Tύμπανα πολέμου: Αναποφάσιστος ο Ομπάμα, αποφασισμένοι οι σύμμαχοι

Κόσμος
Tools

«Ο πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει να αναλάβει στρατιωτική δράση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος από την Ουάσινγκτον στο Ρόιτερς, ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της κλίνουν προς μια περιορισμένη χρήση βίας εναντίον του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

REUTERS/Khalil Ashawi

Δυτικές δυνάμεις έχουν ενημερώσει τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει ένα πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ μέσα στις προσεχείς ημέρες, ανέφεραν πηγές που συμμετείχαν σε μια συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων τους και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ διεμήνυσε σήμερα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι «έτοιμες» να επιχειρήσουν, καθώς η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή φέρονται να κάνουν προετοιμασίες για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση του Άσαντ για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις της την περασμένη εβδομάδα με εκατοντάδες αμάχους νεκρούς.

 

Το δίλημμα του Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης σε έκταση και διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», στηριζόμενη σε πληροφορίες από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση θα έχει στόχο την τιμωρία της Συρίας για τη χρήση χημικών όπλων, αλλά θα έχει και αποτρεπτικό χαρακτήρα, ενώ θα διαφυλάσσει τις ΗΠΑ από μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Όπως επισημαίνεται, ο χρόνος διεξαγωγής της επίθεσης, η οποία δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δύο ημέρες και θα διεξαχθεί από τη θάλασσα με πυραύλους Κρουζ ή με βόμβες μεγάλους βεληνεκούς κατά στρατιωτικών στόχων, που δεν συνδέονται άμεσα με τα χημικά όπλα της Συρίας, θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: την ολοκλήρωση της έκθεσης που θα πιστοποιεί τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, τις συνομιλίες με τους συμμάχους και το Κογκρέσο και τη νομιμοποίηση της επίθεσης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, μόνο η συριακή κυβέρνηση κατέχει χημικά όπλα και πυραύλους για την εκτόξευσή τους, ενώ ο συνεχής έλεγχος των αποθεμάτων των χημικών όπλων παρακολουθείται στενά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η αμερικανική επίθεση θα πραγματοποιηθεί πιθανώς μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ από τη Συρία.

Στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αντιμετωπίζει το «μεγαλύτερο δίλημμα» της διακυβέρνησής του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Όπως τονίζεται, εάν δεν αναλάβει δράση μετά την παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που είχε θέσει σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ θα εμφανιστούν «αδύναμες και αδιάφορες» ενώπιον μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ ο πρόεδρος της Συρίας θα συνεχίσει τη διάπραξη βιαιοτήτων. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάληψη της όποιας στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ «σ' έναν ακόμη μη δημοφιλή πόλεμο στη Μέση Ανατολή», ενώ ενδέχεται να ενισχύσει τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τρομοκρατικές επιθέσεις αντεκδίκησης από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον ήδη ασταθή μουσουλμανικό κόσμο.

Διάφοροι αναλυτές, αλλά και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, θεωρούν τώρα πολύ πιο πιθανή μια στρατιωτική επέμβαση, καθώς οι ΗΠΑ και άλλα κράτη, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα της χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις.

Όπως επισημαίνει ο Aaron David Miller, αντιπρόεδρος του «Woodrow Wilson International Center for Scholars» στην Ουάσιγκτον, το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν θα υπάρξει μια επέμβαση, αλλά το πότε και ποια μορφή θα πάρει η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία θα εξαρτηθεί από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, εάν δηλαδή θα αποτελεί μια περιορισμένη αποτρεπτική ενέργεια ή επέμβαση για τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Το πιθανότερο, σύμφωνα με τον Miller, είναι ότι θα υπάρξει πυραυλική επίθεση κατά επιλεγμένων συριακών στόχων.

 

Η Γαλλία “αναλαμβάνει τις ευθύνες της”

Η Γαλλία δεν θα «απεκδυθεί των ευθυνών της» όσον αφορά τη Συρία, δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία λίγο πριν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφερθεί στη συριακή κρίση σε συνέδριο πρεσβευτών στο Παρίσι με θέμα την εξωτερική πολιτική.

