«Παραλύει» το αμερικανικό Δημόσιο, αντιμέτωπο με το φάσμα της ... στάσης πληρωμών!!

Κόσμος
Tools

Αν και πανίσχυρο από κάθε άποψη, το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με το φάσμα της στάσης πληρωμών στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι να κινδυνεύουν να βρεθούν σε καθεστώς (έστω προσωρινής) διαθεσιμότητας και εκατοντάδες δημόσιες υπηρεσίες να φλερτάρουν (επίσης προσωρινά) με το λουκέτο.

Ο Μπ. Ομπάμα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, η οποία ζήτησε τη μετάθεση της έναρξης του προγράμματος Obamacare κατά έναν χρόνο

Οχι, δεν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Μιλάμε άλλωστε για τη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου. Είναι ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν (ή μάλλον δεν θέλουν) να συμφωνήσουν στο πώς θα διατεθούν τα εν λόγω χρήματα.


Η.Π.Α.: Κατέβασαν ρολά δημόσιες υπηρεσίες [01/10]

Το οικονομικό έτος ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ χθες τα μεσάνυχτα. Βάσει του αμερικανικού Συντάγματος, προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτείται ο ομοσπονδιακός κρατικός μηχανισμός, χρειάζεται να έχει προηγουμένως εγκριθεί ο προϋπολογισμός του νέου οικονομικού έτους που ξεκινάει σήμερα.

Για να τεθεί σε εφαρμογή ο εν λόγω προϋπολογισμός χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας, της Βουλής των Αντιπροσώπων και του προέδρου.

Αδιέξοδο

Ωστόσο, μέχρι την τελευταία στιγμή αργά χθες το βράδυ, δεν υπήρχε καμία τέτοια έγκριση καθώς τα δύο σώματα (Βουλή και Γερουσία) δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού.

Μάλιστα, οι αναλυτές προέβλεπαν σίγουρο αδιέξοδο. Τούτο στην πράξη σημαίνει πως έως ότου υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες (τα εθνικά πάρκα, τα μουσεία, οι ζωολογικοί κήποι, τα υπουργεία, τα σχολεία, τα δικαστήρια, τα αεροδρόμια, ακόμη και η NASA) θα μείνουν χωρίς χρήματα.

Οι βασικές υπηρεσίες του κράτους θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο, πάνω από 2 εκατ. υπάλληλοι θα χρειαστεί να μείνουν απλήρωτοι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ίσως υποχρεωθούν να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Παράλληλα, όλες οι μη-βασικές υπηρεσίες είτε θα βάλουν λουκέτο είτε θα περιορίσουν τις λειτουργίες τους οδηγούμενες σε κατάσταση ημι-παράλυσης.

Ολα τα παραπάνω μπορεί να φαντάζουν ανήκουστα (ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς πως οφείλονται σε μια διαφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων) αλλά δεν είναι πρωτόγνωρα. Κάθε άλλο μάλιστα.

Από το 1977 και μετά ο κρατικός μηχανισμός των ΗΠΑ έχει παραλύσει κατά τέτοιον τρόπο συνολικά 17 φορές. Η τελευταία ωστόσο ήταν ακριβώς πριν από 17 χρόνια. Το 1996 η διαφωνία του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον με την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή είχε παγώσει τη χρηματοδότηση του κράτους για 28 ημέρες.

Πίσω στο παρόν, η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται (ως φάρσα), με τον Ομπάμα να έχει πάρει τη θέση του Κλίντον έχοντας απέναντί του μια «αρνητική-σε-όλα» Βουλή. Πώς όμως φτάσαμε έως εδώ;
 

Το μήλον της Εριδος

Ουσιαστικά όλα ξεκινούν από την προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων (που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων) να ακυρώσουν τη μεταρρύθμιση του Ομπάμα στον χώρο της υγείας (την επονομαζόμενη Obamacare), η οποία ψηφίστηκε μεν το 2010 αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Το πρωί της Κυριακής η Βουλή υπερψήφισε ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο μεταθέτει την έναρξη του προγράμματος Obamacare κατά 12 μήνες και ακυρώνει μέρος της χρηματοδότησής του (συγκεκριμένα, έναν φόρο τα έσοδα από τον οποίο θα συνέβαλλαν στη χρηματοδότησή του).

Προκειμένου να προχωρήσει, το εν λόγω σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία. Ελα όμως που η Γερουσία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς οι οποίοι προφανώς δεν έχουν καμία διάθεση να υποκύψουν στους εκβιασμούς των Ρεπουμπλικάνων ακυρώνοντας μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα.
 

ΠΙΑΝΕΙ «ΤΑΒΑΝΙ» ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Ανάβει και κόντρα για το δημόσιο χρέος

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κόντρα για τον προϋπολογισμό είναι διαφορετική από την άλλη, μεγάλη κόντρα για το ταβάνι του χρέους, το οποίο, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, βρίσκεται στα 16,7 τρισ. δολ. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, η χώρα αναμένεται να έχει «προσκρούσει» στο συγκεκριμένο ταβάνι έως τις 17 Οκτωβρίου, όπερ σημαίνει πως Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα χρειαστεί να συμφωνήσουν σε ένα νέο, ακόμη υψηλότερο όριο δανεισμού, πράγμα ωστόσο για το οποίο έχουν συγκρουστεί εντονότατα στο κοντινό παρελθόν.
Ιδιο 'έργο' με το 2011

Εάν δεν τα καταφέρουν, η χώρα θα πάψει να μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της οδεύοντας προς τη χρεοκοπία.

Υπενθυμίζεται πως περίπου το ίδιο «έργο» είχε διαδραματιστεί και το καλοκαίρι του 2011. Τότε οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν καταφέρει την ύστατη στιγμή (και μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Standard & Poor's) σε μια συμφωνία να ανεβάσουν το όριο δανεισμού των ΗΠΑ από τα 14,3 τρισ. δολ. στα 16,4 τρισ. δολ. 

ethnos