Σβόμποντα και Κον-Μπεντίτ: Να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α.

Κόσμος
Tools

Πληθαίνουν οι φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο που ζητούν να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκφράζει στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά και αποδοκιμάζει τις αντιδράσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν το θάνατο του 34χρονου για εκστρατεία κατά της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χ. Σβόμποντα και ο συμπρόεδρος της Κ.Ο των Πρασίνων Ντ. Κον-Μπεντίτ στο Ευρωκοινοβούλιο κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή, καταδικάζοντας τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ τόνισε ότι «οι φανατικές πράξεις και η βία δεν έχουν καμία θέση στις σύγχρονες και δημοκρατικές κοινωνίες κανενός κράτους μέλους της ΕΕ. Κάθε έγκλημα είναι κατακριτέο, αλλά ειδικότερα εκείνα με πολιτικό χαρακτήρα θεωρούνται απαράδεκτα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας. Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία αυτή πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν.»

Παράλληλα, εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Π. Φύσσα, αλλά και στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση: «Η οικογένεια του ΕΛΚ υποστηρίζει πλήρως τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και την κυβέρνησή του, σε όλες τις προσπάθειές τους για να βγάλουν τη χώρα από την οικονομική κρίση και τις κοινωνικές επιπτώσεις της.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του κάνουν το παν για να προετοιμάσουν μια ομαλή και επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία. Αποδοκιμάζουμε τις αντιδράσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το θάνατο ενός ατόμου ως εργαλείο για την πολιτική εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ζ. Ντολ.

Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. «Είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να καταλήξουν σε σοβαρές προτάσεις πάνω στο πώς θα σταματήσουν αυτές τις εξτρεμιστικές επιθέσεις, συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα απαγόρευσης του κόμματος συνολικά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χάνες Σβόμποντα τόνισε ότι «το μίσος ξενοφοβικών μελών της Χρυσής Αυγής φτάνει μέχρι να σκοτώσει πολιτικούς αντιπάλους» και πως «είναι σοκαριστικό και απαράδεκτο από κάθε άποψη αυτό το περιστατικό σε μια χώρα της ΕΕ».

Προειδοποίησε ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν μπορέσουν να σταματήσουν τη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων, θα είναι μια απαράδεκτη προεδρία της ΕΕ και δεν θα φέρει καμία πρόοδο στην Ευρώπη ή την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να δράσει, να συλλάβει τον ένοχο για τη δολοφονία και να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή», επικαλούμενος τον «κίνδυνο που δημιουργεί η απραξία έναντι μιας δολοφονικής οργάνωσης».

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