Στα άκρα η κατάσταση στην Πόλη. Βίαια επεισόδια με 30 τουλάχιστον τραυματίες (vid)

Κόσμος
Tools

Τα τουρκικά ΜΑΤ χρησιμοποίησαν κανόνια νερού, μπολντόζες και δακρυγόνα το Σάββατο για να διώξει τους διαδηλωτές που είχαν στρατοπεδεύσει έξω σε ένα πάρκο της Κωνσταντινούπολης που έχει γίνει το σημείο μηδέν των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με στόχο τις πολιτικές του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Η αστυνομία με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο ανακατέλαβε την πλατεία Ταξίμ και το διπλανό πάρκο Gezi, ωθώντας βίαια τους διαδηλωτές στα γύρω δρομάκια.

Η κίνηση αυτή ήρθε, λίγο μετά που η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τους τελευταίους εναπομείναντες χώρους πρασίνου της Κωνσταντινούπολης για περισσότερο από δύο εβδομάδες να αναχωρήσουν.

Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε ως αντίδραση στο σχέδιο του Ερντογάν να μετατρέψει το πάρκο σε εμπορικό κέντρο και τζαμί, έγινε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και αιτήματα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

"Αυτή η κατάσταση δεν είναι παιχνιδάκι σας," δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα σε ένα πλήθος περισσότερων από 100.000 οπαδούς του που είχαν κατακλύσει μία πλατεία στην Άγκυρα. «Δεν είναι. Λυπάμαι."

Ο Ερντογάν είπε ότι μια άλλη συγκέντρωση των οπαδών του πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από το ελληνικό νοσοκομείο του Μπαλουκλί, έξω από τα βυζαντινά τοίχοι. .

"Αν δεν αδειάσει αμέσως η πλατεία» είπε «από τώρα και στο εξής, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αυτής θα αδειάσει αυτό το μέρος με τον τρόπο που ξέρει."

Λίγα λεπτά αργότερα, η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάφωνα για να διατάξει τους διαδηλωτές να φύγουν από την πλατεία Ταξίμ, λέγοντας ότι ήταν η τελευταία προειδοποίηση τους.

Αλλά η προειδοποίηση αυτή έπεσε στο κενό με αποτέλεσμα τα τουρκικά ΜΑΤ να εφορμήσουν κατά των διαδηλωτών με κανονιοφόρες νερού, με συνεχή ρίψη απίστευτου δακρυγόνων, κυνηγώντας και ξυλοκοπώντας άγρια τους διαδηλωτές, εισβάλοντας ακόμη και σε πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής με τουρίστες, επιτιθέμενα με εξαιρετική βιαιότητα κατά πάντων.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για 30 και πλέον τραυματίες, καθώς και για ένα νεκρό, πληροφορία όμως που δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

Πρόκειται για τα βιαιότερα και αιματηρότερα επεισόδια από την ημέρα που ξέσπασαν οι πρώτες διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταξίμ με απρόβλεπτη συνέχεια και ακόμη πιο απρόβλεπτες συνέπειες .