«Η χρήση χημικών όπλων, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετούς μήνες και τώρα για πρώτη φορά μαζικά, είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε η ίδια πηγή. Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα» την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού και ότι «δράστης ήταν το καθεστώς (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ)».

 

Οι δυτικές δυνάμεις προειδοποιούν για πλήγμα

Οι δυτικές δυνάμεις ειδοποίησαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει ότι θα σημειωθεί ένα πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ «εντός ημερών», ανέφεραν πηγές που συμμετείχαν σε συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων τους και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Άχμαντ Τζάρμπα, πρόεδρος του ΣΕΣ, συναντήθηκε με απεσταλμένους από 11 κράτη που ανήκουν στην ομάδα Φίλοι της Συρίας, περιλαμβανομένου και του Ρόμπερτ Φορντ, του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Συρία, σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Η συριακή αντιπολίτευση φέρεται να παρείχε στους απεσταλμένους έναν κατάλογο στόχων στη Συρία.

«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί ν' αρχίσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες κι ότι παρ' όλ' αυτά πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη», δήλωσαν πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 

Ο Αραβικός Σύνδεσμός κατηγορεί την κυβέρνηση και καλεί τον ΟΗΕ να δράσει

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέστησε σήμερα "εξ ολοκλήρου υπεύθυνη" τη συριακή κυβέρνηση για την επίθεση με χημικά όπλα και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει, την ώρα που αυξάνονται οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα στρατιωτικό πλήγμα.

Το στρατόπεδο των κυανόκρανων στα Υψίπεδα του Γκολάν, σύνορα Συρίας - Ισραήλ. REUTERS/Baz Ratner

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση αυτή, που εκδόθηκε έπειτα από έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, υιοθετήθηκε, παρά την αντίθεση της Αλγερίας και του Ιράκ, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών καταδίκασαν το "φρικτό έγκλημα που έγινε με χημικά όπλα τα οποία είναι διεθνώς απαγορευμένα", για το οποίο φέρει "εξ ολοκλήρου την ευθύνη" το συριακό καθεστώς και ζήτησαν να οδηγηθούν οι δράστες, τους οποίους χαρακτήρισαν "εγκληματίες πολέμου", ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Επίσης κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ των μελών του και να πάρει τις απαραίτητες (...) αποφάσεις εναντίον των δραστών αυτού του εγκλήματος, για το οποίο το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη, και να δώσει ένα τέλος στις παραβιάσεις και τα εγκλήματα γενοκτονίας τα οποία το συριακό καθεστώς διαπράττει για πάνω από δύο χρόνια".

Η Αίγυπτος παραμένει αντίθετη στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και υπογραμμίζει ότι μια πολιτική λύση είναι ο καλύτερος τρόπος για τον τερματισμό της κρίσης, δήλωσε παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Καΐρου Ράντα Λάμπιμπ.

 

Η Ρωσία προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες

Η Ρωσία, χώρα που στηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει προειδοποιήσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα έχει "καταστροφικές" συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Μια ενδεχόμενη επέμβαση της Δύσης στη Συρία δεν θα οδηγήσει σε μια "εύκολη νίκη" δεδομένου ότι η Δαμασκός διαθέτει συστήματα αεράμυνας για να αποκρούσει τις επιθέσεις, υποστήριξε σήμερα μια στρατιωτικοδιπλωματική ρωσική πηγή που μίλησε για το θέμα στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

"Αν ο αμερικανικός στρατός μαζί με το ΝΑΤΟ ξεκινήσουν μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας, η νίκη δεν θα είναι εύκολη", εκτίμησε αυτή η πηγή. "Τα πολυλειτουργικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Buk-M2E και τα άλλα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει ο συριακός στρατός θα εξασφαλίσουν την κατάλληλη απάντηση στους επιτιθέμενους", πρόσθεσε η ίδια πηγή, που υποστήριξε ότι η Συρία διαθέτει αυτή τη στιγμή έως και 10 συστοιχίες τέτοιων πολυλειτουργικών συστημάτων.

Οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Buk είναι ένα ρωσικής κατασκευής, μεταφερόμενο, αντιαεροπορικό σύστημα πολλαπλού σκοπού που έχει τεθεί σε λειτουργία από το 1979. Στόχος του συστήματος είναι να διασφαλίζει την άμυνα των χερσαίων δυνάμεων και να προστατεύει υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κέντρα τηλεπικοινωνιών κ.λπ.

 

Οι Ισραηλινοί προμηθεύονται μάσκες αερίων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν έχει αναμειχθεί στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, αλλά θα απαντήσει δραστικά σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον του.

"Το κράτος του Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για οποιοδήποτε σενάριο", αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από διαβουλεύσεις για την ασφάλεια που είχε στο Τελ Αβίβ. "Δεν έχουμε κάποια ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο που γίνεται στη Συρία, αλλά αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον μας θα απαντήσουμε και θα απαντήσουμε με ισχύ", προσθέτει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ φοβούμενοι τις συνέπειες μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, οι Ισραηλινοί σπεύδουν να προμηθευτούν μάσκες αερίων. Οι τρέχουσες παραγγελίες για μάσκες αερίων, οι οποίες θα παραδοθούν ταχυδρομικώς, ξεπερνούν το 300% του φυσιολογικού, διευκρίνισε εκπρόσωπος των ισραηλινών ταχυδρομικών υπηρεσιών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πρώτες διανομές μασκών αερίων στους Ισραηλινούς έγιναν το 1991 όταν το Ιράκ επί Σαντάμ Χουσέιν είχε ρίξει 39 πυραύλους Σκουντ στο Ισραήλ, την ώρα που οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ εξαπέλυαν την επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου" μετά την εισβολή της Βαγδάτης στο Κουβέιτ.

 

Η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατά το IISS

Μολονότι στα χαρτιά παραμένει μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις του αραβικού κόσμου, η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμη και στο μισό μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS).

Δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού στη Συρία σε επιχείρηση κοντά στο Χαλέπι (27/5- Reuters)

Η φετινή έκθεση του Ινστιτούτου για την κατάσταση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αναφέρει ότι, θεωρητικά, ο στρατός αριθμεί 178.000 άνδρες εκ των οποίων οι 110.000 υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις, 5.000 στο ναυτικό, 27.000 στην αεροπορία και 36.000 στην αεράμυνα. Το 2009 το IISS υπολόγιζε ότι ο συριακός στρατός αποτελείτο από 325.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 220.000 στις χερσαίες δυνάμεις.

"Η ονομαστική δυναμικότητα του στρατού πριν από τον πόλεμο πιθανότατα μειώθηκε στο μισό λόγω των αποσκιρτήσεων, των λιποταξιών και των απωλειών", σημειώνουν οι αναλυτές του IISS. "Ορισμένες ταξιαρχίες χάθηκαν, είτε επειδή θεωρήθηκαν πολιτικά μη αξιόπιστες είτε επειδή υπέστησαν σοβαρές απώλειες", τονίζουν στην έκθεσή τους.

Λόγω της αποδιοργάνωσης του στρατεύματος εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, το Ινστιτούτο δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια τη δυναμικότητα των παραστρατιωτικών οργανώσεων οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην απόκρουση των ανταρτών. Το 2009 οι δυνάμεις αυτές υπολογίζονταν συνολικά στους 108.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 8.000 ανήκαν στη χωροφυλακή που ελέγχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και οι 100.000 στην πολιτοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Όσον αφορά τους εφέδρους, ο στρατός ξηράς διαθέτει 314.000 άνδρες, το πολεμικό ναυτικό 4.000, η αεροπορία 10.000 και η αεράμυνα 20.000.

