Πανηγυρική τελετή για την Ολυμπιακή Φλόγα στην Κόκκινη Πλατεία. Θα "πεταξει" και στο διάστημα! (vid)

Κόσμος
Tools

Με μια πανηγυρική τελετή στην Κόκκινη Πλατεία, μπροστά από το Κρεμλίνο, έγινε δεκτή στη ρωσική πρωτεύουσα η ολυμπιακή φλόγα, η οποία έφτασε στο κέντρο της Μόσχας συνοδευόμενη από μοτοσικλετιστές από το αεροδρόμιο Βνούκοβο, όπου προσγειώθηκε λίγο νωρίτερα η ειδική πτήση της «Αεροφλότ», που την μετέφερε.

Τη Φλόγα ως τη Μόσχα συνόδευσε υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος την παρέδωσε στον πρόεδρο Πούτιν, που μεταξύ άλλων εορτάζει και τα 61α γενέθλιά του.

Στο πλευρό της Φλόγας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή και οι «μηχανόβιοι» της Μόσχας υπό τον αρχηγό τους Αλεξάντρ Ζολτοστνάνοφ ή «Χειρούργο», ο οποίος συνδέεται με προσωπική φιλία με τον Β. Πούτιν. Ο πρώτος γύρος της Φλόγας έγινε στο εσωτερικό του Κρεμλίνου, όπου και άναψε ο ειδικά διαμορφωμένες βωμός, καθώς ο Β. Πούτιν διαβεβαίωνε ότι «η Ολυμπιακή Φλόγα θα φέρει τύχη σε εκατομμύρια κατοίκους της Ρωσίας» και έδινε ραντεβού μαζί της στο Σότσι.

Η τελετή στη Μόσχα αποτελεί την αφετηρία της μεγαλύτερης στην ιστορία λαμπαδηδρομίας της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία θα ξεκινήσει αύριο και θα διέλθει από 2.900 πόλεις και χωριά σε 83 περιφέρειες της Ρωσίας από το Καλίνινγκραντ στο δυτικότερο άκρο της έως το Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή.

Η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει 123 ημέρες και θα τερματιστεί στις 7 Φεβρουαρίου 2014 στο Σότσι, κατά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ κατά τη διάρκειά της θα διανυθούν 65.000 χιλιόμετρα από 14.000 λαμπαδηδρόμους. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανύσει οδικώς 20.273 χλμ., σιδηροδρομικώς 17.728 χλμ, με αεροπλάνο 25.455, με ελικόπτερο 2.256 χλμ. και ένα χιλιόμετρο με έλκηθρο, που θα σέρνουν τάρανδοι. Διανύοντας κατά μέσο όρο περί τα 500 χλμ. ημερησίως, εκτιμάται ότι θα καλύψει τις εκτάσεις, όπου ζει περί το 90 % του ρωσικού πληθυσμού, δηλαδή 130 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η δάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι ζυγίζει 1,8 κιλά και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να καίει περίπου επί 8 λεπτά σε παγετό έως και μείον 40 βαθμούς Κελσίου και άνεμο ταχύτητας 25 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Μεταξύ άλλων η Φλόγα θα καταδυθεί μέσα σε βαθυσκάφος στη Βαϊκάλη, θα μεταφερθεί στην κορυφή του Καυκάσου Ελμπρούς και στον Βόρειο Πόλο, ενώ κορυφαία στιγμή της λαμπαδηδρομίας θεωρείται η αποστολή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Αυτό θα συμβεί στις 7 Νοεμβρίου με το μεταγωγικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ ТМА -11 М «, ενώ στις 9 Νοεμβρίου η Φλόγα θα συνοδεύσει τον Ολέγκ Κότοφ στο διαστημικό του περίπατο και θα επανέλθει στη Γη στις 11 Νοεμβρίου με το διαστημικό σκάφος της επιστροφής του πληρώματος υπό τον ομογενή κοσμοναύτη Θοδωρή Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλο και μέλη την Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ, που εκπροσωπεί τη ΝΑΣΑ και τον Ιταλό Λούκα Παρμιτάνο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας

nbeast