

Νέο πλέγμα μέτρων στήριξης για όσους πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας για τον μήνα Ιανουάριο ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με το πρώτο να αφορά την επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού και σε επιπλέον κλάδους. 

Από σήμερα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, μέχρι και τις 31, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους, όπως τέχνες του θεάματος και θέατρα, χώρους εκδηλώσεων και θεαμάτων, διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων και παιδότοπους μπορούν να θέτουν σε αναστολή το σύνολο του προσωπικού τους, με τους εργαζόμενους να αποζημιώνονται αναλογικά για το διάστημα που δεν εργάζονται με βάση τα 534€.

Επιχειρήσεις που δεν πλήττονται άμεσα αλλά έμμεσα λόγω του κορoνοϊού μπορούν να θέτουν σε αναστολή έως το 25% των εργαζομένων τους. Όπως ο κλάδος της εστίασης, catering, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, σχολές χορού, πάρκα αναψυχής και καζίνο.

Την ίδια ώρα αναστέλλεται η καταβολή της δόσης Ιανουαρίου ρυθμισμένων οφειλών για επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται, ενώ για συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων προβλέπεται ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ.

madata