Ο στρατός ξηράς αποτελείται από επτά μεραρχίες τεθωρακισμένων, τρεις μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού, δύο μεραρχίες των ειδικών δυνάμεων και τη μεραρχία της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς η οποία ιδρύθηκε το 1976 και ευθύνη της είναι η ασφάλεια της Δαμασκού. Η δυναμικότητα των ειδικών δυνάμεων και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς θεωρείται γενικά ανώτερη από εκείνην του στρατού γενικότερα. Το IISS εκτιμά ότι αν σε αυτά τα δύο σώματα προστεθούν η 3η και η 4η μεραρχία, οι επίλεκτες δυνάμεις στις οποίες μπορεί να βασιστεί το καθεστώς δεν ξεπερνούν τους 50.000 άνδρες.

Τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις είναι ρωσικής ή σοβιετικής κατασκευής. Πριν από την έναρξη του εμφυλίου εκτιμάται ότι είχαν 4.950 άρματα μάχης, αλλά ο αριθμός τους έχει πλέον μειωθεί σημαντικά. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των πυραύλων, η γενική διοίκηση των οποίων βρίσκεται στο Χαλέπι, στα βόρεια της χώρας.

Το ναυτικό διαθέτει δύο φρεγάτες και η αεροπορία 365 μαχητικά αεροσκάφη, (από 555 το 2009), τα περισσότερα σοβιετικής κατασκευής. Οι δυνάμεις της αεράμυνας φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από τις συγκρούσεις των τελευταίων δυόμισι ετών και έχουν στη διάθεσή τους πολλές χιλιάδες πυραύλους εδάφους-αέρος, ρωσικής κατασκευής.

 

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και των μοναρχιών του Κόλπου κατά της Συρίας, με πρόσχημα την κατηγορία περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, επιταχύνεται και απειλεί να «πνίξει στο αίμα» τους λαούς της Μέσης Ανατολής και συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις, όπως και πριν 10 χρόνια, με την ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ, επικαλούνται ως πρόσχημα τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής (χημικά όπλα) από το καθεστώς της Συρίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν τη χρήση χημικών όπλων από τις λεγόμενες αντικαθεστωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις, που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ, σημειώνεται.

Ωστόσο, τονίζεται, είναι προφανές πως και αυτός ο πόλεμος, που προετοιμάζεται να διεξαχθεί κάτω από το «πέπλο» του «ανθρωπισμού», της «αποκατάστασης της δημοκρατίας», σχετίζεται με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, με τους δρόμους μεταφοράς, με τα μερίδια των αγορών, των γεωπολιτικών στηριγμάτων, τη σφοδρή όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, στο φόντο και των αλλαγών στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, που φέρνει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι στρατιωτική  επίθεση κατά της Συρίας θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη σύνθετη και επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή, με κίνδυνο γενικευμένου πολέμου με θύματα τους λαούς, μεταξύ άλλων και τον ελληνικό λαό και καταλογίζει μεγάλες ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις γιατί διέθεσαν και διαθέτουν τη βάση της Σούδας και άλλες στρατιωτικές υποδομές, ακόμη και τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, για ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εμπλέκοντας τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Ευθύνες καταλογίζει το ΚΚΕ και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που κρύβονται πίσω από τις «υποχρεώσεις» της χώρας στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και στηρίζουν τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και σ' εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που εκφράζουν γενικά «ευχολόγια» περί ειρήνευσης και «ενεργής διπλωματίας» της χώρας, χωρίς να παίρνουν σαφή θέση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, στη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτόν.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει αποφασιστικά, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να απαιτήσει: να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας), που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή και να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει επίσης την κατηγορηματική του αντίθεση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι όχι μόνο θα αρνηθεί τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας για μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά ότι θα αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. Ένας νέος πόλεμος στην πολύπαθη Μέση Ανατολή θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας, σημειώνεται. Αυτό που αποτελεί ζητούμενο, υπογραμμίζεται, είναι η πολιτική επίλυση του ζητήματος με ειρηνικό τρόπο, η ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στις εξελίξεις με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, η διασφάλιση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων του συριακού λαού, καθώς και η δυνατότητά του να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του, χωρίς ντόπιους και ξένους δυνάστες.

ενετ