Aνατράπηκε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμετ Μόσι

Κόσμος
Tools

Ο Μόρσι χωρίσθηκε από την ομάδα του και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αμυνας", δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χαντάντ, αξιωματούχος της αδελφότητας.

Χθες το βράδυ και μετά την αποπομπή του προέδρου Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, άρχισε να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, της πολιτικής βιτρίνας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Σάαντ αλ -Κατάτνι και ο εκ των αναπληρωτών του Μοχάμεντ Μπάντι, του ανώτατου ηγέτη της αδελφότητας, ο Ράσεντ Μπαγιούμι, συνελήφθησαν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έκανε έκκληση προς την Αίγυπτο για αυτοσυγκράτηση, καθώς και τη διατήρηση των δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης, αφότου οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ανέτρεψαν τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Αίγυπτο εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

Νωρίτερα, ο στρατός της χώρας έκλεισε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς,που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι. Υπάλληλοι συνελήφθησαν.

Ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε, σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

Tο βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σε ένα ενωτικό μήνυμα, περιστοιχιζόμενος από τους θρησκευτικούς ηγέτες, ανακοίνωσε ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι αποτελεί παρελθόν και περιέγραψε τη μεταβατική περίοδο μέχρι να γίνουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Τόνισε ότι η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι ο νέος συνταγματικός πρόεδρος έως ότου εκλεγεί νέος πρόεδρος. O Άντλι Μανσούρ πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους την Πέμπτη.

Παράλληλα προβλέπεται η άσκηση της εξουσίας από μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Εξήγγειλε ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας.

Διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διεξαχθούν νέες εκλογές, διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την όλη διαδικασία και τόνισε ότι ο στρατός θα δώσει εγγυήσεις να εξασφαλιστεί η συνταγματική νομιμότητα.

Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο "οδικός χάρτης" έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

Και κατέληξε:

Όλοι οι Αιγύπτιοι πρέπει να είναι υπερήφανοι από όποια κοινωνική τάξη κι αν προέρχονται και να είναι σίγουροι ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα -και θα χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία- για να εξασφαλίσουν την κοινωνική ειρήνη ώστε οι θυσίες των Αιγυπτίων να μην πάνε χαμένες.

Οι ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, πυροτεχνήματα και λέιζερ από ένα τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ ξέφρενοι πανηγυρισμοί εκδηλώθηκαν σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου.