Μητρoπολιτικό Κέντρο Ελληνικού: Μεγάλη η ζήτηση για σπίτια. Προτεραιότητα δίνεται στα κτίρια όπου θα εγκατασταθούν το 2022 τα σωματεία ΑΜΕΑ του Δήμου

Αργυρουπολίτικα-Eλληνικιώτικα Νέα
Tools

Οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια δεν θα επηρεάσουν την πορεία υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης του έργου στο Ελληνικό, που προχωράει με βάση τον προγραμματισμό με ταχύτητα βήματα.

Την ίδια στιγμή η ζήτηση για τα σπίτια είναι τόσο μεγάλη που δρομολογείται ταχύτερη κατασκευή και παράδοση νέου αριθμού κατοικιών μέσα στην πενταετία. 

Έχουν ήδη ξεκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες επιλογής εργολάβου για τα έργα υποδομών και αναμένεται να υπάρχει ανάδοχος μέχρι το τέλος του έτους.

Τα έργα αυτά αφορούν όλο το πρωτεύον οδικό δίκτυο, την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, τα λιμενικά έργα και όλα τα συνοδά δίκτυα.

Μέχρι το τέλος του έτους, πρόθεσή είναι να ξεκινήσουν διαδικασίες δημοπράτησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, καθώς και για το κτίριο όπου θα εγκατασταθούν τα σωματεία ΑΜΕΑ, με σκοπό να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος στις αρχές του 2022.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες της εταιρείας διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια στην επιλογή των κατάλληλων εργολάβων.

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις αναφέρεται ότι στους προϋπολογισμούς των έργων, έχει ληφθεί υπόψη η ανατίμηση των υλικών, η οποία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

«Παρακολουθούμε αυτή την τάση και πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός, οι διαφανείς διαδικασίες και η ταχύτητα με την οποία προχωράμε είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Δεν αναμένουμε να προκαλέσει καθυστέρηση στην ομαλή εξέλιξη των έργων», αναφέρεται στις απαντήσεις των δημοσιογραφικών ερωτημάτων που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικόν.

Οι επενδύσεις για τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία. Ένα σημαντικό μέρος αυτών, αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Νοεμβρίου, με στόχο την κατακύρωση των εργολαβιών το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πρόκειται για τα έργα που αφορούν στα οδικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στην αντιπλημμυρική προστασία, στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, καθώς και σε άλλα έργα που θα διευκολύνουν την πρόοδο του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό.

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν νέες δημοπρατήσεις έργων και θα γίνει πρόσκληση σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Οι εργασίες σε διαφορετικές περιοχές της έκτασης του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου ανάπλασης του Ελληνικού, ένα μεγάλο μέρος του έργου, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους του Μητροπολιτικού Πάρκου, θα παραδοθεί στο κοινό έως το 2025.

Αναφορικά με τις κτιριακές αναπτύξεις, το πρώτο έργο που θα ολοκληρωθεί στο Ελληνικό το 2023, θα είναι το συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τα σωματεία Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη καθώς και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται προχωράει και η υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων ανάπλασης της πρώτης πενταετίας: η αναβάθμιση της Μαρίνας και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, ο Marina Tower, η Marina Galleria, ο παραθαλάσσιος οικισμός κατοικιών καθώς και συγκροτημάτων μπροστά από το πάρκο, τον Πύργο που θα στεγάζεται ξενοδοχείο και γραφεία επί της Βουλιαγμένης, καθώς το εμπορικό συγκρότημα.

«Στόχος είναι όχι μόνο να προλάβουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε τον προγραμματισμό μας. Στον αρχικό μας προγραμματισμό για την πρώτη φάση του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό, είχαμε θέσει ως στόχο την κατασκευή περίπου 800 κατοικιών που περιλαμβάνουν διαμερίσματα στον οικιστικό ουρανοξύστη Marina Tower, αλλά και έναν μικρό αριθμό πολυτελών κατοικιών δίπλα στη θάλασσα. Λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης που καταγράφουμε, σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην ανέγερση περίπου 1200 επιπλέον κατοικιών την πρώτη πενταετία.

Οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον μητροπολιτικό πόλο κατεδαφίζονται και θα δημιουργηθούν νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μέσα στο Αθλητικό Κέντρο.

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας περιοχής 250.000 τ.μ. με αθλητικές εγκαταστάσεις μεταξύ άλλων στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, καθώς και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις κ.α», αναφέρεται.

Στο Ελληνικό, ο πολεοδομικός σχεδιασμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, εκτάσεις για κοινωφελείς χρήσεις. Οι εκτάσεις αυτές ήδη ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και μπορούν να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις δημόσιας εκπαίδευσης, ανάλογα με τις προτεραιότητες της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχεδιάζονται, επίσης, κτίρια που θα στεγάσουν ιδιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. «Είμαστε σε στάδιο προχωρημένων συζητήσεων με εκπαιδευτικούς οργανισμούς», αναφέρεται.

newsit