Επικεφαλής της EBU: «Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην Ευρώπη»!

Κόσμος
Tools

Ο επικεφαλής της Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης της Ευρώπης έφτασε στην Ελλάδα για να δείξει τη συμπαράστασή του προς τους 2.600 υπαλλήλους της ΕΡΤ και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να ξαναθέσει το σταθμό σε λειτουργία.

Ο Ζαν-Πολ Φιλιπό, πρόεδρος της Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης της Ευρώπης (EBU). Φωτό: Στέλιος Στεφάνου

Ο Ζαν-Πολ Φιλιπό, πρόεδρος της Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης της Ευρώπης (EBU). Φωτό: Στέλιος Στεφάνου Ο Ζαν-Πολ Φιλιπό, πρόεδρος της Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης της Ευρώπης (EBU), δήλωσε ότι θα συναντηθεί αργότερα την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να του παραδώσει επιστολή υπογεγραμμένη από 51 στελέχη της ευρωπαϊκής ραδιοτηλεόρασης που ζητούν την άμεση αποκατάσταση του σήματος της ΕΡΤ.

Στους υπογράφοντες την έκκληση περιλαμβάνονται οι διευθυντές του BBC της Βρετανίας, του ZDF της Γερμανίας και της Γαλλικής Τηλεόρασης.

“Βρισκόμαστε εδώ επειδή αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην Ευρώπη. Από τότε που δημιουργήθηκε η EBU (το 1950) καμία κυβέρνηση δεν έχει κόψει το σήμα μιας ραδιοτηλεόρασης” είπε ο Φιλιπό στους δημοσιογράφους σε στούντιο του κατειλημμένου από τους εργαζόμενους κτιρίου της ΕΡΤ.

“Αυτή η αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης υποτιμά την ύπαρξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα και την ανεξαρτησία της από την κυβέρνηση” αναφέρει η επιστολή της EBU. “Καλούμε μετ' επιτάσεως τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανατρέψει άμεσα αυτή την απόφαση”.

Το λουκέτο στην ΕΡΤ έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, μεταξύ άλλων και από τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε επίσης την Ελλάδα την Παρασκευή να επιτρέψει στην ΕΡΤ να συνεχίσει να εκπέμπει με κυβερνητική άδεια, περιγράφοντας το κλείσιμο της ΕΡΤ ως απειλή για το δικαίωμα των Ευρωπαίων στην “ελευθερία και τον πλουραλισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης”.

Associated Press, enet